Cukrozott narancshéj Gabinéni konyhájából recept

Cukrozott narancshéj Gabinéni konyhájából
Cukrozott narancshéj Gabinéni konyhájából
75 perc / előkészület: 30 perc főzés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Decemberben mindig készítek egy nagy adagot. Van néhány édesség, ami cukrozott narancshéj nélkül számunkra elképzelhetetlen (pl. karácsonyi aszalt-sárgabarackos kalács), néhány desszertet nagyon szépen lehet vele dekorálni, de csak úgy önmagában is szeretjük.

hozzávalók / 12 adag

alapanyagok

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
konyhatitkok: nagyi receptjei
kategória: bonbonok
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tél
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
alkalom: karácsonyi édességek, karácsonyi gasztroajándék
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

kandírozott narancshéj, kandírozott narancshéj házilag, házi kandírozott narancshéj konyakosan
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Vastag héjú narancsokra van szükség, amelyeket alaposan, meleg víz alatt megmosunk, szárazra törlünk. A narancsok héját levesszük (a fehér résszel együtt, mert így lesz vastag, puha a végeredmény, a keserűségtől nem kell tartani), felcsíkozzuk kb. 3-4 mm szélességűre. Lemérjük, a héj súlyának megfelelő mennyiségű cukorra lesz szükségünk a főzéshez (3-4 kg narancsból kb. 60-65 dkg héj lesz).
  2. Egy széles, jófajta lábosba (amiben nem fog leégni, odatapadni) beletesszük a felcsíkozott héjat, a kristálycukrot és a narancsok kifacsart levét. Ha túl kevés lenne a lé, akkor nyugodtan öntsük fel 100%-os narancslével. Kezdjük el fedő alatt főzni, figyeljünk rá, nehogy odaégjen. Kb. 3/4 óra főzés után lesz puha a narancshéj.
  3. Ha már jónak találjuk, vegyük le a fedőt, tegyük nagyobb fokozatra, és főzzük el a levet teljesen, hagyjuk, hogy a cukor egy kicsit megkaramellizálódjon a narancshéjon. Közben ízlés szerint önthetünk bele alkoholt (én olyan konyakot szoktam, amiben már jó ideje felnyitott vaníliarudak áznak).
  4. Kicsit hagyjuk hűlni, közben egy jó nagy tálba terítsünk sütőpapírt, szórjunk rá bőven kristálycukrot, és kezdjük rászedni kisebb adagonként a narancshéjat. Villával a legegyszerűbb kavargatni, szétválasztani a szálakat. Ha megvagyunk egy adaggal, szedjük át egy jól zárható dobozba, majd folytassuk a műveletet, amíg csak van narancshéj, közben szórjunk még rá cukrot, ha szükséges.
  5. A forgatás után megmaradt cukrot tegyük egy befőttes üvegbe, sütemények sütésénél hasznát fogjuk venni!
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 1 904
elküldve: 0
receptkönyvben: 22
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Gabinéni

Mióta szakács: 2015.12.20.
9 recept

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

408