Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

A dédi fonott kalácsa

A dédi fonott kalácsa
A dédi fonott kalácsa
55 perc / előkészület: 20 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (13)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A sváb konyha egyik kihagyhatatlan eleme a Heilige Stricli (fonott kalács), nem múlhat el úgy a Halottak napja, hogy ne készítenénk el. Természetesen Húsvétkor sem hiányozhat az ünnepi asztalról. 

A recept a dédimtől származik.

hozzávalók / 6 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt egy bögrébe tesszük, meghintjük egy kevés cukorral, és langyos tejet öntünk rá, letakarjuk, és megvárjuk, míg felfut.
  2. A tojásokat kikeverjük a cukorral, és ehhez adjuk - folyamatos keverés mellett - a megolvasztott vajat.
  3. Egy tálba kimérjük a lisztet, hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt és a tojásos keveréket. Kézzel elkezdjük a tésztát összedolgozni. Ezután szép simára és szárazra dagasztjuk (nem szabad a tésztának a kezünkre ragadnia). A tésztából cipót formálunk. A tálat egy konyharuhával letakarjuk, és meleg helyen kb. 30 percig kelni hagyjuk.
  4. Ezt követően újra átdagasztjuk a tésztánkat, letakarjuk, és újabb 30 percig kelesztjük.
  5. A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
  6. A megkelt cipónkat 3 részre szedjük, és mindegyiket kicsit hegyes végű tekerccsé sodorjuk. Ezt követően összefonjuk.
  7. A fonott kalácsunkat egy tepsibe tesszük. Egy tojást felverünk, és ezzel kenjük meg a tésztánk tetejét. A fonat közepét durvára vágott dióval díszítjük.
  8. A kalácsot újabb 10 percig hagyjuk kelni, majd 35 perc alatt készre sütjük.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • költség: 800 Ft
  • elkészítettem: 20 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 53
össznézettség: 37 445
elküldve: 10
receptkönyvben: 417
elkészítve: 24/24
Facebookon megjelent: 1

szakács

La fée de cuisine

Mióta szakács: 2014.06.16.
122 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: Halloween, húsvét
konyhatitkok: nagyi receptjei
költség egy főre: olcsó receptek
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

diós fonott kalács, fonottkalács, hagyományos fonott kalács

Hozzászólások (13)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Bogyi84
Bogyi84 Wed, 2016-03-30 20:36

Szia. Köszönöm, hogy megosztottad ezt a receptet. Kezdő háziasszony vagyok és elsőre sikerült!:) A családomnak nagyon ízlett!

márti1218
márti1218 / márti1218 Tue, 2015-11-10 09:33

Köszönöm a receptet,már régóta keresem azt a kalács receptet,ami a nagyiméhoz hasonlít,hát ez olyan! Én tettem a tésztába mazsolát,mert nálunk igénylik és a tetejére a dió mellé szórtam nagyszemű cukrot,de az alaprecept tökéletes és mindenki úgy tudja variálni ahogyan a családja kedveli.

3masmama
3masmama Wed, 2015-09-30 14:06

Köszönöm a receptet. Annyit változtattam rajta, hogy az egyik szálhoz kakaóport adtam, és fonás-sütés után így a kölyköknek jobban bejött. Köszönöm, biztos hogy sűrűn fogom ksézíteni. Imádjuk a kelt sütiket.

karmesz
karmesz Tue, 2015-04-07 09:01

Annyira finom lett, hogy háromszor kellett megsütni egymás után :)
Köszönöm!!

505
finomliszt 500 g
élesztő 30 g
tej 250 ml
vaj 60 g
cukor 60 g
tojás 2 db
1 csipet
dió 1 marék
tojás 1 db