Egyszerű eperdzsem Andi konyhájából recept

Egyszerű eperdzsem Andi konyhájából
Egyszerű eperdzsem Andi konyhájából
58 perc / előkészület: 45 perc főzés: 13 perc
receptkönyvben hozzászólások (54)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az idei év első eperterméséből készült. Nem nagy adag, de folyamatosan érnek be a gyümölcsök, és szépen gyűlnek az üvegekben a dzsemek. Ez a mennyiség a képen látható 3 db bébiételes üveget töltötte meg.

hozzávalók / 6 adag

  • 60 dkg eper
  • 15 dkg cukor
  • 1 kk étkezési citromsav
  • 0,5 tasak dzsemfix super 3:1

ajánlat

Nagyon finom palacsintába, de akár lekváros kenyérként reggelire vagy uzsonnára is ajánlom.

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
receptverseny: Dr. Oetker eper receptverseny
nehézség: könnyű
kategória: lekvárok-dzsemek
szezon: nyár
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

eperlekvár, eperlekvár házilag, házi eperdzsem
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az epreket alaposan megtisztítjuk, a zöld részeket eltávolítjuk.
  2. Egy tálba téve ízlés szerint pürésítjük (én kézzel átnyomkodtam).
  3. Feltesszük főni, hozzáadjuk a cukrot, a citromsavat, és hagyjuk felforrni.
  4. Ha felfőtt, beleszórjuk a dzsemfixet, majd 3 percig hagyjuk forrni.
  5. Előre kimosott, kifertőtlenített üvegekbe töltjük.
  6. Száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
  • költség: 600 Ft
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 128 091
elküldve: 33
receptkönyvben: 852
elkészítve: 58/59
Facebookon megjelent: 1

szakács

Andi80

Mióta szakács: 2011.12.16.
380 recept
hirdetés

Hozzászólások (54)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

desertlover
desertlover cs, 2015-06-25 18:24

Ue. megcsináltam meggyből, szuper lett. Maradt egy fél adag, elég vicces volt amikor volt fél üveg meggy dzsem, amiben felül volt a meggy, alul az üres üveg. Na másnap tesztelésre is került emiatt. KÉRDÉSEM eperre visszatérve: megmarad az élénk piros szín? Csak mert anyukám eperdzseme finom, meg öko, meg bio, meg mittudomén, de rozsdabarna. Meg nem bántanám, mert finom, de van valami barnulás ellen. Köszi.

m.lekay
m.lekay sze, 2015-06-03 15:25

Ezt feltétlenül megcsinálom. Valaki tudja, hogy hogyan kell úgy elkészíteni, hogy eper darabok maradjanak benne és ne főjön szét?

BPER
BPER szo, 2015-06-06 08:43

Ha kézzel darabolod, maradnak benne darabok bőven. Nem fő szét 3 perc alatt. Megcsináltam.

Bejus86
Bejus86 cs, 2014-06-05 09:05

Kedves Andi!
Dupla adaggal kezdtem, egyrészt mert nem akartam fél zacskó dzsemfixet kerülgetni, másrészt nagyon jó áron kaptam epret, harmadrészt mert egy hét hónapos mellett van már "néhány" bébiételes üvegem, negyedrészt mert imádjuk az epret.... :)
Nagyon gyors, egyszerű, FINOM!
DE! A bébiételes üveggel majdnem megjártam. Vagyis lehet hogy meg is fogom, nem tudom zárnak e rendesen. Ugyanis ahogy fejre állítottam az első üveggel, szinte azonnal elkezdett kiszivárogni. Kupak csere, jól meghúztam, talán oké. De a következő hárommal ugyanígy jártam. Az egyiken ferde is maradt a kupak, azt fogom először felbontani, a többinél meg reménykedem hogy nem fog megromlani. A sírás kerülgetett a harmadik szivárgó üveg után.
Mindenképp csinálni akarok még a jövőhéten, de vettem befőző fóliát, meg befőttes gumit. Ha ezekkel zárom le a kis üvegeket, akkor is fejre kell àllítani pár percre?
Köszi a segítséget!
Bea

flava
flava p, 2014-05-30 19:27

NA! Kesz van a jam vegre ! Csak most ertem ra .Szoval egy kilo eperbol lett es 20 dkg cukorbol. Eloszor csak 15dkg -val kezdem de aztan meg hozza adtam 5dkg -ot amit nem kellett volna mert kisse edes lett de azert finom! (megkostoltam melegen hehe)
En is bebugyolaltam kihulni , allitolag nem kell a jam fix miatt de hat meg soha nem foztem be semmit szoval gondoltam biztos ami biztos. ;-)
Ja, nekem ebbol lett 5 db 8oz -os uveggel mind tele. Nekem nem ennyire szep piros , de mindegy ,ugye mas eperbol keszult.
Kifogok probalni masik lekvar receptet is amit talaltam, tartosito meg minden nelkul keves cukkorral es majd meglatom sikerul-e az is?
De ez igy elsore nagyon jo kis recept es ugy orulok hogy sikerult is !
Koszi szepen!!! :D

Lucám
Lucám sze, 2014-05-28 16:03

Kedves Andi!
Elkészítettem az első eperdzsememet, a Te útmutatásaid alapján, csak cukormentesen, eritrittel készült... 3kg-val indultam, ugyanúgy kézzel dolgoztam (a kislányom szerint dzsindzsóztam... :-D). Fejre állítottam őket, aztán dunsztba. Csodaszép színe van, ma kerül a spájzba. Én személy szerint köszönöm a receptet! Ölellek: Dóri

veressandrea
Andi80 / veressandrea szo, 2014-06-07 18:09

Nagyon szívesen. Örülök, hogy elkészítetted :-) További kellemes időtöltést kívánok a konyhában! Andi

Erika72
Erika72 h, 2014-05-26 12:42

Sziasztok
3 perc fozessel hogy lehet lekvart csinalni, vagy azt a valamit lekvarnak nevezni?
Meg a levet se fovi el ennyi ido alatt, maxium egy piros le lesz belole.
Bocs nem akartam unnepronto lenni, de azert ne nevezzuk mar az ilyen
termekeket lekvarnak.A hetvegen csinaltam eperlekvart, minimum 45-60 perc fozes kell hozza, hogy a klasszikus lekvar iz, szin es allag meglegyen.
Udv
e.

oreganyo
oreganyo sze, 2014-05-28 07:16

Kedves Erika72

Nem szabad elvenni a kezdők kedvét az ilyen beírásokkal. Nem lekvárról, hanem dzsemről van szó, befőzőporral készül, az OETKER már 100 éve is márka volt, kipróbált receptjeik vannak, nálunk ezek pár éve jelentek meg a "piacon" ismét.
Ne haragudj a megjegyzésemért!
üdv:
öreganyó

veressandrea
Andi80 / veressandrea k, 2014-05-27 09:03

Kedves Erika,
Természetesen mindenkinek szíve-joga eldönteni, hogy a hosszadalmas lekvár főzést vagy a gyorsabb dzsemkészítést választja. Ez itt az utóbbi, mint a címben is írtam. Sajnos a kertünkben csak kis mennyiségek teremnek egyszerre, amit nem főzök órákig. A bolti epret pedig nagyon drágának találom (itt 1400 Ft/kg áron mérik) ahhoz, hogy több kg-nyi mennyiséget tegyek el egyszerre.
Kívánok további kellemes időtöltést a konyhában és szép napot!
Üdv:Andi

fozocske
fozocske h, 2014-05-26 16:55

Kedves Erika72!
Nem hiszem, hogy Andi80 támogatásomra szorulna, de még is el kell mondjam. Ha nem tetszik a recept ne csináld meg! Az hogy kritizálod, csámcsogsz rajta senkit sem érdekel, semmi épitő jellegű mondandód nincsen akkor inkább ne irj semmit a közös oldalakra. Fortyogj magadban a min. 60 perces főzéseddel -ami ugye azt jelenti minden érdemlegest kifőztél a gyümölcsből és egy vagon cukrot használtál-gratulálok.
Kedves recept megosztó! Gratulálok a LEKVÁRODHOZ! Én is hasonlóan teszem el gyümölcslekvárokat, pláne az olyan gyümölcsökből amik szinte 100%-ban "léből" állnak. Ne vegye a kedvedet el semmiféle negativ hozzászólás, nagyon ügyes vagy hiszen az eperből a lehető legtöbbet mentetted el télire- ha marad:))))) Most jutottam hozzá pár kiló eperhez, szinte teljesen úgy fogom elkésziteni, mint a Te recepted csak én fél citrom levét adom hozzá a citromsav helyett. / Naranccsal, málnával is nagyon finom!/
üdv
főzőcske

flava
flava szo, 2014-05-24 04:25

Mar jo sokat hozzaszolok , de meg egy kerdes :-) megis mekkora uvegbe fer ez bele ?Nekem nincs bebieteles uvegem szoval el kell menjek befottnek , lekvarnak valo uveget venni. Gondolom dupla adagot csinalok mar eleve mivel ez nem soknak nez ki megeszik a gyerekek hipp hopp :)
Huu mostmar tuti megcsinalom csak erjen ide ez a fix aztan majd jelentem milyen lett.

veressandrea
Andi80 / veressandrea szo, 2014-05-24 14:15

Ha nincs bébiételes, akkor jó lehet a gombás üveg, vagy kisebb lekváros üveg. Ezek kb. olyan 200 g-os töltőtömegűek. A dupla adag pedig biztosan megtölt egy db 7 dl-es üveget. Sok sikert hozzá :-)

Nosalty.hu
Nosalty.hu szo, 2014-05-24 02:14

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2014.05.23. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

flava
flava p, 2014-05-23 21:38

Most akkor ez a jamfix (fel tasak) sok 60 dkg eperhez vagy nem?
Es mi az hogy super 3:1 ??
En meg soha nem hasznaltam ilyen fixet sott nem is hallottam rolla ,sott lekvart sem foztem meg soha :-) , itt nemlehet kapni ezt . Most rendelek online-on az sem magyar de Dr Oetker jamfix . Ez ugyanaz akar lenni?? nincs rajta hogy 3:1...
Azt irja a tasak hatan a forditas hogy 1 kilo gyumolcshoz 1 kilo cukor ...ebben a receptben meg 60dkg gyumi 15dkg cukor ! Hat gondolom az az 1 kilo tul sok .
Valaki? koszi :-)

flava
flava szo, 2014-05-24 04:18

Koszi szepen Gabys , de sajna mar megrendeltem :-( hogy mit csinaljak most vele nemtudom.
Mindegy , lenyeg hogy talaltam Dr Oetker Gelfix super 3:1 .Ez biztosan ugyanaz csak nemetul , valami GermanDeli arulja online. Igaz a kepen kis dobozban van nem tasakos de azt irja 25g es latom a kis tasak is 25g . Na meg joval dragabb mint nallatok :(

Nosalty.hu
Nosalty.hu p, 2014-05-23 02:01

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2014.05.22. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

hedi1
hedi1 cs, 2014-05-22 23:04

Egy tanács: az üvegeket mindíg tegyétek egészen tele, ne úgy ahogy Andi képén látszik. Pontosan nem is tudom miért, de én anyukámtól így tanultam. Talán nem oxidálódik így , mert kiszorítod a levegőt, ill. jobban eláll.

veressandrea
Andi80 / veressandrea szo, 2014-05-24 14:03

Köszi a tanácsot. Én sohasem töltöm tele és még eddig még nem romlottak meg. Van még egy technika: a megtöltött, lezárt üvegeket fejre állítjuk 1-2 percre és a forróság vákuumot képez, így kellőképpen lezáródik az üveg :-)

Hanino
Hanino cs, 2014-05-22 19:39

Szia Andi,
A bébiételes üveg jól zár? Beszereztem néhányat, és ki fogom próbálni a recepted, viszont tartok tőle, hogy nem zár rendesen az üveg és emiatt megromlik!? Üdv: Anikó

veressandrea
Andi80 / veressandrea szo, 2014-05-24 14:08

Kedves Anikó,
Nekem eddig nem volt vele problémám. Van még egy technika: a megtöltött, lezárt üvegeket fejre állítjuk 1-2 percre és a forróság vákuumot képez, így kellőképpen lezáródik az üveg :-)
Üdv:Andi

Marcsi53
Marcsi53 szo, 2014-05-17 10:12

Én most találtam rá erre a receptre. Ami igazán megfogott az egyszerűségén kívül az az eper mennyisége. Nekem nincs igazán veteményesem tehát meg kell vennem és az ára nem mindegy. Szóval már dunsztolódnak:) Köszi a receptet

ercsu
ercsu v, 2013-09-01 15:48

Szeretném megkérdezni,hogy az étkezési citromsav fontos bele? Mert nekem csak dzsemfixpor van itthon. Szeretném ha megírnátok mert a jövőhétvégén megszeretném csinálni :) Előre is köszönöm!!!

veressandrea
Andi80 / veressandrea sze, 2013-09-18 14:30

Ne haragudj a késői válaszért :-( A citromsav azért van benne, hogy a kellemes élénk színe megmaradjon. Ha kihagyod lehet picit barnább lesz idővel, de természetesen az íze az ugyanaz marad :-)

lumiere
lumiere / lumiere k, 2014-05-20 11:46

Sziasztok! Nekem most lenne aktuális az eperdzsem készítése, és a kérdésem a citromsavval kapcsolatban, hogy ha csak simán citromot (esetleg egy kis héjat) teszek bele, vajon ugyanúgy megőrzi-e a színét, mint a citromsav? Azért kérdezem, mert nem használok citromsavat, nem igazán szeretem. Köszi a választ!

veressandrea
Andi80 / veressandrea k, 2014-05-20 14:48

Szia, Szerintem a citromlé jó lehet. Bár még itt nem próbáltam, de a körtebefőtt készítésekor nem barnul meg a gyümölcs, amikor készítem. Sok sikert kívánok hozzá :-)

lumiere
lumiere / lumiere cs, 2014-05-29 09:07

Ahogy ígértem írok is. Tegnap elkészítettem a leszedett eprek egy részéből (ami így is a duplája volt annak, amekkora mennyiséget írtál :) ). Jól sikerült, legalábbis úgy tűnik :) Annyi, hogy én nyírfacukrot adtam hozzá és hiába a dupla mennyiség, annyira édes volt az eper, hogy így is csak 15dkg-ot tettem bele belőle. Plusz friss mentával is megbolondítottam :D Köszi a receptet még egyszer!

torkika
Torkika / torkika cs, 2013-06-06 18:33

Most készült el a dzsemem a recept alapján, csak dupla adaggal :)
Isteni finom!
Köszönöm a receptet!

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva cs, 2013-05-30 08:45

Nagyon jó a fotó és amit mutat, az meg nagyon de nagyon finom.:)
Ügyes vagy, mindenféleképpen.:)
Éva-Anyóca

veressandrea
Andi80 / veressandrea cs, 2013-06-06 20:56

Köszönöm szépen :-) Már nem bírtam és felbontottam egy üveggel, kis vajas kenyérkére kentem édesség gyanánt, nem is maradt az üvegben :-)
Szép estét! Andi