Diétás-teljes kiőrlésű kenyér recept

Diétás-teljes kiőrlésű kenyér
Diétás-teljes kiőrlésű kenyér
70 perc / előkészület: 10 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az idén átállítottak inzulinra. Így a fehér kenyeret nem javasolta a diabetikus orvos. Javaslom a cukorbetegségben szenvedőknek a teljes kiőrlésű liszteket.

hozzávalók / 10 adag

Öreg kovász

Kenyér

ajánlat

A liszt lehet más is, de azért a teljes kiőrlésű a legjobb.

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szezon: bármikor
fogás: egyéb fogás
kategória: kenyerek
nehézség: közepes
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

Rozskenyér, tönkölybúzás kenyér, diétás kenyér
Szólj hozzá!

elkészítés

Öreg kovász

  1. A hozzávalókat összekeverjük fakanállal. (Mintegy 5 órával előbb készítem el, de akár már előző este is elkészíthetem.) Fóliával letakarjuk. Félretesszük.

Kenyér

  1. Kimérjük a liszteket, átszitáljuk, hozzáadjuk az élesztőt, a sót, vizet, beletesszük az előzőleg elkészített öreg kovászt. Összegyúrjuk, nem túl lágy, de nem is kemény tésztát készítünk. (Nem ragad a kezemre , de még puha a tészta.) Belisztezzük az alját, a tetejét kissé meghintjük, konyharuhával letakarjuk, 2 órát kelesztjük.
  2. A duplájára kelt tésztát átgyúrjuk. Kinyomkodjuk belőle a levegőt, és még 1 órát kelesztjük a cipóra formázott tésztát.
  3. 1 óra elteltével ismét átgyúrjuk, de már a tésztát a sütő papírral bélelt tálba (ovális jénai) vagy a bélelt tepsire tesszük a megformázott tésztát. 30 percet pihentetjük.
  4. Bevagdossuk késsel három helyen a tetejét, a sütőbe egy tálkába vizet teszünk párologtatni, és begyújtjuk a sütőt.
  5. 220 fokon 20 percig sütjük. Ez alatt ne nyissuk ki a sütőt, hogy a kelt tészta össze ne essen!
  6. 20 perc eltelte után a tetejét megspricceljük langyos vízzel. A hőfokot vissza vesszük 190 fokra, és 35-40 perc múlva a kenyerünk kész. Kivesszük, és azonnal kiborítjuk a deszkára kihűlni.
  • sütési hőfok: 190°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 30x20x6 cm
  • költség: 230 Ft
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 4 989
elküldve: 0
receptkönyvben: 23
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Tésztásfül

Mióta szakács: 2013.10.24.
111 recept

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

358