Éjjel kelesztett fonott kakaós kalács recept

Éjjel kelesztett fonott kakaós kalács
Éjjel kelesztett fonott kakaós kalács
70 perc / előkészület: 20 perc sütés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az utóbbi időben gyakran készítek kalácsféléket. Ha több a teendőm, akkor előző nap este elkészítem a tésztát, és reggel csak megsütöm.

hozzávalók / 8 adag

Tészta

Kenéshez

ajánlat

Sütés előtt megszórhatjuk a tésztánkat kristálycukorral, kicsit ropogós lesz így a kérge. Porcukorral megszórva tálaljuk.

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig, reggeli, tízórai, uzsonna
szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: húsvét
kalória: alacsony
szezon: bármikor
fogás: egyéb fogás
konyhatechnológia: kenyérsütő receptek
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

kakaós kalács, egyszerű fonott kalács, hűtőben kelt fonott kalács
Szólj hozzá!

elkészítés

Tészta

  1. Az olvasztott vajon és kakaón kívül mindent berakunk a kenyérsütőgép üstjébe, majd összegyúratjuk a tésztát (akinek nincs gépe, az kézzel készítse el). Gyúrás közben belecsurgatjuk az olvasztott vajat, majd tovább dolgoztatjuk a gépet.
  2. Ezután lazán még egyszer átgyúratjuk a géppel, és a végén hozzáadjuk a kakaót. Ekkor már éppen csak egy kicsit keverni, hogy csíkos maradjon a tészta. Ha tovább keverjük, akkor legfeljebb az egész kakaós lesz, ez sem probléma.
  3. Ezután a tésztánkat rúd formára nyújtjuk lisztezett deszkán, majd elfelezzük. Összefonjuk, a végeit összecsippentjük, hogy ne nyíljon szét.
  4. Egy gömbölyű (kb. 22cm), alacsonyabb kerek formába helyezzük körbetekerve. Letakarjuk, és a végén berakjuk a hűtőbe reggelig.
  5. Másnap kivesszük a tésztát, megkenjük a meleg cukros tejjel, majd berakjuk 100 fokra állított sütőbe kb. 20 percre, majd 170 fokon kb. 50 perc alatt készre sütjük. A megsült kalácsot újra megkenjük a megmaradt cukros tejjel, és hagyjuk kihűlni.

Kenéshez

  1. A tejet felmelegítjük, és belekeverjük a cukrot, vajat. Ezzel fogjuk megkenni sütés előtt és után a tésztánkat.
  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 22 cm
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 1 440
elküldve: 0
receptkönyvben: 43
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Nihonka

Mióta szakács: 2014.04.26.
340 recept

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Kitsune
Kitsune sze, 2015-02-04 14:47

Szia Nihonka!
Segítséged szeretném kérni - a kelt tészták a mumusaim egyelőre, de azért nem adom fel :) Megcsináltam a recepted, pontosan úgy, ahogy leírtad, de nem kelt meg a tésztám reggelre, pedig 7 g élesztőt tettem bele (ennyi volt a zacskóban, gondoltam, nem árthat). Arra gondoltam, hogy a gyúrásnál ronthattam el valamit. Elég kemény volt a tészta, amikor hurkázgattam - még szakadozott is. Lehet, hogy csak több tej kellett volna bele? Vagy túlgyúrtam?
Köszönöm a segítséged,
Kitsune

Nihonka
Nihonka / Nihonka cs, 2015-02-05 04:59

Kedves Kitsune!
(érdekes neved van:-))

Ne add fel, én is csak pár hónapja kezdtem el a kelt tészták készítését és már egész jól belejöttem:-)
Nos, én azt hiszem, hogy az élesztő nem okozott gondot, inkább lisztfüggő a dolog, ahogy írtad, kemény volt a tészta, így még egy kis folyadékot, akár vizet is adni kellene hozzá, csak evőkanállal adagolva, hogy nehogy megint túl folyós legyen. Valójában egy ruganyos tésztát kelle kapnod. Keleszteni nem kell, túlgyúrni sem tudod, elég a hűtőben (vagy hideg helyen) tartani reggelig megkészítve sütésre a formában, ott szépen megkel magától. Én van mikor 2 napig is hagyom és már csak sütöm frissen a kávéhoz:-))

Kitartást kívánok, mindenképpen próbálkozz tovább, mert nagyon finomakat tudsz majd így sütni, az biztos.

Üdv: Nihonka

250