Egres szörp recept

Egres szörp
Egres szörp
10 perc / előkészület: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (14)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nem tudom, hogy mondhatom-e családi receptnek? Nagyon régen kaptam anyósomtól ezt a fantasztikus receptet. Máshol még nem találkoztam vele.
Ezelőtt a hagyományos zöld egresből szoktam elkészíteni, amíg a férjem beszerezte a piros egrest. Hát ez ízében, színében sokkal finomabb, mint a zöld testvére. Aki eddig kóstolta, csak felsőfokban beszél az ebből készített szörpről. Igaz, kicsit macerás az előkészület, de megéri a fáradságot, és az eremény magáért beszél.

hozzávalók / 12 adag

ajánlat

Zöld egresből is ugyanígy el lehet készíteni, csak a színe lesz sárgás zöld, az íze kicsi más, mint a pirosé, de finom ez is.

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
elkészítési idő: 5-15 perc
kategória: italok
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
fogás: ital
adag: 12 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

szörp piros egresből, piros egres szörp
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az egrest megmossuk, a két csúcsáról eltávolitjuk a szárat és az elszáradt virágmaradványt. Ezután egy éles késsel kettévágjuk.
  2. Egy nagyobb tálba tesszük, és hozzáadjuk a cukrot, a hámoztott, felszeletelt citromot, a tartósítószert.
  3. Jól összekeverjük, és hűvös helyen kettő hétig állni hagyjuk. Naponta megkeverjük.
  4. Két hét múlva szitán vagy tüllön átszűrjük, és üvegekbe töltjük.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 15 415
elküldve: 5
receptkönyvben: 112
elkészítve: 5/7
Facebookon megjelent: -

szakács

Mátayné Zsuzsa

Mióta szakács: 2009.10.18.
10 recept
hirdetés

Hozzászólások (14)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

rnagyj
rnagyj h, 2017-07-10 12:56

Én így készítem:
3 kg pöszméte
2 kg cukor
3 g káliumszorbát
3 db citrom héjastól

A citromot felkarikázzuk, kb. 3 mm, és a pöszmétéhez adjuk.
A pöszmétét tálba rakjuk és ráöntjük a szorbáttal elkevert cukrot. Letakarjuk, hűvös helyen tartjuk. Kb. 2 hétig naponta fakanállal kavargatjuk. Amikor a szemek összetöppedtek leszűrjük, palackozzuk. Pici szorbát mehet a tetejére.
A megmaradt szemeket és citromkarikákat aszaljuk.

bathobea
bathobea sze, 2016-06-22 10:45

Kedves Zsuzsa!
Először készítek szörpöt és az lenne a kérdésem, hogy a tálat amiben elrakom, le kell-e fedni valamivel, vagy csak szabadon teszem el?
Köszönettel: Bea

Mátayné Zsuzsa
Mátayné Zsuzsa / Mátayné Zsuzsa sze, 2016-06-22 20:12

Kedves Bea ! A tálat egy konyharuhával takarom le, és hűvös helyen tárolom. Naponta megkevergetem. A citromot feltétlenül hámozd meg, ez csak egy jó tanács, azért írom le, mert írod, hogy először készíted. Sok sikert !
Üdvözöllek : Zsuzsa

lilkapsas
lilkapsas k, 2015-06-09 15:58

Kedves Zsuzsa!

A kérdésem, hogy megkeseredik, ha nem hámozom meg a citromot? Vagy célszerűbb inkább a fehér részeket amennyire csak lehet eltávolítani? Segítséged előre is köszönöm! Üdv: Mariann

Mátayné Zsuzsa
Mátayné Zsuzsa / Mátayné Zsuzsa cs, 2015-06-11 13:22

Kedves Mariann ! A citromot hámozd meg, mert keserű lesz tőle a szörp. A fehér részeitől kicsit meg szoktam szabadítani, de ez nem annyira fontos, mint a héja. Sok sikert kívánok Neked !

infoxp2500
infoxp2500 h, 2015-01-12 19:22

nekem van házi szörp.
Akácszörp összesen 13 liter
Hársszörp összesen 5 liter
Mentaszörp összesen 4,5 liter
Levendulaszörp összesen 5 liter
mind én csináltam, de ezeket legjobban akácszörp és nagyon legfinomabb

Mátayné Zsuzsa
Mátayné Zsuzsa / Mátayné Zsuzsa p, 2015-01-23 14:36

Nálunk is a házi szörp a menő. Először a bodza aztán a többi: eper, málna, ribizli, egres, fekete szeder. Gratulálok Neked a szörp kavalkádhoz ! Én is fogom bővíteni az idén a kínálatot.

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci cs, 2011-12-29 17:18

Kedves Zsuzsa !
Ezt a finomságot most fedeztem föl !
Rögtön mentettem is, meg ne szökjön!
Imádom az egrest. Köszi: Anci

Mátayné Zsuzsa
Mátayné Zsuzsa / Mátayné Zsuzsa p, 2011-12-30 13:36

Kedves Anci!
Nem fogod megbánni,ha elkészíted.Egyébként a zöld egresből is finom.Nálunk is nagy a sikere,de a vendégek is ezt kérik,mivel tudják,hogy én minden évben teszek el.
Üdvözöllek: Zsuzsa

364