Élesztős-zsíros kifli recept

Élesztős-zsíros kifli
Élesztős-zsíros kifli
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A szakadó esős napon nemcsak a muffint sütöttem, hanem ezt a kiflit is. A kelesztésnél jól is jött, hogy a sütő ugyan ki volt már kapcsolva, de még jó meleg volt.

hozzávalók / 6 adag

  • 50 dkg liszt
  • 1 ek cukor
  • 5 dkg zsír, felolvasztva
  • 1 tk só
  • 2,5 tk szárított élesztő
  • 125 ml nagyon meleg tej
  • 125 ml nagyon meleg víz
  • 1 tojás

tölteléknek meg a tetejére:

  • kb. 5 dkg vaj megolvasztva

ajánlat

Ennek a sósnak az egyik felét megszórtam finomra vágott rozmaringgal, a másik felét pedig durvára vágott olajbogyóval.

Lehet édesen is készíteni, akkor csak csipetnyi só kell bele, cukorból pedig 5 dkg. Azt mákkal meg szilvalekvárral meg is töltöttem, de akkor vajjal nem kell megkenni, csak a tetejét.

Töltelék nélkül, csak vajjal megkenve is tökéletes. 

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, reggeli, tízórai, uzsonna
alkalom: húsvét, buli receptek, szilveszter
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
sütési mód: alul-felül sütés
szezon: bármikor
nehézség: közepes
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: meleg előétel
adag: 6 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

sós kifli, kelt zsíros kifli, élesztős kifli, vajas kifli

elkészítés

  1. A fele lisztet keverjük el a cukorral, zsírral, sóval meg az élesztővel.
  2. Öntsük hozzá a tejet, vizet, üssük hozzá a tojást.
  3. Robotgéppel közepes sebességen keverjük 1 percig. Adjunk hozzá még annyi lisztet, hogy könnyen kezelhető tésztát kapjunk (ne ragadjon, de ne legyen kemény sem).
  4. Lisztezett deszkán gyúrjuk 5 percig, vagy amíg sima és ruganyos lesz.
  5. Rakjuk egy kiolajozott tálba a tésztát, és fordítsunk rajta egyet, hogy a tetején is legyen olaj. Langyos helyen, lefedve duplájára kelesztjük. 
  6. Osszuk el a tésztát két részre, az egyiket nyújtsuk ki olyan 30 cm átmérőjű, kerek lapnak. Kenjük meg az olvasztott vajjal, vágjuk fel 16 egyenlő cikkre, és tekerjük fel.
  7. Rakjuk zsírozott sütőlemezre, és a tetejét is kenjük meg a vajjal. Frissentartó fóliával lazán fedjük le, és hagyjuk pihenni 30 percig. A másik adag tésztával ugyanígy járunk el.
  8. Forró sütőbe tolva pirosra sütjük.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
nézettség: 1 766
elküldve: 1
receptkönyben: 16
elkészítve: 0/1
Facebookon megjelent: -

szakács

witch

Mióta szakács: 2011.07.18.
498 recept

Hozzászólások (5)

witch
witchp, 2013-10-18 02:42

De, sajnalom, hogy nem olyan lett amilyennek szeretted volna. :o(
Nem tudom, hogy megtoltotted-e valamivel, mert ha nem, hat ez
"csak" egy kifli recept, de mi ugy is szeretjuk. Az ajanlatnal irtam
toltelek variaciokat, nem tudom lattad-e? Es azt is tudom, hogy
nem a Te hibad, mert ugyes vagy, szuper recepteket toltesz fel.
Nem is tudom, hogy mit csinaljak, valamit karpotlasul?
udv:witch

Legfrissebb cikkek

Húsmentes hétfő – éljen a spárga!
Húsmentes hétfő – éljen a spárga!
Végre itt a várva-várt spárgaszezon! Mindegy, hogy fehér vagy zöld kerül a tányérba, a lényeg, hogy jó sok legyen belőle.
Heti menü: tojás és sonka nélkül
Heti menü: tojás és sonka nélkül
Húsvét alatt bizonyára rengeteg tojást és sonkát sikerült elfogyasztanunk, ezért most egy ideig hallani sem akarunk ezekről. Itt egy válogatás, mely szigorúan nélkülözi őket.
Édesburgonyát a balkonra!
Édesburgonyát a balkonra!
Az édesburgonya más néven batáta nemcsak, finom, és egészséges, a krumplihoz hasonló módon rendkívül sokféleképpen elkészíthető, de van még egy kevésbé ismert tulajdonsága.