Egészben sült birkacomb recept

Egészben sült birkacomb
Egészben sült birkacomb
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez a csodás pecsenye kedves barátnőm férjének saját fejlesztése. Sokat járt Egyiptomban, és ott figyelte ki, hogyan készítik elő a birkahúst sütésre, onnan származik az erősen megpirított hagyma-paprika ötlete. (A disznózsír és a bor természetesen nem része a mohamedán konyhának, de a birka csak jobb lesz tőle. Szegény arabok nem tudják, miről maradnak le.)

Ha gondosan lefaggyúzzuk, nem lesz erős birka íze. Legalább egyszer még annak is érdemes kipróbálni, aki máskülönben nem rajong a birkáért, mert így elkészítve fantasztikusan ízes, szaftos sült lesz belőle. Az se tartson tőle, akinek csak birkapörköltes rossz emlékei vannak, ennek az íznek semmi köze egy sikerületlen pörkölthöz. Épp csak annyira "birka", hogy izgalmas legyen.

Nem tagadom, nem egyszerű az óriási húsdarabbal küzdeni, az előkészítés, a spékelés, a körbesütés kíván egy kis gyakorlatot és elszántságot, de nagyon megéri!

hozzávalók / 6 adag

  • 1 egész birkacomb (csonttal együtt kb. 2,5-3 kg)
  • 30 dkg füstölt szalonna
  • 1 nagyobb fej fokhagyma
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 nagy, húsos kaliforniai paprika, piros színű
  • 2 nagy, húsos paprika
  • 2-3 dl száraz fehérbor
  • zsír (tetszés szerint, de legalább 3 ek)
  • 2-3 ág friss rozmaring (vagy 1 ek szárított)

ajánlat

Bár fehérborral sütöttük, vörösborral jobban csúszik. Ez végre az a sült, amihez nehéz, testes, igazán nagy bort kínálhatunk. (Nem rozé, nem illatos, könnyű savak.)

Köret dolgában elszabadulhat a fantáziánk, ne ragadjunk le a krumplipürénél - bár az is jó hozzá.

receptjellemzők

fogyókúra: 90 napos diéta - fehérjenap, Atkins diéta, AB0 diéta – AB vércsoport, AB0 diéta – 0 vércsoport
konyha: fúziós
alkalom: húsvét, vasárnapi ebéd
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: nehéz
mikor: ebéd, vacsora
költség egy főre: nem olcsó receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

sült birkacomb paprikával, szalonnával spékelt birkahús velesült paprikával, paprikával sült birkacomb
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A szalonnát hosszúkás hasábokra felvágjuk, és tálcára rendezve (vagy folpackba göngyölve) egy éjszakára mélyhűtőbe tesszük, így kővé fagy, és könnyebb használni. Ha a hasábok egymáshoz érnek, összefagynak!
  2. A birkacombot nagyon alaposan lefaggyúzzuk, lehártyázzuk, megmossuk. (Ezt is egyszerűbb félig fagyott állapotban elvégezni.)
  3. A combot sűrűn megspékeljük a fagyott szalonnával, és a megtisztított, vaskos darabokra vágott fokhagyma felével. (Hegyes késsel mély lyukat szúrunk a húsba, ujjal kitágítjuk, és beletuszkoljuk a szalonnát és a fokhagymát.)
  4. Jól besózzuk, belenyomkodjuk. Egy ekkora húshoz kb. 1 evőkanál só szükséges. Nem kell tovább állni hagyni, csak amíg előkészítjük a paprikát.
  5. A hagymát és a kétféle paprikát vaskos szeletekre felvágjuk, és egy akkora lábasban, amibe a comb is bele fog férni, a zsíron sütni kezdjük. Nagyon alaposan megsütjük, egészen addig, míg a hagyma és a paprika bőre is pirult barnás lesz. Ekkor rádobjuk a maradék fokhagymát, és még pár percig kevergetjük. A megsült zöldséget kiszedjük, és félretesszük. (Ha maradt a spékelésre szánt szalonnából, azt is belesüthetjük.)
  6. A visszamaradt zsíron elősütjük a megtűzdelt combot: körben, mindenhol kérgesre pirítjuk.
  7. A combot az alatta lévő zsírral együtt tepsibe tesszük. Ha szeretjük a sok pecsenyezsírt, most még  további zsírt is tehetünk alá. Aláöntjük a bort is, valamint a húst megszórjuk a finomra vágott rozmaringgal. Gondosan lefedjük, lefóliázzuk, és előmelegített sütőbe toljuk. (Természetesen vizet is önthetünk alá bor helyett, de inkább ne tegyük.)
  8. Közepes erősségű láng mellett annyi óráig sütjük, ahány kilós volt a comb.
  9. Leszedjük a fóliát, és ellenőrizzük a húst: ha a pecsenyevilla ellenállás nélkül beleszalad, akkor kellően megpuhult. Most öntjük alá a félretett sült paprika-hagyma keveréket, és saját zsírjával szorgosan locsolgatva 15-20 perc alatt megpirítjuk.
  10. A sütőből kivéve pár percig állni hagyjuk, és tálalhatjuk is. Rostjaira merőlegesen szeleteljük.
  11. Hidegen, a saját zsírjában eltéve is kitűnő, ezért tegyünk alá több zsírt. A sült paprika különösen ízes!
  12. Ugyanígy báránycombot is süthetünk.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 38x25x6 cm
  • költség: 5000 Ft
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
nézettség: 14 908
elküldve: 12
receptkönyben: 76
elkészítve: 6/10
Facebookon megjelent: -

szakács

koszider

Mióta szakács: 2010.10.23.
63 recept

Hozzászólások (2)

Sanyasef
Sanyasefk, 2012-04-17 13:27

Kedves Koszider
Ez egy mennyei eledel. Megy a kedvencek közé.
Üdv. Sándor

Koszider
Kosziderk, 2012-04-17 15:41

Örülök, hogy megtetszett! Igen, tényleg közel áll a mennyeihez. Húsvétkor úgy felfaltuk, mint a pinty, pedig 2,7 kg volt.
Üdvözöl: Koszider

Legfrissebb cikkek

Ismerd meg a Halloween-cukorkát!
Ismerd meg a Halloween-cukorkát!
Ugyan Magyarországon még kevésbé ismert, de tőlünk nyugatabbra a Halloween elengedhetetlen nassolnivalója a Candy Corn.
Havas kalandok a Tchibo-val!
Havas kalandok a Tchibo-val!
Ugye senki sem szeret fázni? Csizma, dzseki és kabát. Íme három szívmelengető újdonság a Tchibo téli kollekciójából. (x)
11 élelmiszer, amit ne tegyél a hűtőbe!
11 élelmiszer, amit ne tegyél a hűtőbe!
Legtöbbször egyéni preferenciánk dönt arról, hogy mit teszünk a hűtőbe, de érdemes figyelembe venni, hogy mely alapanyagok ízén és állagán ronthat a nem megfelelő tárolás.
Pohárkrém egy elrontott piskótából
Pohárkrém egy elrontott piskótából
Aki megfordult már a konyhában, az tudja, hogy mennyire egyszerű elrontani még a legegyszerűbb ételt is. Az én bénázásaimból itt egy kis csokor, plusz egy riszájkling recept.