r
Nosalty Logó

Diós-aszalt szilvás kovászos kalács

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Torma
Diós-aszalt szilvás kovászos kalács
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
vadkovászos
  • 9% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 14% Zsír

A kalácshoz

A tetejére

Összesen 480 kcal
  • 9% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 14% Zsír

A kalácshoz

A tetejére

Összesen 2869 kcal
  • 9% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 14% Zsír

A kalácshoz

A tetejére

Összesen 282 kcal
  • 9% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    11 g

Zsír

  • Összesen
    17.2 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    48 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    396 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    21 mg
  • Kálcium
    77 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    65 mg
  • Foszfor
    197 mg
  • Nátrium
    31 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    72 g
  • Cukor
    17 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    19.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    75 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    35 micro
  • Kolin:
    44 mg
  • Retinol - A vitamin:
    69 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    68 micro
  • β-crypt
    13 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    124 micro
Összesen 480 kcal
  • 9% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    65.7 g

Zsír

  • Összesen
    103.4 g
  • Telített zsírsav
    34 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    21 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    41 g
  • Koleszterin
    288 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2375.7 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    124 mg
  • Kálcium
    463 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    390 mg
  • Foszfor
    1180 mg
  • Nátrium
    187 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    9 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    432.1 g
  • Cukor
    103 mg
  • Élelmi rost
    36 mg

VÍZ

  • Összesen
    119.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    451 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    57 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    209 micro
  • Kolin:
    262 mg
  • Retinol - A vitamin:
    413 micro
  • α-karotin
    46 micro
  • β-karotin
    411 micro
  • β-crypt
    79 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    744 micro
Összesen 2869 kcal
  • 9% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.4 g

Zsír

  • Összesen
    10.1 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    28 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    231.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    45 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    38 mg
  • Foszfor
    115 mg
  • Nátrium
    18 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    42.2 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    11.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    44 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    20 micro
  • Kolin:
    26 mg
  • Retinol - A vitamin:
    40 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    40 micro
  • β-crypt
    8 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    73 micro
Összesen 282 kcal

Hozzávalók

A kalácshoz

A tetejére

Elkészítés

A kalácshoz

  1. A liszteket összekeverjük a csipet sóval,a cukorral, dióval, durvára vágott aszalt szilvával. Hozzáadjuk az egy deci tejben elkevertkovászt és a vaníliás cukrot, majdlegvégül a vajat.Annyi tejjel dolgozzuk össze, hogy közepesen lágy tésztát kapjunk.
  2. Ezután kézzel vagy géppel jó simára, fényesre dagasztjuk, és1 órát letakarva pihentetjük.
  3. A pihentetés után hajtogatjuk (mint a pogácsát), majd letakarva megint pihentetjük egy órát.
  4. Ezt a hajtogatást óránként még kétszer megismételjük.
  5. Ekkor megformázzuk, és kikent sütőformába tesszük.
  6. Megint kelesztjük 2-3 órát, amíg legalább másfélszeresére kel.
  7. Tetejét tojással megkenjük, majd melegedő, 180 fokos sütőbensütjük kb. 50 percig. Rácson hűtjük.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 22x10x8
  • Sütés ideje: 50 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 9
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 1147
  • Feltöltés dátuma: 2013. február 20.

Ajánló

A dió és az aszalt szilva a vaníliával olyan finom, hogy ezért tettem fel a receptet. Talán valaki más hamarabb is tudja tökéletesíteni a sütést, mint én. Hozzászólásokat is szívesen fogadok; sokan vannak itt a NS-n, akik gyakorlott "kovászosok". :)

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A kedvenc foszlós vaníliás kalács receptemet próbáltam ki az új fehér kovászommal, "Fecóval". Az eddigi tapasztalatom az, hogy dagasztással és hajtogatásokkal kapom a legjobb, legkönnyebb kovászos kenyereket. Ezért sütöttem a kalácsot is így. Kivártam, amíg "Fecó" kovász optimálisan aktív lett, a tészta szépen kelt, a kalács finom, puha is lett, közepesen levegős, de... Én levegősebbet, könnyebbet szerettem volna! A teljes kiőrlésű liszt, a vaj és a dió megnehezítik a kelesztést, de én arra gyanakszom, hogy a második kelesztést kellett volna hosszabbra hagynom (2 óra helyett 3 vagy több?). Kovásszal nehezebb eltalálni a sütés időzítését, mint a sima élesztős tésztáknál. Ezt már Évi nénivel a minap megtanácskoztuk. Én mindenesetre töretlen jókedvvel folytatom a vadkovászos gyakorlataimat.:)

Hozzávalók

A kalácshoz

A tetejére

Címlapról ajánljuk

További cikkek