Dominó szelet recept

1 adag
2080
kcal
Dominó szelet
Dominó szelet
receptkönyvben hozzászólások (23)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Szlovákiában a lakodalmak mindenkori süteménye. Imádtam már mint gyerek is, és most felnőttfejjel is. Nem romlik meg, sokáig eláll, már ha marad. Remekül bírja a fagyasztást, úgyhogy váratlan vendégeknek is kitűnő...Minden magyarországi rokonom kedvence lett.
 

hozzávalók / 4 adag

A barna tésztához

A fehér tésztához

A töltelékhez

A csokis réteghez

receptjellemzők

szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: tízórai, ebéd, uzsonna
konyha: szlovák
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

domino sütemény, domino süti
Szólj hozzá!

elkészítés

Barna tészta készítése:


  1. A cukrot a tojássárgákkal habosra keverjuk.
  2. A lisztet, cukrot, kakaót és a sütőport összekeverjuk és több részletben hozzáadjuk a sárgákhoz, a tejjel és az olajjal együtt. Végezetül a fehérjékből felvert habot is óvatosan beleforgatjuk.
  3. Kikent, lisztezett tepsiben előmelegített sütőben megsütjük. Tűpróbával megállapítjuk, hogy mikor kész. (Figyeljuk a tésztát, mert ha sokáig sül, kiszárad!)
  4. Amikor kihűlt a tészta, megkenjük vékonyan baracklekvárral és rámorzsoljuk a diós réteget. Elsimítjuk.

Fehér tészta készítése:


  1. A zsiradékot lereszeljük, hozzáadjuk az átszitált tejpor-cukor keveréket és szépen kézzel összedolgozzuk.
  2. Türelmesen, kicsit száraznak tűnhet, de a végén a kéz melegétől gyúrható állagú lesz.
  3. Ekkor kinyújtjuk a tészta nagyságára. Ráhelyezzük a diós rétegre és még a nyújtófával kicsit rá is nyomkodjuk.

Befejezés:


  1. Felszeleteljük, majd felolvasztjuk, vízgőz felett a csokit és átlósan belemátogatjuk.


  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
nézettség: 43 366
elküldve: 6
receptkönyben: 592
elkészítve: 1/7
Facebookon megjelent: -

szakács

vezsu

Mióta szakács: 2010.04.21.
12 recept

Hozzászólások (23)

denike242
denike242k, 2012-08-14 13:15

Nem lehet a fehér réteget marcipánnal helyettesíteni? Vagy az már nagyon más íz?

Aranyhaj
Aranyhajv, 2011-07-17 13:35

Sziasztok! Hát igen,a legtöbb esetben a süti tetejével vannak a gondok. Sem a vaj sem a margarin nem megfelelő az elkészítéséhez. Mivel Magyarországon nem lehet CERA-t kapni,arra gondoltam esetleg meglehetne próbálni kakaóvajjal,vagy kókusz vajjal,bár az utóbbinak az íze kiérezhető lenne. Azért erre a 2 zsiradékra gondoltam,mert ezek hasonlítanak mint színben,mint állagban a Cerához.Egyébként nálunk műzsírnak is szokták nevezni. A sodrásnál pedig porcukrot vagy tejport szoktam szórni a massza alá és rá. Mivel 250g csomagolásba kapható én bele szoktam tenni az egészet el nem rontja. Remélem segítettem.

Szanduc
Szanducszo, 2011-07-02 14:33

 

Kedves Vezsu
Már 2x megcsináltam ezt a sütit de nekem a fehér tészta eddig mindig krém lett, attól lehet hogy nem zsiradékot hanem vajat használok hozzá?.. de amúgy nagyon finom süti:)

Klepi78
Klepi78p, 2011-01-14 14:39

Szia Zsuzsa!Hát én ma megcsináltam a sütit,közel sem lett olyan szép mint a tied.Gratula.Nem tudom mit rontottam el,de nekem eleve a fehér része,nem sikerült,a nyújtódeszkára ragadt,pedig picit liszteztem is.így a sütin kellett nyújtanom.Nem lett szép.A csoki pedig kevés lett így kellett még egy adagot csináljak.Viszont az íze az nagyon finom.Olyna mint egy kezdőé.Nem vagyok nagyképű,de már 15 éve sütök főzök.Nem tudom mi lehetett a baj.Én is Ligával csináltam,mint Pmacska,és mégis.Vagy lehet sokáig,gyúrtam,de hát össze kell álljon,nem?Még a hidegre is kitettem.Viszon tényleg fincsi!:-)Üdv:.Zsuzsa

vezsu
vezsup, 2011-01-14 16:40

Jaj, nagyon sajnálom!...Az igazság az, hogy nem ismerem a Liga minoségét. Nálunk más zsiradékok vannak. Viszont lisztezni, soha nem lisztezem, de porcukrot használok a ragadás miatt. És a sütin én is még szépen végig megyek rajta. ....amikor nagyon nem szép, akkor még egy étkeszletból való késsel még végig simongatom a tetejét....de anyukám szokta mondani: gyakorlat teszi a mestert. Puszi, zsuzsi.

klepi78
klepi78p, 2011-01-14 19:10

Igen így van,gyakorlat teszi:-))))Ne sajnáld,az íze nagyon jó

Klepácsné Kocsis Zsuzsanna
Klepácsné Kocsis Zsuzsannasze, 2011-01-12 09:16

Szia Vezsu!Örülök hogy ráakadtam erre a receptre.Én tót lány vagyok,vannak rokonaim Szlovákiában is és Csehországban is.Majd nekik is szeretnék evvel a fincsi sütivel kedveskedni.Egy kérdésem vona,mekkora tepsit használtál?

vezsu
vezsucs, 2011-01-13 09:38

Én nekem kb 36x26cm tepsim volt (a belsó méretet mértem).... De izlés dolga...ha nagyobb a tepsi, véknyabbak lesznek a rétegek és akkor pici kis négyzetekre lehet szeletelni (3x3cm). Sokkal kissebb tepsit azért nem ajánlok, mert nagyon vastag lesz a tészta, magas és nehéz szépen leharapni....Az én szeleteim kb.4x4cm nagyok voltak...Sok sikert kívánok az elkészítéshez és remélem sok dícséretet fogsz majd kapni...Puszi, zsuzsi.

bdiuci
bdiucisze, 2010-10-13 19:56

Hát igen, a DOMINÓ...Mivel énis Szlovákiából vagyok nagyon jól ismerem ezt a sutit. És komolyan semilyen lakodalomról nemhiányozhat. Mi is gyakran készítjuk. :-) Igazán finom!

knekató
knekatósze, 2010-08-04 20:21

Kedves Vezsu!

A fehér tésztát meg sem kell már sütni? Ha jól értem, nyersen rá kell rakni a megsült csokis részre a diókrém fölé?
Nagyon jól néz ki, szívesen kipróbálnám, magam is sokat sütök lakodalmakba is, de ezt a sütit még nem láttam, nem ismerem.
üdv: Kató

vezsu
vezsucs, 2010-08-05 06:26

Így van. Csak a csokis tésztát kell sütni. A többi már csak összerakós játék. Kicsit pepecs ahogy mifelénk mondják, mert egyesével mátogatni is kell, de viszont egyszerú. Érdekes süti és nagyon finom! Nem kell tőle félni. Biztosan nem lesz csalódás. Kíváncsian várom, ízlett e.

még egy megjegyzés: a mátogatott darabokat mindég élelmiszer fóliára rakom, mert a csokis alja oda ragadt és a végén egy darabka letör az aljáról. ˇigy meg szépen fel lehet szedni....

üdv: zsuzsi

vezsu
vezsuh, 2010-06-21 09:31

Köszönöm a tippet. Így talán többen kapnak kedvet az elkészítéséhez. És bizony én is imádom ezt a sütit. Nem is csinálhatom gyakran...::)))...Üdv. zsuzsa

Pamacska
Pamacskaszo, 2010-06-19 06:01

 Kedves vezsu!

Nagyon szeretem ezt a süteményt! A fehér réteghez én zsíradéknak a Magyarországon kapható Ligát használom. Üdv. Tünde

Jé
szo, 2010-06-05 19:29

Reszelhető zsiradék ami a kéz melegétől nyújtható lesz, csak a vaj lehet...

vezsu
vezsuh, 2010-06-07 12:47

Válaszolva mindenkinek, muszáj leszek be ugrani egy magyar közértbe, mert sehogy nem jutt eszembe...addig magyarázok...tehát van a vaj, ugye sárga, pld. RAMA sutéshez és nálunk Szlovákiában van még ugyan olyan csomagolásban mint a vaj novényi zsiradék aminek fehér a színe, és pld. a csoki mázba is ezt használjuk...nálatok nem tudom van-e hasonló, majd keresgélek....
Aki netán a határ mentén lakik, akkor Szlovákiában olyat keressen, hogy CERA....
A teteje édeskés, lágy a tejpot-cukor-zsíradék keverékétól és nagyon illik a rumos dió-csoki keserú ízehez.
Isteni. Próbáljátok ki......A díszités pedig pofon egyszerú, átlósan dugom bele a csokiba és ilyen lesz higyjétek ell...
Orulok hogy tetszet, próbálok olyan recepteket keresni amelyek a mi vidékunkre jellegzetesek...

vezsu
vezsusze, 2010-06-09 08:53

Bejártam az egész Spar-t, de komolyan nem találtam semmi hasonlót a szlovák zsiradékhoz...sajnálom, mással eddig nem próbáltam.
zsuzsi

rizsa
rizsaszo, 2010-06-05 12:28

Szia,
sehogy senem jöttem rá, hogy lesz ilyen szép a teteje. Aztán elolvastam.
Szólj, ha lesz valami lagzi és beosonok. Csak nem dobnak majd ki:)

Kata

Legfrissebb cikkek

5 hiba, amit ne kövessünk el a konyhában!
5 hiba, amit ne kövessünk el a konyhában!
Mindenki tudja, hogy mielőtt nekiállunk főzni, az első, hogy kezet mosunk. Ám rengeteg olyan hiba van, amit anélkül követünk el, hogy tudnánk róluk. Soroljuk a baklövéseket!
Top 9 csirkemájas étel 300 kcal alatt
Top 9 csirkemájas étel 300 kcal alatt
Puha, szaftos csirkemáj sűrű mártásban, sok zöldséggel vagy kívül jól átpirítva - sokféleképpen szeretjük. Most mutatunk kilenc változatot - 300 kalória alatt!
Csupa csoki forrócsoki
Csupa csoki forrócsoki
Forrócsoki csokikrémből – egy bögre gőzölgő melegség. Nem ismerek olyat, aki ne szeretné. Íme néhány tipp és tudnivaló az elkészítéséhez.
Legjobb nokedlikészítési praktikáink
Legjobb nokedlikészítési praktikáink
Ne legyen túl puha, ázott vagy ragacsos, de túl kemény és rágós sem. Ezeknek az elvárásoknak mind meg kell feleljen a tökéletesen elkészített galuska, más néven: nokedli.
2080