Édes-savanyú bableves (Bableves 5.) recept

Édes-savanyú bableves (Bableves 5.)
Édes-savanyú bableves (Bableves 5.)
70 perc / előkészület: 10 perc főzés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Dédimamától, Biharnagybajomból származik ez a recept. Eredetileg leveszöldség sincs benne, csak bab. Úgy is finom, de nekem azért leveszöldséggel jobban ízlik.


hozzávalók / 6 adag

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, tejmentes, tojásmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: leves
adag: 6 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

bableves másképp
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A hagymát és a fokhagymát apró kockára vágjuk. A leveszöldséget felkarikázzuk.
  2. Sós vízben megfőzzük a babot, a zöldségeket  és a hagymákat.
  3. Ha megpuhult, a lisztből és az étolajból rántást készítünk, beletesszük a pirospaprikát.
  4. Hozzáadjuk a leveshez és egyet forralunk rajta.  
  5. Ecettel és cukorral ízesítjük.






     

  • költség: 800 Ft
  • elkészítettem: 20 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 26 928
elküldve: 0
receptkönyvben: 208
elkészítve: 11/17
Facebookon megjelent: -

szakács

Kiki

Mióta szakács: 2008.08.27.
476 recept
hirdetés

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

szemsan
szemsan p, 2012-02-17 16:34

Az én nagymamám a szomszéd településről, Nagyrábéról származott. Ő is készített ilyen, levest, és gyerekkoromban szerettem, a füstölt húsos bablevessel ellentétben. Egyszer anyukám is főzött, de azt mondta, hogy nem olyan, mint a mamáé volt, többet nem is készített. Már el is felejtettem, most jutott eszembe, ahogy láttam a receptedet. Ha legközelebb jön anya hozzánk főzök neki, (és persze magunknak). Ha jól sikerülne biztosan örülne neki.

A te dédmamád fejtett babból főzte? Én apró fehér babra emlékszek, de nem biztos. Szerinted jó lenne fehér babbal, vagy ha biztosra akarok menni, maradjak a fejtett babnál?
A 3-4 ek ecet és cukorhoz a levesbe mennyi vizet teszel?

Tóth Krisztina
Kiki / Tóth Krisztina v, 2012-02-19 18:17

Szia! Megkérdeztem az illetékest és fejtett babból, vagy tarkababból készül náluk ez a leves. Én fordítva szoktam csinálni. Felöntöm vízzel a babot és úgy ízesítem, többször megkóstolom és ha kell mindig utánaízesítem. Kiki

P. Emese
Bloemcake / P. Emese p, 2010-07-30 18:16

Nem sokkal ezelőttig el sem tudtam volna képzelni, hogy a bableves "létezhet" egyáltalán hús, kolbász, vagy szalonna nélkül! :D Nálunk mindig azzal volt. Nemrég a barátnőmnél ettem ilyen bablevest, és láss csodát: finom!!! (Azóta eszünk ilyen "megszorításos" bablevest! :D) Én füstöt kockát és babérlevelet azért teszek bele. Éljen a bableves!!

Cas
Bloemcake / Cas p, 2010-03-12 01:09

Nahát, pont ilyen levest szerettem volna enni napok óta.
Köszönöm a receptet, el fogjuk készíteni :)
Az én nagyszüleim is készítettek ilyesmi levest, ha jól emlékszem.

370