Élesztő nélküli kovászos kenyér recept

Élesztő nélküli kovászos kenyér
Élesztő nélküli kovászos kenyér
90 perc / előkészület: 30 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (10)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Évek óta terveztem, hogy majd.... Mert ahogy olvastam a szakirodalmat, olyan komplikáltnak tūnt. Hát érdemes sokat olvasni, mert amikor elbizonytalanodtam, akkor eszembe jutottak az olvasottak.

A 7 napig érlelt kovászom teljes kiőrlésű liszt és víz keveréke, semmi más. A legtöbb recept tesz hozzá mézet, mazsolát vagy joghurtot. Én gondoltam megpróbálom egyszerűen, ha megy, és szerencsém volt, elsőre sikerült a kovász, amit Janinak neveztem el, mert állítólag nevet is kell adni a kovászodnak.:)

Most felbuzdulva az első sikeremen, odatettem egy fehér kenyérlisztből is egy kovászt, amit Terkának neveztem, de ez kicsit lassúbb, mint a Jani volt. A Jani mindig előttem szaladt szinte! Ezt a mai kenyeret tegnap késő este kellett kisütnöm, mert olyan gyorsan kelt a cipócska... Rohant a Jani.;)

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Csak ajánlani tudom a "kovászos kísérletezgetést"! Olvasni (neten is lehet) és gyakorolni... Akinek van kitől tanulni, látni a folyamatot, az még jobb megoldás!

Kövessük türelemmel a kovász tempóját; a természetes kovásszal készült kenyerek lassabban kelnek, főleg alacsony hőmérsékleten. Siettetni nem jó, ne tegyük langyos sütőbe keleszteni, az élesztőgombák ebben könnyebben elpusztulnak, mint az élesztős kenyerekben, ezért kell a hideg /20-24 fok körüli/ víz is. Jót tesz az íznek, és a kenyér állagának is a hosszú kelesztés.

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: párszor készített receptek
kalória: alacsony
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes, tojásmentes
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
fogás: hideg előétel
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
konyhatechnológia: vadkovászos receptek

egyéb elnevezések

hagyományos kovászos kenyér, élesztő nélküli kenyér, hosszú kelesztésű kenyér
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet összekeverjük a sóval, hozzáadjuk a kovászt, és lassanként a vizet, amíg közepesen lágy tésztát kapunk.
  2. Addig keverjük, míg a tészta sima, egyenletes, csomómentes nem lesz. Fakanállal 1 percig dagasztjuk csak; ez hajtogatós módszer.
  3. 1 órát pihentetjük a nagy keverőtálban, majd kezdődik a hajtogatás. A tészta egyik oldalát jól felhúzzuk a beolajozott ujjainkkal, és áthúzzuk az ellenkező oldalra, ahol erősen lenyomjuk. Ezt körben megcsináljuk a tésztával, majd letakarjuk, és pihentetjük. A hajtogatást lehet tetszés szerint a tálban vagy olajozott deszkán csinálni.
  4. 3-szor hajtogatjuk fél vagy egy óránként, attól függően, hogyan kel a tésztánk. Ha emelkedett, akkor hajtogathatunk.
  5. Először ragadós a tészta, de a harmadik hajtogatásnál már kevésbé.
  6. A harmadik hajtogatás után megformázzuk a tésztát, megszórjuk a tetejét liszttel, és sütőpapírral bélelt sütőlemezen pihentetjük kb. 1-3 órát. 
  7. Sütés előtt 40 perccel bekapcsoljuk a sütőt 220 fokra.
  8. A tészta tetejét éles késsel vagy pengével bevágjuk, és a sütőbe tesszük, ahova már betettünk egy kis edény vizet is.
  9. 1 órát sütjük (40 perc után visszavesszük a hőt 200 fokra).
  10. Sütőből kivéve gyorsan lepermetezzük vízzel, és sütőrácson hűtjük.
  11. Csak langyosan vágjuk fel, amikor már élvezhetjük a csodálatos, természetes kovászos kenyér ízét.:)
  • sütési hőfok: 220°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 26
össznézettség: 32 411
elküldve: 9
receptkönyvben: 181
elkészítve: 5/7
Facebookon megjelent: -

szakács

Torma

Mióta szakács: 2012.10.04.
102 recept

Hozzászólások (10)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Maja Méhecske
Maja Méhecske Mon, 2014-11-10 20:03

Kedves Torma!

Nagyon köszönöm a kovász receptet (az enyémet Bélának hívják :) ), és a kovászos kenyér receptjét. Követtem az utasításokat, sok türelemre volt szükség, de a végeredmény mindenképpen megérte.
Olyan finom kenyeret, mint amilyet sütöttem, Franciaországban ettem utoljára (sok helyen jártam már, és a francia fehér kenyérnek nincs párja!).
Utoljára Dédmamám sütött nálunk kenyeret, most végre nekem is megadatott. Össze sem hasonlítható az élesztős kenyérrel, amit sütöttem eddig. Mindenkinek, aki szereti a jó kenyeret, csak ajánlani tudom. Sok idő, de megéri!
Nagyon köszönöm!

Torma
Torma / Torma Tue, 2014-11-11 02:41

Köszi Maja Méhecske :) nagyon örülök, hogy sikerült a kenyered! Nincs is az igazi kovászosnak párja!! A FB-on van egy szuper vadkovászos csoportunk ( a Nagyi Kovászos Kenyere); lépj be!! Fantasztikus kenyereket és egyebeket sütünk ott!! Csak vadkovásszal, élesztő nélkül!! További vadkovászos sikereket! Üdv, Torma :)

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Mon, 2012-12-10 18:39

Kedves Márti!

Nagyon szép a kenyered. Ahogy leveszem, nagyjából egyszerre kapott el minket a kovászkészítés láza. Nekem volt egy halott kísérletem, de a fele fehér, fele rozs kovász nagyon bevált. Minden nap tudnék kenyeret sütni belőle, úgyhogy most kipróbálom az "altatását". Gratulálok a művedhez. Üdv: Évi néni

keller teri
Mucus / keller teri Sun, 2012-12-09 10:54

Nagyon szép ritka ez a kenyér. A 7 napig érlelt kovász mentetét, hozzávalóit megírnád. Annyi kovász recept van , de tutit szeretnék. Ez a Jani biztos jó!
Köszi! Szép napot!

Torma
Torma / Torma Mon, 2012-12-10 00:16

Kedves Teri! En egy angol nyelvu oldalrol vettem a kovasz receptet, mert azt tartottam legegyszerubbnek. Viszont itt olyan meleg volt, amikor a "Janit erjesztgettem", hogy alkalmazkodnom kellett a Jani ritmusahoz, nem az eredeti recepthez...Viszont ezt mindenkinek ajanlom, mert a liszt es viz is mindenhol mas, es a homerseklet is persze. Meg a levego paratartalma is kozrejatszik...alacsony hofokon tovabb tart az erjedes...ezert nem lehet vakon kovetni a kovasz-keszito receptet. Ahol sokat sutnek elesztovel, ott az elesztogombak szama is magasabb a levegoben...ott konnyebb termeszetes kovaszt erjeszteni.
A lenyeg az, hogy erjedjen a massza es mikor mar "orjong" (habos, lyukacsos, magas egy kis ideig), akkor meg kell etetni, hogy eros kovaszunk legyen es eleg is legyen egy kenyer keszitesehez. 200 g kell egy fel kilo liszthez...ez kb 200ml, ha jol emlekszem...
Itt talaltam egy egyszeru liszt es viz keverekes kovasz receptet, ha ez tetszik Neked, erdemes kiprobalni:
http://jokaja.hu/kovasz-keszitese/
Literes befottes uvegben jo oket tartani; csak lazan ra a tetot, amig a konyhapulton van, hogy a felgyulemlett gazok tudjanak tavozni. Mindig jol bekeverni az uj adagot, mikor "etetunk": a vizet eloszor es a lisztet utana...jol atkeverni, hogy boven menjen oxigen a keverekbe, az segiti az erjedest...Sok sikert, udv, Torma :)

Torma
Torma / Torma Sun, 2012-12-09 10:10

Köszi Piroska:) ebben a "Janibol" 200 g van...kevesebb is elég lett volna, mert a Jani olyan erős ;)
Majd meg kiserletezgetek egy rövidebb variacioval...Limara péksége oldalon van egy egyszerűbb recept ( később vettem észre)... Limara este állítja össze a tésztát, hűtőbe teszi ejjelre, es reggel süti...most nem emlékszem, hogy dagasztos, vagy hajtogatos technika...az o receptjenek a neve: a Kenyér...
Rengeteg kovászos recept van mindenhol...nekem ez a hajtogatos megtetszett (ez angol netes recept).
Tetszett, hogy lehet nézegetni, hajtogatni...volt idom. Azért keresek egy rövidebb verziót is...
A kovaszaimat imadom...Terka is elkészült, a fehér lisztes; most egyutt vannak a Janival a hűtőben :) sok sikert, ha kiprobalod! NAGYON finom lett :) más, mint az elesztos; az íze is, belseje is, héja is. En ezt szeretem igazán. Kellemes vasárnapot, Torma :)

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Sun, 2012-12-09 09:47

Kedves Torma!
Nagyon szép lyukacsos a kenyered. Janiból mekkora adagra van szükség egy ilyen kenyérhez?
Köszi. Piroska

Torma
Torma / Torma Sun, 2012-12-09 10:12

Piroskam, bocs, itt van a válasz, rossz linkre kattintottam....T:)

242