Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Csülök ahogy anyukám készíti

Csülök ahogy anyukám készíti
Csülök ahogy anyukám készíti
190 perc / előkészület: 10 perc főzés: 120 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (15)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Kaptunk ajándékba egy szép csülköt, ami egy ideje szépen várakozott a fagyasztóban.  Azt gondoltam, hogy nehéz finomra elkészíteni, ugyanakkor tudom, hogy mennyei, ha tudják a módját.

Felhívtam anyukám, mert nem akartam vele felsülni a család előtt, és egyébként is sajnáltam volna, hogy kis kedvenc kutyánk elcsapja vele a gyomrát! :)

Hát... Neki ismét csak a csont maradt!

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A csülköt kuktában 1,5 óra alatt takarék lángon előfőzzük a babérlevéllel, a borssal és a sóval, annyi vízben, amennyi ellepi.
  2. Ezután a burgonyát felkarikázzuk, egy jénaiba sorakoztatjuk, és meglocsoljuk a főzőlével úgy, hogy a burgonyákat két ujjnyira ellepje, majd rászórjuk a rozmaringot.
  3. A közepére tesszük a csülköt, ezt is meglocsoljuk a lével, és alufóliával lefedve a sütőbe toljuk.
  4. 30 perc után ellenőrizzük, ismét locsolgatjuk, és fólia nélkül visszatesszük pirulni.
  5. Újabb 30 perc alatt szép ropogósra sütjük!
  • sütési hőfok: 180°C
  • költség: 1000 Ft
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 47
össznézettség: 87 744
elküldve: 18
receptkönyvben: 426
elkészítve: 16/25
Facebookon megjelent: -

szakács

DiaNatura

Mióta szakács: 2012.05.08.
130 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: húsvét, vasárnapi ebéd
konyhatitkok: nagyi receptjei
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
nehézség: könnyű
konyhatechnológia: kukta
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
adag: 4 főre
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel

egyéb elnevezések

csülök rozmaringos burgonyával, krumplival sült csülök, ropogós sertéscsülök velesült burgonyával

Hozzászólások (15)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

pakóca
pakóca Wed, 2012-09-12 17:46

Nagyon finom lett, köszi a receptet! Tényleg annyira jó íze van a babérleveles lével főzve. Még annyit, hogy nekem a nem fagyasztott csülköt kuktában takaréklángon 1 óra 45 percig kellett főznöm, hátha valakinek ez támpont. Attól is függ a főzési idő, hogy milyen fiatal vagy öreg az állat húsa. Én is 1 óra múlva megnéztem, milyen puha, aztán még folytattam a főzést. Azt hiszem, sokszor fogom így elkészíteni a csülköt! :-)

diavega
DiaNatura / diavega Thu, 2012-09-13 09:31

Kedves pakóca!
De jó hogy megírtad, hogy hogy sikerült! Nagyon szépen köszönöm! Nagyon örülök hogy ízlett a fűszerezés is! Igen a kuktában is lehet ellenőrizni az ételt. Ha takaréklángon használjuk a kuktát egyrészt nem visít, inkább csak halkan sistereg, másrészt, ha levesszük a tűzről kis idő múlva kimegy a nyomás belőle, nem kell a szeleppel szórakozni...aztán ha kell, mehet vissza a tűzre.
...gondolom te is így csináltad.:)
Még egyszer köszönöm!
Üdv,
Dia

vritus
vritus Sun, 2012-08-19 18:43

Én kicsontozott csülökhússal készítem. Hasonlóan előfőzöm a húst, csak előtte piros arannyal bepácolom, és a főzőlevet kevés vörösborral öntöm fel. Mivel a feldarabolt hús előfőzéséhez kevesebb lé szükséges, jó sűrű, pikáns főzőlevet kapunk. A krumpli alá savanyú káposztát rétegezek és felöntöm a sűrű főzőlével. Isteni ahogy a krumpli magába szívja az ízeket, a savanyú káposzta illatozik, és a húsi ropogósra pirul. Próbáljátok ki így is.

diavega
DiaNatura / diavega Tue, 2012-08-21 08:20

Kedves Vritus!
Köszönöm, hogy megosztottad velünk a te változatod!:) Jó ötlet a savanyú káposzta, nagyon-nagyon szeretem. Anyukámtól mindig kapok sóban eltett pirospaprika krémet, így azzal sem lesz gond, ki fogom így is próbálni!
Köszi az ötleteket!:)
Üdv,
Dia

diavega
DiaNatura / diavega Wed, 2012-07-18 08:24

Kiegészítettem a receptet azzal, hogy a főzés takarék lángon történjen!
Mindig így használom a kuktát, mert így nem visít hangosan, csak halkan sistereg!:)

evacili
evacili Tue, 2012-07-17 21:13

Most akkor fagyott állapotban két óra, vagy kiengedés után? Jónak tünik a recept, válasz után megcsinálom.

diavega
DiaNatura / diavega Wed, 2012-07-18 08:20

Kedves Evacili!
Nem szükséges, de ki lehet engedni a csülköt, akkor kevesebb idő is elég neki a kuktában.
Lehet, hogy a fagyasztottnak is elég 1-1,5 óra, a tapasztaltabbak itt így gondolják.
Én biztosra mentem, nekem nem esett szét, bár igaz, finom házi hús volt, így mint mindig alapanyagtól is függ, a főzési idő.
Javaslom, hogy 1 óra főzés után vedd le a tűzről a kuktát, várj 5-10 percet, ez alatt kimegy belőle a nyomás, a maradék gőzt a szelepen óvatosan engedd ki és ellenőrizd le! A húsnak puhának kell lennie!
Üdv, Dia

Filamér
Filamér Mon, 2012-07-16 10:16

Wasabirozi,
írja Dia a történetben, hogy fagyasztott csülköt vett elő, a két óra kuktában főzés nyilván erre vonatkozik, kiolvadás nélkül elkezdve. Én ezt a receptet - babér és rozmaring nélkül, viszont sütéskor sok fokhagymával-hagymával-köménnyel - gyakran csinálom, mert van egy barátom, aki így imádja (amúgy nem főzöm meg előre, hanem inkább órákig sütöm). Ha kuktában főzöm, nekem is felaannyi idő alatt puhára fő, a csont kiszúszik belőle, több nem is kell neki, mert különben már akkor szétesne, amikor megpróbálod átpakolni a sütőedénybe :-) Összességében jó kis recept ez, a csülök főzőlevével való együttsütés igazán finommá teszi!

diavega
DiaNatura / diavega Wed, 2012-07-18 08:26

Kedves Filamér!
Köszönöm, hogy megosztottad velünk a te tapasztalatod!
Módosítottam a főzési időt eszerint.
Üdv, Dia

Wasabirozi
Wasabirozi Tue, 2012-06-19 17:41

Kedves Ti.

A nyers csülköt kuktában 2 azaz kettő óra alatt sz.r-kezeti elemeire lehet főzni.
Ez a recept kamu, a dicséret pedig, hamis. arra nem gondolnak azok akik meggondolatlanul dicsérnek, hogy kárt okoznak azoknak akik esetleg ilyen ételbe, ilyen recept alapján belevágnak????
Róza

diavega
DiaNatura / diavega Tue, 2012-06-19 18:20

Ezt a inkább válaszra sem méltatom! :)

Aki szeretné kipróbálni, annak ajánlom, hogy nyugodtan főzheti a csülköt 2 órán át, semmi baja sem lesz!
A képen látható csülök pontosan úgy készült, ahogy leírtam, a férjem szerint az eddigi legfinomabb amit valaha evett!
Üdv mindenkinek!
Dia

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sun, 2012-06-17 18:10

Kedves dianatura!

Van csülköm, gondolkodtam, hogy fogom elkészíteni.
Már megoldódott , ezen mód! :-D
Köszönöm, mentettem.:-))
Szép nyárias napokat kívánok!

Éva-Anyóca

diavega
DiaNatura / diavega Sun, 2012-06-17 22:44

Kedves Anyóca! :)
Nálam eddig ez volt az első próbálkozás, de azt hiszem rendszeres "vendége" lesz a vacsoraasztalunknak ez a csülökcsoda!:)
Az is jó, hogy nem lehet elrontani!
Neked is szép napokat!
Üdv,
Dia

568
sertéscsülök 1.3 kg
burgonya 8 db
babérlevél 6 db
fekete bors 10 szem
4 tk
rozmaring 1 tk