r
Nosalty Logó

Diós almáspite 2.

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Harmathy Ildikó
Diós almáspite 2.
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 5% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 8% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A tészta megkenéséhez

Összesen 1073 kcal
  • 5% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 8% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A tészta megkenéséhez

Összesen 4289 kcal
  • 5% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 8% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A tészta megkenéséhez

Összesen 177 kcal
  • 5% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 51% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    23.1 g

Zsír

  • Összesen
    35 g
  • Telített zsírsav
    16 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    144 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    820.5 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    51 mg
  • Kálcium
    210 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    65 mg
  • Foszfor
    282 mg
  • Nátrium
    204 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    167.5 g
  • Cukor
    62 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

VÍZ

  • Összesen
    236.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    217 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    12 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    123 micro
  • Kolin:
    104 mg
  • Retinol - A vitamin:
    206 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    102 micro
  • β-crypt
    28 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    211 micro
Összesen 1073 kcal
  • 5% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 51% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    92.2 g

Zsír

  • Összesen
    139.9 g
  • Telített zsírsav
    63 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    32 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    31 g
  • Koleszterin
    575 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3282.2 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    206 mg
  • Kálcium
    841 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    261 mg
  • Foszfor
    1129 mg
  • Nátrium
    817 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    669.8 g
  • Cukor
    247 mg
  • Élelmi rost
    42 mg

VÍZ

  • Összesen
    947.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    867 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    50 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    30 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    491 micro
  • Kolin:
    416 mg
  • Retinol - A vitamin:
    826 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    407 micro
  • β-crypt
    110 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    843 micro
Összesen 4289 kcal
  • 5% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 51% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.8 g

Zsír

  • Összesen
    5.8 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    24 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    135.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    35 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    47 mg
  • Nátrium
    34 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    27.6 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    39 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    36 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    20 micro
  • Kolin:
    17 mg
  • Retinol - A vitamin:
    34 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    17 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    35 micro
Összesen 177 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A tészta megkenéséhez

Elkészítés

A tésztához

  1. Töltelék elkészítése:
  2. Az almát meghámozom és negyedekre vágva citromos vízbe dobom - hogy ne barnuljon, amíg a többit hámozom.
  3. Vajat olvasztok és apró kockára vágva hozzáadom az almát. (Az almáspitéhez savanykás almát válasszunk: télen a legjobb a jonatán, a nyári almák közül majdnem mind jó, azok általában savanykásak.)
  4. Fedő nélkül párolom az almát, hogy a nedvesség szabadon távozhasson. Cukrot adok hozzá és őrölt fahéjat. Kevergetem, mikor már üvegesek a darabok a "kisrugós"-sal rásegítek, hogy összetörjenek a darabok. Nem kell egészen simára pépesíteni, kifejezetten jó, ha darabos marad. A leve párologjon el - az a lényeg.
  5. Hűvösre teszem, hogy kihűljön, mire tölteni akarom.
  6. A tészta elkészítése:
  7. Tálba teszem a lisztet, krátert képezek a közepén.
  8. Kis lábaskában 1 dl tejet melegítek, adok hozzá egy evőkanál lisztet és egy evőkanál cukrot és az élesztőt. A "kisrugós"-sal jól összedolgozom. Langyosnál ne legyen melegebb. Megvárom, míg felfut, amit onnan észlelek, hogy nem folyik többé.
  9. Ekkor a liszt kráterébe kotrom, ráhúzok annyi lisztet, hogy ellepje, és a kislábasba megint tejet teszek, megint 1 dl-t. Ehhez most az édesítő tablettáket adom és a vajat, a "kisrugós" használata mellett lassú tűzön összehomogenizálom. Kicsit most melegebb, mint langyos, ezért a tűzről levéve újabb deci tejet adok hozzá.
  10. A liszthez adom, feltéve, hogy ott markánsan látszik a kovász működése. Tojás, citromhéj, só jön még a liszthez.
  11. Először fakanállal dolgozom össze a tésztát, még annyi langyos tejet adok hozzá (még kb. 2 dl-t),hogy a fakanállal ne túl könnyen kezelhető legyen a tészta. Kézzel folytatom a dagasztást, addig, míg a tészta hólyagokat kezd vetni és már sem a tálhoz, sem a kezemhez nem ragad többé.
  12. Kiöntöm a lisztezett deszkára, kettéveszem, két bucit formálok belőle, félreteszem, liszttel meghintem, konyharuhával letakarom.
  13. A duplájára kelt bucik egyikét először kézzel széthúzkodom kedvesen, óvatosan -ilyenkor már nem szabad gyúrni vagy dagasztani. Négyszögletesre alakítom és a lisztezett deszkán sodrófával akkorára nyújtom - mindig a sarkok felé nyújtva -, amekkora a tepsi.
  14. Összeállítás:
  15. A tepsiben szépen elegyengetem az első tésztát. Rámerem a tölteléket, egyenletesen elkenem. Rá a második tészta - ugyanúgy nyújtva, mint az első.
  16. Egy felvert tojással megkenem, villával sűrűn megbökdösöm. Erre jön a (csapókéssel) durvára vágott dió, majd kevés kristálycukorral meghintem. Már nem kell sokat kelnie - 10 perc.
  17. Előmelegített, forró sütőbe teszem, 5 perc múlva takarékra téve szép pirosra sütöm.
  18. Hidegen szeletelem.
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Receptkönyvben: 156
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 80361
  • Feltöltés dátuma: 2008. szeptember 04.

Ajánló

Sütemény, de annál több! Nehéz, húsos leves után főétel; uzsonnára kávéhoz, teához; a gyereknek tízórai mellé - ilyenkor sokat kell csomagolni, mert az egész osztály igényt tart rá.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Diós almáspite 2.
Harmathy Ildikó 313 recept

Hosszú évek kísérletezése eredményezte az almáspitének ilyen módon való készítését. A dió mindenképpen növeli az almáspite élvezeti értékét. Nem darálom, mert jólesik ropogtatni a dió darabjait. Alapvetően fontosnak tartom, hogy az ételek készítésekor ne aprítsuk az alkotókat a kelleténél jobban, mert a fogaink azért vannak, hogy rágjunk velük. Ennek látszólag ellentmond, hogy az almatöltelékhez megpárolom vajon az almát, de az ellentmondás csak látszólagos: a sült almán már semmi rágnivaló nincsen, csak feleslegesen nehézzé teszi a sütemény kezelését a túl nagy térfogatú töltelék. A vajon párolt alma egyszerűen krém - nagyon rendben van! Mai eszköz: "kisrugós"! Vagy inkább: KISRUGÓS! Hihetetlenül praktikus darab! Kizárólag az IKEA árulja, általában 3 különböző méretet egybe csomagolva. Ők hárman a "kisrugós". Olyan habverő eszközök, amelyek egy meghajlított saválló dróton elhelyezett saválló spirálból állnak. A spirál lejár a drótról - nem baj. Egy mozdulat és megint a helyén van. Mindennemű keverés-kavarás más dimenzióba kerül a "kisrugós"-sal! Nincs többé csomó a rántásban, a habarásban, a mártásban! Összetör mindent és bárhogyan bánok vele, sohasem sértődik meg: ha szétesik egy mozdulattal összerakom; nem olvad meg, nem sül oda, ha ottfelejtem; sohasem deformálódik, békésen tűr mindent. Ha nem kell többé, egyszerűen beáztatom és pár másodperc alatt megint tiszta. Aki egyszer használta, többé soha nélküle!

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A tészta megkenéséhez

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?