Csupacsoki torta Grétitől recept

Csupacsoki torta Grétitől
Csupacsoki torta Grétitől
45 perc / előkészület: 30 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (28)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Sulis szülinapi bulira készült ez a süti, aminek a különlegessége, hogy egyből kettőt lehet belőle készíteni. Pont ezért is tetszett meg ez a recept, hiszen a sok gyerkőcnek a fél fogára sem lett volna elegendő egy adag belőle. Egy női oldalon találtam a neten, és fotó alapján választottam ki. A fiamtól csak annyi utasítást kaptam, hogy csokis legyen a tortája. Így hát rámentem a küllemre, és bejött.

hozzávalók / 8 adag

A tésztához

A krémhez

A savanyú gyümölcsréteghez

ajánlat

Ha van otthon eper vagy bármilyen más bogyós gyümölcs, akkor vágjuk kisebb darabokba, főzzük össze egy kis cukorral, adjuk hozzá a fél citrom levét és héját, hűtsük ki, és azzal kenjük meg a tortalapot. De használhatunk, narancs vagy citromlekvárt is. Arra figyeljünk, hogy a krémhez és a gyümölcsréteghez megadott mennyiségek csak egy tortához elegendőek! A tésztából azért kell ennyit csinálni, mert egy tojásnak nehéz lenne a felét venni, hogy kisebb sütit készíthessünk...

receptjellemzők

konyha: francia
alkalom: születésnap, buli receptek
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
konyhatitkok: gourmet
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

gyümölcsréteggel készült csokoládé torta, gyümölcsös csokitorta, édes-savanyú csokitorta
Szólj hozzá!

elkészítés

A tésztához

  1. A vajat habverő segítségével keverjük simára porcukorral, adjuk hozzá a felvert, sózott tojást, szitáljuk rá a lisztet, majd dolgozzuk, gyúrjuk össze jól az alapanyagokat. Két nagy tömbbe formázva, folpackba csomagolva tegyük hűtőbe a tésztát minimum 1 órára, de akár egy éjszakára.
  2. Nyújtás előtt legalább 10 perccel vegyük ki a tésztát a hűtőből. Lisztezett gyúródeszkán nyújtsuk minél kerekebb formára az egyik darabot (ha a másikat később sütjük, akkor azt hagyjuk a hűtőben), majd a másikat.
  3. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, majd vajazzunk ki egy mélyebb, legalább 4-5 cm magas, kerek sütőformát, és helyezzük bele a tésztát. Ujjaink segítségével nyomkodjuk a tésztát a formához úgy, hogy a forma alját és oldalát is fedje. Szurkáljuk meg a tészta alját pár helyen, majd fedjük le sütőpapírral, és szórjunk rá fejtett babot vagy sütőgyöngyöket nehezéknek, hogy ne emelkedjen fel a tészta sütés közben (tartsa a formáját).
  4. Tegyük a sütőbe a formát, 15 perc alatt szinte meg is sül a tésztánk. Ekkor vegyük ki belőle sütőpapírral együtt a nehezéket, és toljuk vissza, hogy az alja is teljesen átsüljön, ez maximum 5 percet vesz igénybe. Ha elkészült, vegyük ki és tegyük félre, hogy kihűljön.

A krémhez

  1. Eközben elkészíthetjük a tölteléket. Egy közepes méretű edényben melegítsük fel a tejszínt, de ne forraljuk be.
  2. Miután lehúztuk a tűzről, tördeljük vagy reszeljük bele a csokoládét, szórjuk rá a porcukrot, és folyamatos keverés mellett olvasszuk fel benne. Adjuk hozzá a vajat, és keverjük simára vele, majd hagyjuk kissé hűlni.

A savanyú gyümölcsréteghez

  1. A kihűlt tortaalapot kenjük meg összeturmixolt vagy apró darabokra vágott friss gyümölcsökből, cukorból, citromléből és citromhéjból készült, összeforralt, majd kihűtött öntettel. Ha nincs otthon friss gyümölcsünk, akkor használjunk valamilyen savanykásabb ízű lekvárt.

A torta összeállítása

  1. Öntsük a gyümölcsrétegre a csokikrémet, és tegyük hűtőbe néhány órára, hogy jól megdermedjen. Ha jól dolgoztunk, akkor könnyen vágható lesz. Tálaláskor kínálhatunk mellé házi tejszínhabot, de magában is nagyszerű. Jó étvágyat hozzá!
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • költség: 1500 Ft
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 31
össznézettség: 42 238
elküldve: 12
receptkönyvben: 658
elkészítve: 21/21
Facebookon megjelent: -

szakács

Gréti

Mióta szakács: 2012.01.30.
263 recept
hirdetés

Hozzászólások (28)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

kisszunyi
kisszunyi / kisszunyi sze, 2016-05-18 18:22

Kedves Gréti!

Lehet, hogy csak én vagyok figyelmetlen, de sajnos sehol sem találtam arra utaló nyomot, hogy milyen átmérőjű tortaformát célszerű használni. Írod, hogy 4-5 cm magas legyen, az oké, de a kép alapján sem mernék nagyobb összegben fogadni, hogy a 4-5 cm magassághoz 22 vagy 26 centis tortaforma javasolt? Előre is köszi a válaszod!

katushejj
katushejj / katushejj p, 2016-02-26 23:49

Vajon ha a második adag tésztából sütök egy korongot... és az elsőnél nagyobb peremet hagyok, lehet emeletes? Vagy nincs értelme ilyennel próbálkozni?

Bagdi Gréta
Gréti / Bagdi Gréta k, 2016-03-01 22:16

Dehogynem, a próbálkozások visznek mindig előrébb. Ha esetleg rászánod magad és emeletes formában is elkészíted, akkor írd meg, hogyan sikerült! A második szintre viszont plusz adag csoki- és gyümölcsréteg kell, üdv, Gréti

r_reku92
r_reku92 p, 2014-06-06 14:27

Szia Gréta!

Nagyon jól néz ki! Mennyire nyújtod vékonyra a tésztát? :)
Réka

Bagdi Gréta
Gréti / Bagdi Gréta p, 2014-06-06 16:54

Szia Réka!
Én először ránézésre szoktam a tésztát nyújtani, aztán hozzámérem a tortaforma alját, az a fontos, hogy annál egy-két centivel legyen szélesebb. Ehhez a tortához szükségünk van egy kis peremre, hogy a tölteléket megtartsa. Üdv, Gréti

Bagdi Gréta
Gréti / Bagdi Gréta p, 2014-06-06 11:32

Igen, azért az étcsokis változat az igazi! A savanyú és a kesernyésen édes együtt! Szuper, hogy megcsináltad és jó lett, üdv, Gréti

hunyadi82
hunyadi82 cs, 2014-06-05 19:58

Szia Gréta!

Jól értelmezem, a leírt hozzávalókból 2 torta lesz?
köszönöm.
Üdv,Évi

Bagdi Gréta
Gréti / Bagdi Gréta p, 2014-06-06 11:36

Szia Évi!
A bekevert tésztamennyiségből két tortaalapot tudsz sütni. A krém és a gyümölcsalap csak egy tortára elegendő, így, ha (másnap) megsütöd a tészta másik felét, ahhoz még egyszer annyi töltelék kell. De ez nagyon jó, mert ki tudod próbálni más hozzávalókkal is. Üdv, Gréti

szumeijaha
szumeijaha cs, 2014-06-05 07:31

ja, természetesen a tejcsokihoz nem tettem porcukrot, elég édes az magában is,

Bagdi Gréta
Gréti / Bagdi Gréta cs, 2014-06-05 09:56

Jaj, de jó ez a hasonlat: "ikeás süti"! Tetszik nagyon.
Persze a tejcsokihoz nem kell már több cukor, őrült tömény lenne tőle a krém.
Köszi, hogy írtál. Üdv, Gréti

szumeijaha
szumeijaha cs, 2014-06-05 07:23

Tegnap megcsináltam, citromos áfonyalekvárral és milka tejcsokival mert nem volt a boltban semmiféle étcsoki.
kicsit tömény lett emiatt DE SZUPERFINOM. És az állagaTÖKÉLETES. Öcsém és a férjem azt mondták h Ikea süti :) azonnal elfogyott.
Nagyon jó, hogy van másik fele is a tésztának, így ma megcsinálom étcsokiból is!!!

vpkata
vpkata h, 2014-06-02 08:06

Szia Gréti!
A tészta hozzávalói közül kimaradt a porcukor, pótolnád?
Üdv.

Bagdi Gréta
Gréti / Bagdi Gréta h, 2014-06-02 16:19

Szia Kata! Igen, köszi, hogy szóltál. Valóban a porcukor mennyiség kimaradt, de már pótoltam is...üdv, Gréti

507