r
Nosalty Logó

Édes gesztenyekrémleves

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
Walaky
Édes gesztenyekrémleves
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 6% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 12% Zsír
Összesen 620 kcal
  • 6% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 12% Zsír
Összesen 3715 kcal
  • 6% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 12% Zsír
Összesen 154 kcal
  • 6% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 28% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    9.6 g

Zsír

  • Összesen
    20.4 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    56 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    504 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    298 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    57 mg
  • Nátrium
    133 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    88.8 g
  • Cukor
    57 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    47.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    140 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    12 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    4 micro
  • Kolin:
    12 mg
  • Retinol - A vitamin:
    137 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    30 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 620 kcal
  • 6% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 28% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    57.9 g

Zsír

  • Összesen
    122.6 g
  • Telített zsírsav
    71 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    27 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    333 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3023.9 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    1790 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    78 mg
  • Foszfor
    344 mg
  • Nátrium
    801 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    532.8 g
  • Cukor
    341 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    284.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    837 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    69 micro
  • K vitamin:
    13 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    22 micro
  • Kolin:
    69 mg
  • Retinol - A vitamin:
    822 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    180 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 3715 kcal
  • 6% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 28% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    2.4 g

Zsír

  • Összesen
    5.1 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    14 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    125 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    74 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    3 mg
  • Foszfor
    14 mg
  • Nátrium
    33 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    22 g
  • Cukor
    14 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    11.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    35 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1 micro
  • Kolin:
    3 mg
  • Retinol - A vitamin:
    34 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    7 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 154 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Kis lábaskában a megmosott mazsolát feltesszük annyi kis vízben a rum felével főni, hogy épp csak ellepje. Így előfőzzük, hogy puha legyen, s átvegye a rum ízét - aroma is megfelel. 3-5 percig főzzük, majd levesszük a tűzről, hagyjuk a lében kihűlni, ázni.
  2. Eközben egy körülbelül 2,5 literes lábasban (amiben majd az egész kényelmesen elfér) a gesztenyemasszát szétnyomkodunk - melyből 5 dekányit félreteszünk - villával, öntünk hozzá 3 dl tejet apránként, miközben teljesen csomómentesre kikavarjuk a masszát. Lehet mixelni is, de nekem nem volt rá szükségem, simára lehet kavarni kézzel, fakanállal is.
  3. Ha kikevertük simára a masszát, felöntjük 7,5 dl tejjel. A pudingport, a fűszereket, a cukrot, a csipet sót 2,5 dl tejjel csomómentesre kavarjuk.
  4. A tejes gesztenyemasszát feltesszük melegedni, állandó kavargatás mellett. Amikor egyet buggyan, hozzáöntjük a csomómentesre kavart pudingport, s állandó kavargatás mellett összefőzzük őket, sűrítjük a levest.
  5. Ha felforrt, levesszük, hozzáadjuk a rum másik felét (aromát), a leszűrt mazsolát, vaníliás cukrot, jól elkavarjuk. Ezután belecsurgatjuk a mézet, ezzel is elkavarjuk, alaposan.
  6. Végül a habtejszínt kemény habbá verjük, s a 2/3 részét a forró leveshez kanalazzuk, simára kavarjuk vele, ettől csodás, krémes állagot kap. El is készült a mennyei krémlevesünk, melyet lefedünk, állni hagyjuk, míg elkészítjük a díszítő elemeket.
  7. A felvert tejszín maradék harmadát egy nylon zacskó sarkába kanalazzuk, levegőmentesen - melyet nagyon picit lenyírunk a díszítéskor. A félretett gesztenyemasszából apró golyócskákat formálunk a tenyerünkkel, kis tányérkára rakjuk őket. A képen látható módon díszítjük a tányérokba kanalazott leves tetejét (legvégén kevés őrölt fahéjjal megszórjuk). JÓ ÉTVÁGYAT KÍVÁNOK HOZZÁ ANNAK, AKI ELKÉSZÍTI! Érdemes, mert isteni!
  • Elkészítettem: 24 alkalommal
  • Receptkönyvben: 133
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 4
  • Össznézettség: 9681
  • Feltöltés dátuma: 2017. november 10.

Ajánló

A fagyasztott gesztenyemasszát előző este - a készítéshez képest - kivesszük a mélyhűtőből, hogy szobahőmérsékleten kiolvadjon, s felhasználásig már nem tesszük hűtőbe! Bonyolultnak tűnhet a leírás alapján, de rém egyszerű, csak nagyon részletesen írtam! :) Ha másnapra besűrűsödne, melegítéssel, kevés tej hozzáadásával kissé lehet hígítani, vagy pudingként - desszertként fogyasztani.  Az esetleges maradék golyócskákat lefedve, a zacskóban lévő habot - a csúcsánál összenyomva, hogy ne kapjon levegőt - hűtőszekrényben tároljuk felhasználásig. Az ízesítésen, kóstolgatás közben, lehet javítani, változtatni, ízlésnek megfelelően - gondolok én itt a cukor mennyiségére, bár egyáltalán nem túl édes, de ízlések és pofonok különbözőek! :) Mindenesetre, mennyei leves, az biztos, mindenkinek merem ajánlani! :)

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Maga a gesztenye az őszt idézi.....természetesen a legfinomabb ez a leves a friss szelídgesztenyéből, de erre nincs mindenkinek lehetősége, alkalma.......viszont a fagyasztott gesztenyemasszából is - kellő ízesítéssel - mesés levest tudunk készíteni, ezzel-azzal megbolondítva.....az ünnepi asztalon is megállja helyét........nagyon-nagyon finom, nehéz abbahagyni.....vendégváró desszertnek is kiváló, íze miatt is, s nem utolsó sorban dekoratív, ha ilyen szépen felöltöztetjük :)......édességként, desszertként is lehet tálalni, szobahőmérsékletűre hűlve, akár jól kihűtve, desszertes tálkákban kisebb adagokban, így is megállja a helyét, tökéletes :).....gondolkodtam is, mit jelöljek be - levest vagy desszertet.....én rájárok, egyszerűen, amikor készítem, nem tudok betelni vele, s csak azt veszem észre, hűlt helye a fincsiségnek.....mivel kis családom dettó olyan, mint én, így dupla adagot készítek.....természetesen, nem eszünk bele, csak napközben jönnek-mennek a kis desszertes tálkák :)......aki nem hiszi, próbálja ki :).....tuti, nem bánja meg :)......

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!

Rosanics Petra

5 kockás abroszos óbudai vendéglő, ahol a Krúdy-nosztalgia ma is...

A Krúdy-év emlékezetes volt. 2013-ban reflektorfénybe került Óbuda vendéglátása, az ihletadó pedig az író születésének 135. és halálának 80. évfordulója volt. Ekkor még több legendás hely működött a Krúdy-negyedben: egy évre rá zárt be a Lajos utcai Régi Sipos Halászkert, aztán a Mókus Söröző, majd a Fő téri Új Sipos is. A kultikus vendéglői negyed fénye mára kissé elhalványult, pedig most is van hová mennünk, ha egy kis vendéglői nosztalgiára vágyunk. 5 jó helyet ajánlunk Óbuda szívében!

Nosalty

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?