Darakrémes mézes szelet recept

Darakrémes mézes szelet
Darakrémes mézes szelet
receptkönyvben hozzászólások (10)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ezt a süteményt egy szlovák újságban találtam negyven évvel ezelőtt. Legelső alkalommal is nagyon jól sikerült. Kockára vágták a képen, és a közepébe 4 db meghámozott mandula volt. Nagyon jól mutatott a képen! Pontosan úgy készítettem el én is. Sajnos nekem most csak szeletekben volt itthon mandula, így ezzel szórtam meg.

hozzávalók / 6 adag

Darakrémhez:

  • 1 l tej
  • 1 bögre dara (2,5 dl)
  • 1 bögre víz
  • 1 bögre cukor
  • 25 dkg vaj
  • 1 vaníliás cukor

Csokoládémázhoz:

  • 15 dkg csokoládé
  • 5 dkg vaj
  • a kenéshez ribizlilekvár

ajánlat

A krémet változtattam meg, mert ott tejből, lisztből, cukorból készült a krém és vajjal volt habosra kikeverve. Nekem és a családomnak is nagyon ízlett a darakrém, így utóbbi időben ezzel készítem. A lapokat nagy tepsin sütöttem. Ez elég nagy adag, ha kevesen vannak, akkor inkább a fél adagot ajánlom.

Ha nem sikerülne összedolgozni a tésztát, adjatok hozzá pár ek tejet. Viszont nekem nem volt szükség, a receptben sem szerepel.

receptjellemzők

mikor: mindig
alkalom: húsvét, Anyák napja, buli receptek, karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
konyha: szlovák
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

mézes krémes, darakrémes kocka, lekváros-darakrémes mézes kocka
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tésztához a hozzávalókat egy tálba készítjük, összedolgozzuk, és 4 részre osztjuk.
  2. A lapokat lisztes deszkán kinyújtjuk, és megvajazott (fordított) tepsire helyezzük, és előmelegített sütőben megsütjük.
  3. Amíg sütjük a lapokat, áztassuk be a 2,5 dl vízbe a darát.
  4. Amikor megdagadt a dara, tegyük föl a tejet a cukorral, vaníliás cukorral főni, és keverjük hozzá a beáztatott darát, és főzzük sűrűre. A forró darához adjuk a 25 dkg vajat, keverjük, míg el nem olvad benne.
  5. Amikor kihűl, az első lapot kenjük meg ribizlilekvárral, erre kenjünk a krémet, majd következik a másik lap, erre krémet kenünk, befedjük a harmadik lappal, erre megint krém, majd befedjük a negyedik lappal.
  6. A vajat felolvasztjuk, hogy jó meleg legyen, és hozzáadjuk a darabokra tört csokoládét, és addig keverjük, míg el nem olvad, majd ezzel bevonjuk a sütemény tetejét.
  • sütési hőfok: 160°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 33x44 cm
  • költség: 1800 Ft
  • elkészítettem: 55 alkalommal

statisztika

beküldve:
nézettség: 8 449
elküldve: 5
receptkönyben: 136
elkészítve: 3/6
Facebookon megjelent: -

szakács

helena26

Mióta szakács: 2011.09.18.
387 recept

Hozzászólások (10)

tn83
tn83szo, 2014-04-19 14:01

1 kg liszt ennyi zsiradékkal tej vagy egyéb folyadék nélkül?? Kezdőként nálam a kukában végezte az alapanyag, mert nem tudtam, mihez kezdjek vele, de biztosan hiányzik valami a receptből!

helena26
helena26szo, 2014-04-19 15:24

Sajnálom,hogy neked nem sikerült összedolgoznod a tésztát!Nem kell hozzá tej,elég a tojás, vaj és a méz,ezzel nekem összegyúrható volt, a receptben sem szerepel. Függ a vaj minőségétől, a tojás nagyságától.Megnéztem a hasonló recepteket,de viszont azokban jóval kevesebb vaj szerepel és méz ebben több van. Viszont szükség esetén adható hozzá tej,vagy tejföl ,netán több méz.

tn83
tn83szo, 2014-04-19 17:17

16 dkg-nál kevesebb vaj 1 kg liszthez?? Én elhiszem, ha mondod, de elküldenéd légyszi a recept linkjét? Amiket én találok, ott 50 dkg liszthez ír ennyi vajat, vagy pedig megy még bele 1,5 dl tej.

helena26
helena26szo, 2014-04-19 20:12

A Péter Jánosné recepteskönyvéből kiírok neked 2 receptet.
Mézeskrémes I.
50 dkg liszt, kiskanál szódabikarbóna, 6 dkg vaj, 15 dkg porcukor, 2 tojás, 4 ek méz-összegyúrni. 4 lapot nyújtunk.
Krém:5 dcl tej, 15 dkg cukor, 3 kiskanál kakaó, 4-5 ek lisztet sűrűre főzünk.Kihűlve 20 dkg vajjal, mixerrel habosra keverjük.
Mézeskrémes II.
3 tojás, 10 dkg porcukor, 5 dkg vaj, 2 ek méz, 40 dkg liszt, kevés szódabikarbóna-összegyúrni és 6 lapot nyújtani.
Krém:5 dcl tej, 5 ek liszttel sűrű péppé főzünk. 20 dkg vajat, 20 dkg porcukorral kikeverünk, majd 2 tojássárgáját keverünk bele. A kettőt összekeverjük, majd a krém felébe kakaót keverünk, a másikot vaníliával ízesíteni.
Ezzel kenjük meg felváltva a lapokat.

tn83
tn83szo, 2014-04-19 20:52

Köszi szépen! :) Nem tudom, pedig tényleg kitartóan próbálkoztam, hátha összeáll, de esélye nem volt. Na, de megcsinálom, annyi szent, mert nagyon megkívántam a sütidet!

helena26
helena26szo, 2014-04-19 21:16

Ha nem állna össze,akkor tegyél bele tejet nyugodtan,vagy tejfölt.Tehetsz bele 5-6 ek mézet. Az a fontos,hogy a tészta összeálljon.

helena26
helena26szo, 2014-04-19 19:45

Kedves tn83!
Ha nem tudod összedolgozni a tésztát,emeld a mézet 1-2 ek-al, tehetsz hozzá tejet,vagy tejfölt. A mézes krémes-t beírod és kijön az összes hasonló recept. Így összetudod hasonlítani a recepteket.
Üdvözlettel,Helena

Legfrissebb cikkek

TOP 14 recept édesburgonyához
TOP 14 recept édesburgonyához
Számtalan lehetőség rejlik az édesburgonyában, hiszen más zöldségféléhez is fantasztikusan passzol. Tölthetjük, süthetjük, és tehetjük salátákba is.
Top 10 „zöldséges" süti 220 kcal alatt
Top 10 „zöldséges" süti 220 kcal alatt
A répatortával kezdődött, ma már azonban lophatunk cukkinit, sütőtököt, céklát, édesburgonyát is a sütinkbe. Bizarrul hangzik? Pedig érdemes kipróbálni őket!
Karamell, az őszi jolly joker
Karamell, az őszi jolly joker
Nehezen tudnék olyan őszi desszertet, aminek ne állna jól a karamell. Ez a selymes barna édes finomság mintha magában hordozná az évszak minden esszenciáját.
Egy elfelejtett klasszikus: orosz krémtorta
Egy elfelejtett klasszikus: orosz krémtorta
A rendes somlói cukrászdai beszerzése majdhogynem lehetetlen. Ennél már csak egy dolog nehezebb: igazi orosz krémtortát felhajtani. Úgyhogy inkább készítsétek el otthon!