A dédi fonott kalácsa recept

A dédi fonott kalácsa
A dédi fonott kalácsa
55 perc / előkészület: 20 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (12)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A sváb konyha egyik kihagyhatatlan eleme a Heilige Stricli (fonott kalács), nem múlhat el úgy a Halottak napja, hogy ne készítenénk el. Természetesen Húsvétkor sem hiányozhat az ünnepi asztalról. 

A recept a dédimtől származik.

hozzávalók / 6 adag

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: Halloween, húsvét
konyhatitkok: nagyi receptjei
költség egy főre: olcsó receptek
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

diós fonott kalács, fonottkalács, hagyományos fonott kalács
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt egy bögrébe tesszük, meghintjük egy kevés cukorral, és langyos tejet öntünk rá, letakarjuk, és megvárjuk, míg felfut.
  2. A tojásokat kikeverjük a cukorral, és ehhez adjuk - folyamatos keverés mellett - a megolvasztott vajat.
  3. Egy tálba kimérjük a lisztet, hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt és a tojásos keveréket. Kézzel elkezdjük a tésztát összedolgozni. Ezután szép simára és szárazra dagasztjuk (nem szabad a tésztának a kezünkre ragadnia). A tésztából cipót formálunk. A tálat egy konyharuhával letakarjuk, és meleg helyen kb. 30 percig kelni hagyjuk.
  4. Ezt követően újra átdagasztjuk a tésztánkat, letakarjuk, és újabb 30 percig kelesztjük.
  5. A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
  6. A megkelt cipónkat 3 részre szedjük, és mindegyiket kicsit hegyes végű tekerccsé sodorjuk. Ezt követően összefonjuk.
  7. A fonott kalácsunkat egy tepsibe tesszük. Egy tojást felverünk, és ezzel kenjük meg a tésztánk tetejét. A fonat közepét durvára vágott dióval díszítjük.
  8. A kalácsot újabb 10 percig hagyjuk kelni, majd 35 perc alatt készre sütjük.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • költség: 800 Ft
  • elkészítettem: 20 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 32 548
elküldve: 8
receptkönyvben: 396
elkészítve: 24/24
Facebookon megjelent: -

szakács

La fée de cuisine

Mióta szakács: 2014.06.16.
122 recept
hirdetés

Hozzászólások (12)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Bogyi84
Bogyi84 sze, 2016-03-30 20:36

Szia. Köszönöm, hogy megosztottad ezt a receptet. Kezdő háziasszony vagyok és elsőre sikerült!:) A családomnak nagyon ízlett!

márti1218
márti1218 k, 2015-11-10 09:33

Köszönöm a receptet,már régóta keresem azt a kalács receptet,ami a nagyiméhoz hasonlít,hát ez olyan! Én tettem a tésztába mazsolát,mert nálunk igénylik és a tetejére a dió mellé szórtam nagyszemű cukrot,de az alaprecept tökéletes és mindenki úgy tudja variálni ahogyan a családja kedveli.

3masmama
3masmama sze, 2015-09-30 14:06

Köszönöm a receptet. Annyit változtattam rajta, hogy az egyik szálhoz kakaóport adtam, és fonás-sütés után így a kölyköknek jobban bejött. Köszönöm, biztos hogy sűrűn fogom ksézíteni. Imádjuk a kelt sütiket.

karmesz
karmesz k, 2015-04-07 09:01

Annyira finom lett, hogy háromszor kellett megsütni egymás után :)
Köszönöm!!

505