Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Éltető vagy majdnem Biblia-kenyér

Éltető vagy majdnem Biblia-kenyér
Éltető vagy majdnem Biblia-kenyér
95 perc / előkészület: 30 perc sütés: 65 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Többször hallottam és olvastam az úgynevezett Biblia-kenyérről, de mivel mifelénk elég nehéz jó áron tönkölylisztet venni, kicsit átalakítottam. Jelenleg ez a család kedvence, szinte minden héten sütöm. Persze mindig változtatok valamin:)

hozzávalók / 8 adag

Kovász előkészítése

Tészta összeállítása

Sütés

ajánlat

Bármihez fogyaszthatjuk, amihez kenyér kell, de ehetjük libazsírral vagy kedvenc pástétomunkkal is.

Szólj hozzá!

elkészítés

Kovász előkészítése

  1. Előző este állítjuk össze egy jó magas tálban (így nem fut ki). 1 dl langyos tejben elkeverjük az élesztőt, cukrot (lehet mézet is), lisztet. Ha feljött, néha megkeverjük, és hagyjuk, hogy dolgozzon.

Tészta összeállítása

  1. 1-1 marék (kb. 2 dkg) zabot, babot, lencsét, kölest, szezám és lenmagot összekeverünk 2 marék árpával és 6 marék búzával. Az egészet a jó öreg malomra bízzuk, az szépen lisztté őröli nekünk.
  2. Az elkészült keveréket összekeverjük a finom és rozsliszttel, és a sóval. Elmorzsoljuk benne a margarint.
  3. Hozzáadjuk a sütőtök (vagy krumpli) pürét, és ha van, a joghurtot, majd elkezdjük gyúrni. Annyi tejet (vagy vizet) használunk hozzá, amennyit szükségesnek érzünk. Végül egy közepesen lágy tésztát kapunk.
  4. Belisztezzük, letakarjuk, és duplájára kelesztjük. Ha megkelt, átgyúrjuk, és ismét a duplájára kelesztjük.

Sütés

  1. A Pataki tálat beáztatjuk (legalább 20 percre), majd kivajazzuk, és sütőpapírt teszünk bele. (Én a papírt is vajaztam, hogy biztos ne ragadjon hozzá.)
  2. A kenyeret 2 cm vékonyra nyújtjuk, és feltekerjük. A tálba tesszük, megvágjuk, vízzel megkenjük, és rászórjuk a zabpelyhet, a szezám- és lenmagot. Még egy kicsit letakarva hagyjuk kelni.
  3. Rátesszük a tetejét, és hideg sütőbe toljuk. (A tetőt is ugyanúgy vajaztam, mint az alját, és papírt is tettem bele, mivel az első kenyerem teljesen beleragadt).
  4. 230 fokra állítjuk a sütőt. Amikor elérte a megfelelő hőmérsékletet, még 20 percig 230 fokon, majd 30 percig 200 fokon sütjük. Ezután levesszük a fedelét, kicsi vizet kenünk még a kenyérre, és 12 percre visszatesszük.
  5. Ha megsült, rácson letakarva hagyjuk hűlni.
  • sütési hőfok: 230°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 15x25x15 cm
  • elkészítettem: 12 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 64
össznézettség: 13 546
elküldve: 0
receptkönyvben: 22
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

nasus

Mióta szakács: 2015.01.03.
1 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szezon: bármikor
nehézség: közepes
konyhatechnológia: római tál receptek
szakács elkészítette: család kedvence receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: köret
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

Zsuzsi kenyere, A Próféta kenyere, Ezékiel próféta kenyere, pataki tálban sült kenyérkülönlegesség

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

785
tej 1 dl
élesztő 2.5 dkg
cukor 1 ek
finomliszt 2 evőkanál
teljes kiőrlésű liszt 10 dkg
árpaliszt 4 dkg
zabliszt 2 dkg
fehérbab 2 dkg
lencse 2 dkg
köles 2 dkg
szezámliszt 2 dkg
lenmagliszt 2 dkg
rozsliszt 20 dkg
finomliszt 80 dkg
sütőtök 10 dkg
tej 1 l
joghurt 3.5 dl
margarin 6 dkg
1 ek
margarin 2 dkg
zabpehely 2 ek
szezámmag 1 ek
lenmag 1 ek