r
Nosalty Logó

Cukrozott narancshéj Gabinéni konyhájából

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Gabinéni
Cukrozott narancshéj Gabinéni konyhájából
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 1% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 408 kcal
  • 1% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 4899 kcal
  • 1% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 122 kcal
  • 1% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 60% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    1.7 g

Zsír

  • Összesen
    0.2 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    120.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    74 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    18 mg
  • Foszfor
    26 mg
  • Nátrium
    1 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    104.8 g
  • Cukor
    100 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    158.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    20 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    97 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    55 micro
  • Kolin:
    15 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    20 micro
  • β-karotin
    130 micro
  • β-crypt
    212 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    235 micro
Összesen 408 kcal
  • 1% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 60% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    20.6 g

Zsír

  • Összesen
    2.6 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1444.5 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    886 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    219 mg
  • Foszfor
    307 mg
  • Nátrium
    10 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1257.1 g
  • Cukor
    1203 mg
  • Élelmi rost
    53 mg

VÍZ

  • Összesen
    1900 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    241 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    1165 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    657 micro
  • Kolin:
    184 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    241 micro
  • β-karotin
    1555 micro
  • β-crypt
    2540 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2825 micro
Összesen 4899 kcal
  • 1% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 60% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    0.5 g

Zsír

  • Összesen
    0.1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    36.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    22 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    5 mg
  • Foszfor
    8 mg
  • Nátrium
    0 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    31.4 g
  • Cukor
    30 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    47.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    6 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    29 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    16 micro
  • Kolin:
    5 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    6 micro
  • β-karotin
    39 micro
  • β-crypt
    64 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    71 micro
Összesen 122 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Vastag héjú narancsokra van szükség, amelyeket alaposan, meleg víz alatt megmosunk, szárazra törlünk. A narancsok héját levesszük (a fehér résszel együtt, mert így lesz vastag, puha a végeredmény, a keserűségtől nem kell tartani), felcsíkozzuk kb. 3-4 mm szélességűre. Lemérjük, a héj súlyának megfelelő mennyiségű cukorra lesz szükségünk a főzéshez (3-4 kg narancsból kb. 60-65 dkg héj lesz).
  2. Egy széles, jófajta lábosba (amiben nem fog leégni, odatapadni) beletesszük a felcsíkozott héjat, a kristálycukrot és a narancsok kifacsart levét. Ha túl kevés lenne a lé, akkor nyugodtan öntsük fel 100%-os narancslével. Kezdjük el fedő alatt főzni, figyeljünk rá, nehogy odaégjen. Kb. 3/4 óra főzés után lesz puha a narancshéj.
  3. Ha már jónak találjuk, vegyük le a fedőt, tegyük nagyobb fokozatra, és főzzük el a levet teljesen, hagyjuk, hogy a cukor egy kicsit megkaramellizálódjon a narancshéjon. Közben ízlés szerint önthetünk bele alkoholt (én olyan konyakot szoktam, amiben már jó ideje felnyitott vaníliarudak áznak).
  4. Kicsit hagyjuk hűlni, közben egy jó nagy tálba terítsünk sütőpapírt, szórjunk rá bőven kristálycukrot, és kezdjük rászedni kisebb adagonként a narancshéjat. Villával a legegyszerűbb kavargatni, szétválasztani a szálakat. Ha megvagyunk egy adaggal, szedjük át egy jól zárható dobozba, majd folytassuk a műveletet, amíg csak van narancshéj, közben szórjunk még rá cukrot, ha szükséges.
  5. A forgatás után megmaradt cukrot tegyük egy befőttes üvegbe, sütemények sütésénél hasznát fogjuk venni!
  • Elkészítettem: 10 alkalommal
  • Receptkönyvben: 40
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 3379
  • Feltöltés dátuma: 2015. december 24.

Receptkategóriák

Cukrozott narancshéj Gabinéni konyhájából
Gabinéni 9 recept

Decemberben mindig készítek egy nagy adagot. Van néhány édesség, ami cukrozott narancshéj nélkül számunkra elképzelhetetlen (pl. karácsonyi aszalt-sárgabarackos kalács), néhány desszertet nagyon szépen lehet vele dekorálni, de csak úgy önmagában is szeretjük.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!

Rosanics Petra

5 kockás abroszos óbudai vendéglő, ahol a Krúdy-nosztalgia ma is...

A Krúdy-év emlékezetes volt. 2013-ban reflektorfénybe került Óbuda vendéglátása, az ihletadó pedig az író születésének 135. és halálának 80. évfordulója volt. Ekkor még több legendás hely működött a Krúdy-negyedben: egy évre rá zárt be a Lajos utcai Régi Sipos Halászkert, aztán a Mókus Söröző, majd a Fő téri Új Sipos is. A kultikus vendéglői negyed fénye mára kissé elhalványult, pedig most is van hová mennünk, ha egy kis vendéglői nosztalgiára vágyunk. 5 jó helyet ajánlunk Óbuda szívében!

Nosalty

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?