r
Nosalty Logó

Diós és mákos csavart kalács

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
A konyha világa
Diós és mákos csavart kalács
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 10% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 17% Zsír

a tésztához

a dió töltelékhez

a mák töltelékhez

a tetejére

Összesen 2538 kcal
  • 10% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 17% Zsír

a tésztához

a dió töltelékhez

a mák töltelékhez

a tetejére

Összesen 10151 kcal
  • 10% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 17% Zsír

a tésztához

a dió töltelékhez

a mák töltelékhez

a tetejére

Összesen 334 kcal
  • 10% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    60.2 g

Zsír

  • Összesen
    107.2 g
  • Telített zsírsav
    26 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    22 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    52 g
  • Koleszterin
    276 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3578.7 g
  • Cink
    11 mg
  • Szelén
    108 mg
  • Kálcium
    1251 mg
  • Vas
    13 mg
  • Magnézium
    413 mg
  • Foszfor
    1225 mg
  • Nátrium
    547 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    8 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    346.9 g
  • Cukor
    145 mg
  • Élelmi rost
    26 mg

VÍZ

  • Összesen
    109.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    292 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    53 micro
  • K vitamin:
    16 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    315 micro
  • Kolin:
    231 mg
  • Retinol - A vitamin:
    280 micro
  • α-karotin
    14 micro
  • β-karotin
    132 micro
  • β-crypt
    23 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    349 micro
Összesen 2538 kcal
  • 10% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    240.9 g

Zsír

  • Összesen
    428.7 g
  • Telített zsírsav
    103 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    87 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    208 g
  • Koleszterin
    1102 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    14314.6 g
  • Cink
    43 mg
  • Szelén
    432 mg
  • Kálcium
    5004 mg
  • Vas
    50 mg
  • Magnézium
    1654 mg
  • Foszfor
    4899 mg
  • Nátrium
    2188 mg
  • Réz
    11 mg
  • Mangán
    33 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1387.5 g
  • Cukor
    579 mg
  • Élelmi rost
    106 mg

VÍZ

  • Összesen
    438 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1169 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    17 mg
  • C vitamin:
    25 mg
  • D vitamin:
    213 micro
  • K vitamin:
    62 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    5 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    29 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1260 micro
  • Kolin:
    922 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1120 micro
  • α-karotin
    55 micro
  • β-karotin
    528 micro
  • β-crypt
    92 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1398 micro
Összesen 10151 kcal
  • 10% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.9 g

Zsír

  • Összesen
    14.1 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    36 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    469.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    164 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    54 mg
  • Foszfor
    161 mg
  • Nátrium
    72 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    45.6 g
  • Cukor
    19 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    14.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    38 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    41 micro
  • Kolin:
    30 mg
  • Retinol - A vitamin:
    37 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    17 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    46 micro
Összesen 334 kcal

Hozzávalók

a tésztához

a dió töltelékhez

a mák töltelékhez

a tetejére

Elkészítés

a tésztához

  1. Kevés, langyos tejben elkeverünk egy kevés cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és langyos helyen felfuttatjuk.
  2. Az átszitált liszteket összekeverjük a sóval, közepébe öntjük a felfutott élesztőt, a maradék langyos tejet, a maradék cukrot, felhabosított tojásokat, habtejszínt és az olvasztott vajat.
  3. Puha tésztát dagasztunk, aminek az állaga akkor lesz megfelelő, ha már nem ragad az edény oldalához sem, és a kezünkre sem. Kelesztőtálban, szobahőmérsékleten a duplájára kelesztjük. Kb. 50 perc alatt.
  4. Miután megkelt, enyhén lisztezett munkalapon átgyúrjuk, 12 egyforma adagra osztjuk. További 20 percet pihentetjük, konyharuhával letakarva.
  5. A tésztákat egyenként vékony téglalapokká nyújtjuk, a szűk sütőformánknak megfelelő méretre. Itt most 30x14 cm volt a tepsi mérete. 6 darabra elosztjuk a diós tölteléket, 6 darabra a mákos tölteléket.
  6. Hosszabbik oldalukon mindegyiket külön külön feltekerjük.
  7. Sütőpapírral bélelt sütőformába rakunk 6 diós rudat. Alul 3 db-ot, rá 2 db-ot, a tetejére 1 db-t (piramis szerűen).
  8. Egy másik formába ugyanígy a 6 mákos rudat.
  9. Tetejét felvert tojással megkenjük, mogyoró forgáccsal megszórjuk.
  10. Aki szeretne vastagabb tésztás kalácsot, az a formában még 30 percig kelesztheti. Ez most nem volt összeállítás után kelesztve, mert nem szerettünk volna vastag tésztát.
  11. 180 C-ra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt megsült.
  12. Várjuk meg, míg teljesen kihűl, és csak akkor vegyük ki a sütőpapír segítségével, mert melegen szétcsúszik a forma.

a dió töltelékhez

  1. A darált diót összekeverjük a cukorral, majd a tejjel leforrázzuk. Belekeverjük a többi hozzávalót is.
  2. 6 db kinyújtott lapot töltünk meg a masszával.

a mák töltelékhez

  1. A darált mákot összekeverjük a cukorral, majd a tejjel leforrázzuk. Belekeverjük a többi hozzávalót is.
  2. 6 db kinyújtott lapot töltünk meg ezzel a masszával.

a tetejére

  1. A külön tepsiben piramis szerűen összeállított 6-6 rudat felvert tojással lekenjük, és mogyoró forgáccsal meghintjük.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 30x14
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Receptkönyvben: 188
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 8901
  • Feltöltés dátuma: 2015. augusztus 03.

Ajánló

Aki tésztásabb kalácsot szeretne, az a tepsiben még kelesztheti kb. 30 percet.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Diós és mákos csavart kalács
A konyha világa 70 recept

A kalács elkészítése több munkát igényel, mint egy egyszerű, csavart kalácsé, de megéri a befektetést, amikor csillogó szemekkel majszolják az elkészített finomságot.

Hozzávalók

a tésztához

a dió töltelékhez

a mák töltelékhez

a tetejére

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így lesz olyan finom a francia hagymaleves, mint az étteremben

A legtöbben azért szeretnek étterembe járni, mert valljuk be, akadnak olyan klasszikus ételek, amelyek egyszerűen finomabbak, ha egy vendéglátóhely konyháján készítik el őket. Ha valaha is ettél már hagyományos francia hagymalevest étteremben, akkor biztosan téged is megbabonázott a forró, karamellizált hagymákkal teli és olvasztott sajttal csábító leves. Szerencsére otthon is elkészítheted ezt a fantasztikus fogást. Mai Napi Tippünkből kiderül, miként!