Egyszerű székelykáposzta (Székelykáposzta 4.) recept

Egyszerű székelykáposzta (Székelykáposzta 4.)
Egyszerű székelykáposzta (Székelykáposzta 4.)
receptkönyvben hozzászólások (21)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Hosszúra nyúló betegség után, nagyon megkívántam valami igazán jó ételt. Mivel a C vitamin jól jön ebben a télies időben, együnk savanyú káposztát (kiskoromban csak úgy faltam, amikor a piacon vettünk)! Most egy kicsit hosszabbra sikeredett, a félkilónyi helyett majdnem a dupláját kaptam. Nem bánom, egy részét natúr fogyasztjuk, a másikból pedig elkészítettem ezt a mennyei eledelt. Szerintem egy ételt sem kell túlbonyolítani. Ezt is viszonylag egyszerű elkészíteni, de ebbe is lehet kis csavart vinni (felesbe elkészítve édeskáposztával, hagyma alá szalonnát pirítani stb.). Kellemes konyhaművészkedést!

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Jó sok tejföllel (vagy akár kefírrel, joghurttal) tálaljuk. És persze isteni házikenyérrel.

receptjellemzők

konyha: magyar
nehézség: könnyű
szezon: ősz
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel

egyéb elnevezések

székelykáposzta, húsos káposzta

elkészítés

  1. A hagymát felszeleteljük. Kis olajon üvegesre dinszteljük, sózzuk.
  2. A tűzről levéve megszórjuk a pirospaprikával, belerakjuk a húst, átkeverjük, és felöntjük vízzel.
  3. Puhára pároljuk kis lángon a húst, közben rakunk bele egy pörköltkockát, fűszerezzük ízlés szerint,
  4. Eközben a káposztát előkészítjük, ha túl savanyú vagy sós, akkor átmossuk vízzel, és kinyomkodjuk.
  5. A puha, lédús húsra köményt szórunk, majd összekeverjük a káposztával, belemorzsolunk babérlevelet.
  6. Hagyjuk, hogy összeérjenek, megpuhuljanak, néha megkevergetve, kis vagy közepes lángon.
  7. Melegen és hidegen is tálalhatjuk.

  • elkészítettem: 30 alkalommal

statisztika

beküldve:
nézettség: 166 571
elküldve: 26
receptkönyben: 917
elkészítve: 24/73
Facebookon megjelent: -

szakács

nairka

Mióta szakács: 2009.03.20.
6 recept

Hozzászólások (21)

Józsika76
Józsika76cs, 2013-11-07 11:47

Savanyúkáposztát kimosni, majd újrasózni? Azt minek? Meg minek olaj?

Szabó Mária32
Szabó Mária32cs, 2013-11-07 13:42

Savanyú káposztát a szódabikarbóna meg szórásával és utána át mosásával. ízlés szerinti savanyúvá tehetjük

balintmonika
balintmonikav, 2013-01-13 12:11

Felénk,Berzengóciában nem tudok hozzájutni pörköltkockához.Viszont van marhagulyás fűszerkeverék.Annak ellenére,hogy nem vagyok az ilyen fűszerezés híve,mégis ezzel készítettem el az ebédet.A családom többi tagjának nem jött be, ők eddig sem szerették a savanya káposztát.Ez viszonylag borítékolható volt.Nekik előrelátóan spagettivel szolgáltam.Viszont nekem nagyon tetszett!!!Bizton állíthatom,máskor is lesz ehez hasonló dupla menü...Mert megéri

Márti-Betti
Márti-Bettih, 2012-12-31 12:02

Ma készítem el másodszor és nagyon finom! :D
Nem csalódtam benne csak én nem tettem bele pörköltkockát és így is nagyon finom lett.
Köszi a szuper receptet! :)

A.dr.i
A.dr.ip, 2012-11-09 14:41

Sziasztok! Ma én is elkészítettem ezt a receptet. Én tettem bele még egy kis fokhagymát is és vegetát só helyett. Nekem 3 pörköltkocka kellett, h tényleg markáns íze legyen :)
Köszönöm a beküldőnek!

melodyera
melodyerav, 2012-10-21 17:29

Én másodszor csinálom 1 héten belül,- nem tudom megunni. Irtó könnyű a recept, finom és laktatos. Ide egyáltalán nem kell pontos leírás hiszen aki legalább egy kicsit tud főzni és életében már készített mondjuk pörköltet vagy gulyáslevest, annak már nem kell figyelni annyira az arányokra: víz, paprika, fűszerezés, stb. Ízlés kérdése.
Jan_OS-nak üzenem hogy aki mentálisan gyenge a főzéshez, annak hiába adnak egy tökéletesen, grammról grammra megírt receptet, úgysem tudja elkészíteni. A 3-as pontnál a babérlevéllel kapcsolatban röhögnöm kellett. A "még" szó arra vonatkozott hogy miután fűszerezzük, hozzá teszünk "még" "egy" babérlevelet "is" a többihez. Akinek nem tetszik vagy nem érthető a recept az keressen másikat és ne szólja le a szakácsot csak mert valami érthetetlenül nehéz számára.
Kedves nairka! Isteni a recept! Köszönöm!

Edit F
Edit Fcs, 2012-10-18 15:52

Ma kitaláltam, hogy székelykáposztát kellene főzni, és mivel még sosem csináltam, így egy könnyű receptet szerettem volna és ezt választottam; és nagyon örülök neki! Nagyon-nagyon finom lett! Kétszer is szedtem belőle, de momentán úgy érzem, hogy még bírnék enni belőle legalább egy tányérral :) Én tettem bele egy kis bulgurt is, mert otthon Anyukám rizzsel csinálja, a pasi kedvéért meg kolbászkarikákat, de csak szuperlatívuszokban tudok beszélni róla :) Köszönöm!

bufo
bufoh, 2012-10-01 18:19

Nekem egyből lejött minden, hisz igazából érzésből kell főzni. Az sem zavar, hogy "pörköltkocka", nem is teszem bele. Tartsuk tiszteletben a receptet, ha nem tetszik, ugorjunk.

Littlygirl
Littlygirlszo, 2012-04-21 13:01

Hát szerintem nincs gond a recepttel igazság szerint csak ezért regiztem hogy +írjam akinek nem tetszik csinálja úgy ahogy akarja. Gondoljatok bele hisz minden ember másképp főzz s kedves tőled hogy megosztod másokkal te hogy készíted. Jó magam zsírt használok s pörkölt kocka helyett a fűszerezés nálam bors, delikát (max utólag ízesítem nehogy elsózzam). S ez is olyan dolog hogy tejföl nélkül mifelénk csak lucskos káposztának hívják s csak tálalásnál tesszük mellé a tejfölt, de tény az igazi székely káposztára főzés közben rakom rá én mindenhogy imádom ;)
ne ítéllkezzetek a receptekkel inkább örüljetek hogy segít azoknak akik kezdő konyhatündérek, s miért is kellene írnia a fűszerezést kóstold s a saját ízvilágod szerint fűszerezz ;)

Arianne113
Arianne113sze, 2012-03-07 21:08

Szerintem nincs semmi baj ezzel a recepttel. Holnap el is készítem :)

Jan_OS
Jan_OSv, 2011-12-25 09:36

remélem ez elég konstruktiv hozzászólás lesz, hát nem vagyok elégedett a recepttel:

1. felöntjük vízzel - mégis mennyi vízzel?
2. megszórjuk piros paprikával - mennyi paprikával?? egy kanál két kanál három kanál? mennyivel??
3. bele morzsolunk még egybabérlevelet - miért már egy volt benne?? ez az a rejtélyes fűszerezés amiről szó van fentebb??

legyen már egy recept pontos, azért jövök egy ilyen oldalra, mert jó eséllyel még nem tudom hogy hogy kell csinálni. Persze én is tudom hogy pörkölt amibe káposztát teszünk, a részletek miatt vagyok itt.. azt meg nem tudtam meg..

ancymancy
ancymancyh, 2012-09-24 21:36

Akkor kedves, neked is egy konstruktív hozzászólás:
1. Tán grammra pontosan kén megmondani, mennyi só,bors kell bele? Mondj receptet,ahol ez így meg van adva!
2. Hogy mennyi vízzel öntöd fel, az függ a hústól, hogy milyent főzöl ( pulyka, csirke, sertés), mivel mindegyiket más-más ideig tart megfőzni. Sőt, ha nagyobbakra vágod, akkor is több idő kell, hogy megfőzd. Netán a kockák méretét is szeretnéd tudni mm-ben?
3. Egy esetleg elírt "is" miatt, nem kell belekötni senkibe. Ez nem a nyelvtan oktatás, vagy mi fene...
4. Mint már máshol is leírtam, főzni érzésből ( is) kell, ha te ehhez tehetségtelen vagy, ne mást okolj.

Arianne113
Arianne113sze, 2012-03-07 21:12

nem azért, de jó eséllyel aki életében egyszer is főzött az tudja, hogy a pirospaprikából elég csak két három kiskanálnyi, de ez ízlés dolga, ahogy azt is tudni lehet, hogy annyi víz kell alá amennyi ellepi, különben nem fog megfőni a hús.. neharagudjon, de ez csak kötözködés semmi más.

Torquemada
Torquemadasze, 2011-12-21 20:31

Viszont kívánok minden jót Neked! Most értünk haza, angol vendéggel, mindenki ezt evett, mindenki nyalogatta a tányérját. A babérlevél jó tipp volt, még idejében olvastam és beleraktam. Egyébként ugyanígy csináltam, annyi különbséggel, hogy a húst paprika nélkül pirítottam meg először és csak utána tettem bele a pirospaprikát.
Ja és mivel kicsit csípősen szeretjük, tettem bele házi készítésű Erős Pistát is :-). Finom lett! Köszönet érte Neked is!

Torquemada
Torquemadasze, 2011-12-21 12:56

Egyet nem értek. Végigolvastam itt az összes receptet, mármint a székelykáposztásokat. Ahány ház, annyi szokás, de árulja el valaki, miért savanyú káposztát használ, ha kimossa???? Hiszen a savanyú káposzta pikáns íze dobná pl az egyszerű sertéspörköltet. Plusz a tejföl tálalás előtt. Aztán rántja vagy habarja, rizsezi avagy gerslit szór bele, mindenkinek a maga ízlése. De azért azt tudni kell, az eredetiben csak SERTÉS pörkölt és savanyú káposzta volt. Nem pulyka csirke, meg rizs meg egyebek. De mindenkinek a szíve joga, hogy készíti, hogy szereti és egye úgy! :-) Veszekedni nem érdemes, hozzászólni meg kulturáltan kell! Pro és kontra!
Mindenkinek kellemes karácsonyt és boldog új évet, jó főzőcskézést!

Nairk
Nairksze, 2011-12-21 14:31

Üdv, azért kell kimosni mert van olyan konstrukció a káposztából, amely megveszekedetten savanyú, türéshatáron túl. Én általában hagyom an block a káposztát, de volt amikor át kellett mosni a fentiek miatt, természetesen ésszel, a finom savanyú izt meghagyva, mert azt mindannyian imádjuk:-) De egyébként hallottam olyan receptet is, hogy felesben savanyú és édes káposztából készitették el eme izletes eledelt. Kellemes készülődést az ünnepekre és sok sok finomságot!!!

Nairk
Nairkk, 2011-11-29 13:21

Üdvözletem, köszönöm a hozzászólásokat! Aki elkészítette egészségére váljon! Akinek nem tetszik örömmel vennék konstruktívabb hozzászólást. Közelgő Karácsonyi Ünnepek alkalmával kívánok kreatív ötleteket, jó főzöcskézést:-)

ics21
ics21k, 2011-11-29 11:40

Nekem igenis ízlik ez a kaja! 2 hét alatt kétszer készítettem el a fenti recept alapján! Ha sirnod kell rajta Tarackos,akkor te ne készítsd el! a sok recept között tuti te is találsz magadnak megfelelőt.

Köszi,hogy feltetted nairka!

Üdv.
ICS.

Legfrissebb cikkek

4 ok, hogy helyi termékeket vásároljunk
4 ok, hogy helyi termékeket vásároljunk
A helyi termékek ma reneszánszukat élik, a fogyasztói igények nőnek, és a beszerzési források tárháza is ennek megfelelően bővül. De mit is nevezhetünk helyi terméknek?
Ínycsiklandó parfümök
Ínycsiklandó parfümök
Ehető alapanyagok a parfümökben? A kölnivíz 1714-es színre lépése óta igen sok változás történt a gyártási folyamatokban.
Paprikára fel!
Paprikára fel!
A tavasz egyet jelent a friss és zamatos zöldségek és gyümölcsök megjelenésével a konyhában. Idén ráadásul már a szezon előtt kerülhet magyar paprika a fazékba! (X)
288