Dinnyelekvár mentával recept

Dinnyelekvár mentával
Dinnyelekvár mentával
85 perc / előkészület: 15 perc főzés: 70 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Mostanában elég sok zöldséggel, gyümölccsel kísérleteztem, milyen lekvár válik belőle. A görögdinnye sem maradhatott ki a sorból! Nyáron sok dinnyét fogyasztunk, és ennek köszönhetően a dinnye eddig szemétben landolt fehér része is hasznosításra kerül!

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Gyönyörű borostyánszínű lesz a dinnyelekvárunk! Íze a narancslekváréhoz hasonlatos.

Sütemények, rétesek, palacsinták remek tölteléke lehet, vagy és szerintem sokan lesznek így, magában, kanállal elnassolva is jó kis nyalánkság lesz.

Tehát, dinnyére fel!!! ;)

Tipp: aki szeretne kísérletezni, az fahéjat és/vagy gyömbért használhat hozzá.  Citrusfélék közül a narancs és lime leve és hája kerülhet a lekvárba. Aki a mentát nem respektálja, nyugodtan hagyja ki!

Más gyümölcsökkel kedvünkre variálható!

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

egyéb elnevezések

mentás dinnyelekvár, görögdinnyelekvár, fűszeres dinnyedzsem
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A dinnye zöld héjat eltávolítjuk a fehér részről (egy kevés piros maradhat).

  2. Lemérjük, majd lereszeljük az egészet.

  3. Lábasba tesszük, ráreszeljük a citrom héjat, belefacsarjuk a levüket, vagy belekockázzuk a húsukat, majd öntsünk hozzá 1 dl vizet.

  4. Platnin elkezdjük párolni, legkisebb fokozatra állítva tűzhelyünket. Ne menjünk messzire, mert leéghet, sokak állításával ellentétesen!

  5. Kavargatva, ügyelve rá addig főzzük így (ez kb. 1 óra hossza) , míg úgy nem érezzük, hogy már nagyon kevés rajta a lé.

  6. Ekkor tegyük hozzá a cukrot, a megtisztított mentaleveleket, és főzzük még legalább 1 órát, szintén ügyelve rá.

  7. Mielőtt elzárnánk, jöhet bele a zselésítő.

  8. Ekkor 2-3 percig forraljuk még, majd amint elzártuk, azonnal tegyük sterilizált üvegbe,melyet 5-10 percre fejtetőre fordítunk, hogy minden baci meghalljon az üveg peremén, fedelén!;)

  9. Ezután már csak azt várjuk,  hogy kihűljön. Ebből a mennyiségből, 1 normál befőttes üvegnyi lekvár lett, plusz amit a képen láttok, ami kóstolásra éppen elég.:)

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 7
össznézettség: 3 484
elküldve: 1
receptkönyvben: 30
elkészítve: 1/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Szani konyhája

Mióta szakács: 2012.03.10.
35 recept
hirdetés

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

bubuka86
bubuka86 v, 2014-08-03 10:49

Sokmindennel próbálkoztam már én is, sárgadinnye, banán, és a régi klasszikusok kissé felturbózva. Kedvencem a szilva.... szilva + meggy, szilva + feketeribizli, szilva + fahéj, szilva + kókusz, szilva + rum, aztán másik kedvenc sárgabarack, azt vanilliával, vagy ánizzsal imádom. Sokféle lekvárt ki lehet próbálni, a lényeg, a keménységet találjuk el, se túl híg nem jó, se a túl kemény, én első évben előállítottam a sütésálló szilvalekvárt, ami alig jött ki az üvegből.

312