r
Nosalty Logó

Diós vagy mákos szerelmes levél

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Diós vagy mákos szerelmes levél
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
190 °C
  • 8% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 29% Zsír

Tészta

Töltelék

Összesen 1217 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 29% Zsír

Tészta

Töltelék

Összesen 4862 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 29% Zsír

Tészta

Töltelék

Összesen 404 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 29% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    22.8 g

Zsír

  • Összesen
    79.6 g
  • Telített zsírsav
    31 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    19 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    26 g
  • Koleszterin
    325 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    712.5 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    44 mg
  • Kálcium
    128 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    99 mg
  • Foszfor
    337 mg
  • Nátrium
    97 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    109.1 g
  • Cukor
    55 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    63.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    419 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    44 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    98 micro
  • Kolin:
    200 mg
  • Retinol - A vitamin:
    410 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    103 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    235 micro
Összesen 1217 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 29% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    91.1 g

Zsír

  • Összesen
    318.6 g
  • Telített zsírsav
    122 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    74 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    105 g
  • Koleszterin
    1298 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2850 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    175 mg
  • Kálcium
    512 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    397 mg
  • Foszfor
    1346 mg
  • Nátrium
    387 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    9 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    436.3 g
  • Cukor
    221 mg
  • Élelmi rost
    20 mg

VÍZ

  • Összesen
    253.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1675 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    174 micro
  • K vitamin:
    21 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    390 micro
  • Kolin:
    800 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1639 micro
  • α-karotin
    30 micro
  • β-karotin
    410 micro
  • β-crypt
    26 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    938 micro
Összesen 4862 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 29% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    7.6 g

Zsír

  • Összesen
    26.5 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    108 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    237.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    43 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    33 mg
  • Foszfor
    112 mg
  • Nátrium
    32 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    36.3 g
  • Cukor
    18 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    21.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    139 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    15 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    32 micro
  • Kolin:
    67 mg
  • Retinol - A vitamin:
    136 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    34 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    78 micro
Összesen 404 Kcal

Hozzávalók

Tészta

Töltelék

Elkészítés

Tészta

  1. Egy nagy tálba beleszitáljuk a lisztet.
  2. Majd belereszeljük a vajat.
  3. Hozzáadjuk a szétválasztott tojások sárgáját és a kávéskanálnyi ecetet.
  4. Hozzáadunk kb. fél dl tejet, de lehet, hogy picit többre lesz szükség, a cél, hogy lágy tésztát kapjunk.
  5. Az egészet összegyűrjük, majd hideg helyen (hűtőben) kb. másfél órát pihentetjük a tésztát.
  6. Miután letelt a pihentetési idő, vékony, kb. 2 mm vastagságúra nyújtjuk a tésztát.
  7. 8*8 cm-es négyzeteket vágunk ki derelyevágóval.
  8. A kis négyzetekbe töltjük a tölteléket, majd a négyzetek sarkait felhajtjuk.
  9. A tepsinket sütőpapírral béleljük ki, majd sorakoztassuk bele a megtöltött tésztákat.
  10. Az előmelegített sütőben, alul-felül sütéssel kb. 30 perc alatt aranybarnára sütjük.
  11. Szórjuk meg a kész szerelmes leveleket vaníliás cukorra.

Töltelék

  1. Amíg a tészta pihen, elkészítjük a tölteléket.
  2. A 4 tojásfehérjéből robotgéppel kemény habot verünk, hozzáadjuk a porcukrot, amivel tovább verjük. (Gőz felett is verhetjük kézzel, így talán még jobb, de ehhez több türelem és idő szükséges.)
  3. A kemény habba óvatosan belekeverjük a 20 dkg darált diót.
  4. A töltelék állaga ne legyen túl lágy, akkor könnyen kifolyhat a tésztából.
  • Sütés hőfoka: 190 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 23
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 7
  • Össznézettség: 4204
  • Feltöltés dátuma: 2015. április 12.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Nem túl édes, könnyű, de meglepően finom sütemény, egyszerre ropogós és puha. Nálunk a családban húsvétra a megszokott diós és mákos pozsonyi kifli helyett kerestem más süteményt, ez lett belőle. A receptben diót tüntettem fel a tölteléknél, de én diósat és mákosat is készítettem, egyformán finomak.

Hozzávalók

Tészta

Töltelék

Címlapról ajánljuk

B12-vitamin és folsav – Vitaminok az idegrendszerért!

A B12-vitamin és a folsav hozzájárul a normális pszichológiai funkciókhoz, azaz az olyan kognitív teljesítményekhez, mint a memória, a koncentráció, a tanulás és a problémamegoldás. E vitaminok túl kis mennyiségben való bevitele hosszú távon gyengítheti a kognitív teljesítményt, különösen a memóriát, illetve összefüggésbe hozható a depresszió kialakulásával is.

Hirdetés

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Hirdetés

További cikkek