Darakrémes mézes szelet recept

Darakrémes mézes szelet
Darakrémes mézes szelet
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ezt a süteményt egy szlovák újságban találtam negyven évvel ezelőtt. Legelső alkalommal is nagyon jól sikerült. Kockára vágták a képen, és a közepébe 4 db meghámozott mandula volt. Nagyon jól mutatott a képen! Pontosan úgy készítettem el én is. Sajnos nekem most csak szeletekben volt itthon mandula, így ezzel szórtam meg.

hozzávalók / 6 adag

Darakrémhez:

  • 1 l tej
  • 1 bögre dara (2,5 dl)
  • 1 bögre víz
  • 1 bögre cukor
  • 25 dkg vaj
  • 1 vaníliás cukor

Csokoládémázhoz:

  • 15 dkg csokoládé
  • 5 dkg vaj
  • a kenéshez ribizlilekvár

ajánlat

A krémet változtattam meg, mert ott tejből, lisztből, cukorból készült a krém és vajjal volt habosra kikeverve. Nekem és a családomnak is nagyon ízlett a darakrém, így utóbbi időben ezzel készítem. A lapokat nagy tepsin sütöttem. Ez elég nagy adag, ha kevesen vannak, akkor inkább a fél adagot ajánlom.

receptjellemzők

mikor: mindig
alkalom: húsvét, Anyák napja, buli receptek, karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
költség egy főre: olcsó receptek
sütési mód: alul-felül sütés
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vega
szakács elkészítette: család kedvence receptek
konyha: szlovák
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

mézes krémes, darakrémes kocka, lekváros-darakrémes mézes kocka

elkészítés

  1. A tésztához a hozzávalókat egy tálba készítjük, összedolgozzuk, és 4 részre osztjuk.
  2. A lapokat lisztes deszkán kinyújtjuk, és megvajazott (fordított) tepsire helyezzük, és előmelegített sütőben megsütjük.
  3. Amíg sütjük a lapokat, áztassuk be a 2,5 dl vízbe a darát.
  4. Amikor megdagadt a dara, tegyük föl a tejet a cukorral, vaníliás cukorral főni, és keverjük hozzá a beáztatott darát, és főzzük sűrűre. A forró darához adjuk a 25 dkg vajat, keverjük, míg el nem olvad benne.
  5. Amikor kihűl, az első lapot kenjük meg ribizlilekvárral, erre kenjünk a krémet, majd következik a másik lap, erre krémet kenünk, befedjük a harmadik lappal, erre megint krém, majd befedjük a negyedik lappal.
  6. A vajat felolvasztjuk, hogy jó meleg legyen, és hozzáadjuk a darabokra tört csokoládét, és addig keverjük, míg el nem olvad, majd ezzel bevonjuk a sütemény tetejét.
  • sütési hőfok: 160°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 33x44 cm
  • költség: 1800 Ft
  • elkészítettem: 55 alkalommal

statisztika

beküldve:
nézettség: 7 193
elküldve: 5
receptkönyben: 125
elkészítve: 2/5
Facebookon megjelent: -

szakács

helena26

Mióta szakács: 2011.09.18.
342 recept

Hozzászólások (2)

Legfrissebb cikkek

4 ok, hogy helyi termékeket vásároljunk
4 ok, hogy helyi termékeket vásároljunk
A helyi termékek ma reneszánszukat élik, a fogyasztói igények nőnek, és a beszerzési források tárháza is ennek megfelelően bővül. De mit is nevezhetünk helyi terméknek?
Ínycsiklandó parfümök
Ínycsiklandó parfümök
Ehető alapanyagok a parfümökben? A kölnivíz 1714-es színre lépése óta igen sok változás történt a gyártási folyamatokban.
Paprikára fel!
Paprikára fel!
A tavasz egyet jelent a friss és zamatos zöldségek és gyümölcsök megjelenésével a konyhában. Idén ráadásul már a szezon előtt kerülhet magyar paprika a fazékba! (X)