Darakrémes mézes szelet recept

Darakrémes mézes szelet
Darakrémes mézes szelet
receptkönyvben hozzászólások (10)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ezt a süteményt egy szlovák újságban találtam negyven évvel ezelőtt. Legelső alkalommal is nagyon jól sikerült. Kockára vágták a képen, és a közepébe 4 db meghámozott mandula volt. Nagyon jól mutatott a képen! Pontosan úgy készítettem el én is. Sajnos nekem most csak szeletekben volt itthon mandula, így ezzel szórtam meg.

hozzávalók / 6 adag

Darakrémhez:

  • 1 l tej
  • 1 bögre dara (2,5 dl)
  • 1 bögre víz
  • 1 bögre cukor
  • 25 dkg vaj
  • 1 vaníliás cukor

Csokoládémázhoz:

  • 15 dkg csokoládé
  • 5 dkg vaj
  • a kenéshez ribizlilekvár

ajánlat

A krémet változtattam meg, mert ott tejből, lisztből, cukorból készült a krém és vajjal volt habosra kikeverve. Nekem és a családomnak is nagyon ízlett a darakrém, így utóbbi időben ezzel készítem. A lapokat nagy tepsin sütöttem. Ez elég nagy adag, ha kevesen vannak, akkor inkább a fél adagot ajánlom.

Ha nem sikerülne összedolgozni a tésztát, adjatok hozzá pár ek tejet. Viszont nekem nem volt szükség, a receptben sem szerepel.

receptjellemzők

mikor: mindig
alkalom: húsvét, Anyák napja, buli receptek, karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
konyha: szlovák
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

mézes krémes, darakrémes kocka, lekváros-darakrémes mézes kocka
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tésztához a hozzávalókat egy tálba készítjük, összedolgozzuk, és 4 részre osztjuk.
  2. A lapokat lisztes deszkán kinyújtjuk, és megvajazott (fordított) tepsire helyezzük, és előmelegített sütőben megsütjük.
  3. Amíg sütjük a lapokat, áztassuk be a 2,5 dl vízbe a darát.
  4. Amikor megdagadt a dara, tegyük föl a tejet a cukorral, vaníliás cukorral főni, és keverjük hozzá a beáztatott darát, és főzzük sűrűre. A forró darához adjuk a 25 dkg vajat, keverjük, míg el nem olvad benne.
  5. Amikor kihűl, az első lapot kenjük meg ribizlilekvárral, erre kenjünk a krémet, majd következik a másik lap, erre krémet kenünk, befedjük a harmadik lappal, erre megint krém, majd befedjük a negyedik lappal.
  6. A vajat felolvasztjuk, hogy jó meleg legyen, és hozzáadjuk a darabokra tört csokoládét, és addig keverjük, míg el nem olvad, majd ezzel bevonjuk a sütemény tetejét.
  • sütési hőfok: 160°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 33x44 cm
  • költség: 1800 Ft
  • elkészítettem: 55 alkalommal

statisztika

beküldve:
nézettség: 7 933
elküldve: 5
receptkönyben: 131
elkészítve: 3/6
Facebookon megjelent: -

szakács

helena26

Mióta szakács: 2011.09.18.
369 recept

Hozzászólások (10)

tn83
tn83szo, 2014-04-19 14:01

1 kg liszt ennyi zsiradékkal tej vagy egyéb folyadék nélkül?? Kezdőként nálam a kukában végezte az alapanyag, mert nem tudtam, mihez kezdjek vele, de biztosan hiányzik valami a receptből!

helena26
helena26szo, 2014-04-19 15:24

Sajnálom,hogy neked nem sikerült összedolgoznod a tésztát!Nem kell hozzá tej,elég a tojás, vaj és a méz,ezzel nekem összegyúrható volt, a receptben sem szerepel. Függ a vaj minőségétől, a tojás nagyságától.Megnéztem a hasonló recepteket,de viszont azokban jóval kevesebb vaj szerepel és méz ebben több van. Viszont szükség esetén adható hozzá tej,vagy tejföl ,netán több méz.

tn83
tn83szo, 2014-04-19 17:17

16 dkg-nál kevesebb vaj 1 kg liszthez?? Én elhiszem, ha mondod, de elküldenéd légyszi a recept linkjét? Amiket én találok, ott 50 dkg liszthez ír ennyi vajat, vagy pedig megy még bele 1,5 dl tej.

helena26
helena26szo, 2014-04-19 20:12

A Péter Jánosné recepteskönyvéből kiírok neked 2 receptet.
Mézeskrémes I.
50 dkg liszt, kiskanál szódabikarbóna, 6 dkg vaj, 15 dkg porcukor, 2 tojás, 4 ek méz-összegyúrni. 4 lapot nyújtunk.
Krém:5 dcl tej, 15 dkg cukor, 3 kiskanál kakaó, 4-5 ek lisztet sűrűre főzünk.Kihűlve 20 dkg vajjal, mixerrel habosra keverjük.
Mézeskrémes II.
3 tojás, 10 dkg porcukor, 5 dkg vaj, 2 ek méz, 40 dkg liszt, kevés szódabikarbóna-összegyúrni és 6 lapot nyújtani.
Krém:5 dcl tej, 5 ek liszttel sűrű péppé főzünk. 20 dkg vajat, 20 dkg porcukorral kikeverünk, majd 2 tojássárgáját keverünk bele. A kettőt összekeverjük, majd a krém felébe kakaót keverünk, a másikot vaníliával ízesíteni.
Ezzel kenjük meg felváltva a lapokat.

tn83
tn83szo, 2014-04-19 20:52

Köszi szépen! :) Nem tudom, pedig tényleg kitartóan próbálkoztam, hátha összeáll, de esélye nem volt. Na, de megcsinálom, annyi szent, mert nagyon megkívántam a sütidet!

helena26
helena26szo, 2014-04-19 21:16

Ha nem állna össze,akkor tegyél bele tejet nyugodtan,vagy tejfölt.Tehetsz bele 5-6 ek mézet. Az a fontos,hogy a tészta összeálljon.

helena26
helena26szo, 2014-04-19 19:45

Kedves tn83!
Ha nem tudod összedolgozni a tésztát,emeld a mézet 1-2 ek-al, tehetsz hozzá tejet,vagy tejfölt. A mézes krémes-t beírod és kijön az összes hasonló recept. Így összetudod hasonlítani a recepteket.
Üdvözlettel,Helena

Legfrissebb cikkek

Köles - gluténmentes és finom!
Köles - gluténmentes és finom!
Végre egy tisztességes menza a városban, és az már csak bónusz, hogy minden egyes ételük 100%-ig gluténmentes!
A hét szakácsa: Azila
A hét szakácsa: Azila
Eheti kiemelt szakácsunk Aliz, aki gyermekkorában nagymamájától leshette el a sütés-főzés fortélyait. Sokáig élt külföldön, így más nemzetek étkeivel is megismerkedett.
Gyerekekkel Portugáliában
Gyerekekkel Portugáliában
A portugálok napi ötször étkeznek, sőt, vidéken van még egy úgynevezett ceia, vagyis éjféli vacsora is. Ezt az életérzést próbáltuk meg magunkévá tenni idei nyaralásunk alatt.