Éltető vagy majdnem Biblia-kenyér recept

Éltető vagy majdnem Biblia-kenyér
Éltető vagy majdnem Biblia-kenyér
95 perc / előkészület: 30 perc sütés: 65 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Többször hallottam és olvastam az úgynevezett Biblia-kenyérről, de mivel mifelénk elég nehéz jó áron tönkölylisztet venni, kicsit átalakítottam. Jelenleg ez a család kedvence, szinte minden héten sütöm. Persze mindig változtatok valamin:)

hozzávalók / 8 adag

Kovász előkészítése

Tészta összeállítása

Sütés

ajánlat

Bármihez fogyaszthatjuk, amihez kenyér kell, de ehetjük libazsírral vagy kedvenc pástétomunkkal is.

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szezon: bármikor
nehézség: közepes
konyhatechnológia: római tál receptek
szakács elkészítette: család kedvence receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: köret
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

Zsuzsi kenyere, A Próféta kenyere, Ezékiel próféta kenyere, pataki tálban sült kenyérkülönlegesség
Szólj hozzá!

elkészítés

Kovász előkészítése

  1. Előző este állítjuk össze egy jó magas tálban (így nem fut ki). 1 dl langyos tejben elkeverjük az élesztőt, cukrot (lehet mézet is), lisztet. Ha feljött, néha megkeverjük, és hagyjuk, hogy dolgozzon.

Tészta összeállítása

  1. 1-1 marék (kb. 2 dkg) zabot, babot, lencsét, kölest, szezám és lenmagot összekeverünk 2 marék árpával és 6 marék búzával. Az egészet a jó öreg malomra bízzuk, az szépen lisztté őröli nekünk.
  2. Az elkészült keveréket összekeverjük a finom és rozsliszttel, és a sóval. Elmorzsoljuk benne a margarint.
  3. Hozzáadjuk a sütőtök (vagy krumpli) pürét, és ha van, a joghurtot, majd elkezdjük gyúrni. Annyi tejet (vagy vizet) használunk hozzá, amennyit szükségesnek érzünk. Végül egy közepesen lágy tésztát kapunk.
  4. Belisztezzük, letakarjuk, és duplájára kelesztjük. Ha megkelt, átgyúrjuk, és ismét a duplájára kelesztjük.

Sütés

  1. A Pataki tálat beáztatjuk (legalább 20 percre), majd kivajazzuk, és sütőpapírt teszünk bele. (Én a papírt is vajaztam, hogy biztos ne ragadjon hozzá.)
  2. A kenyeret 2 cm vékonyra nyújtjuk, és feltekerjük. A tálba tesszük, megvágjuk, vízzel megkenjük, és rászórjuk a zabpelyhet, a szezám- és lenmagot. Még egy kicsit letakarva hagyjuk kelni.
  3. Rátesszük a tetejét, és hideg sütőbe toljuk. (A tetőt is ugyanúgy vajaztam, mint az alját, és papírt is tettem bele, mivel az első kenyerem teljesen beleragadt).
  4. 230 fokra állítjuk a sütőt. Amikor elérte a megfelelő hőmérsékletet, még 20 percig 230 fokon, majd 30 percig 200 fokon sütjük. Ezután levesszük a fedelét, kicsi vizet kenünk még a kenyérre, és 12 percre visszatesszük.
  5. Ha megsült, rácson letakarva hagyjuk hűlni.
  • sütési hőfok: 230°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 15x25x15 cm
  • elkészítettem: 12 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 5
össznézettség: 11 256
elküldve: 0
receptkönyvben: 23
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

nasus

Mióta szakács: 2015.01.03.
1 recept
hirdetés

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

785