Csülkös bableves Zsolt konyhájából recept

Csülkös bableves Zsolt konyhájából
Csülkös bableves Zsolt konyhájából
100 perc / előkészület: 30 perc főzés: 70 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A bablevest mindig szerettem, ezért igyekeztem megtanulni. Ezt is, mint az ételek többségét, édesanyámtól tanultam meg. Azért szeretjük, mert remek egytálétel, és napokig esszük.

hozzávalók / 8 adag

Csülök főzése

Csipetke készítése

Leves elkészítése

ajánlat

Mi egytálételként esszük, és mondjuk túrós palacsintát csinálunk mellé. De nagyon laktató. Főleg a régebben már feltett krumplis pogimmal. :-)

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: leves
adag: 8 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

receptkategóriák

egyéb elnevezések

bableves, bableves csipetkével, csülkös bableves csipetkével
Szólj hozzá!

elkészítés

Csülök főzése

  1. A csülköt alaposan megmossuk, majd feltesszük főni bő vízben, nagy fazékban. (Jobbára este későn teszem fel, hajnalban elzárom, és hagyom levében kihűlni.)

Csipetke készítése

  1. A tojásból, sóból, annyi liszttel, amennyit felvesz, kemény tésztát gyúrunk, és a kemény tésztából kis golyókat csipegetünk ki.
  2. Kiterítve hagyjuk kiszáradni a tésztacsipetkéket.

Leves elkészítése

  1. A csülköt kivesszük a főzőléből, és félretesszük.
  2. A lét megkóstoljuk, mennyire sós. Egy részét a lének kimerjük, és eltesszük a fagyasztóba. A többit vízzel addig hígítjuk, ameddig egy sós, de nem túl sós lét kapunk. Ebben a lében tesszük fel főni a beáztatott babot.
  3. Amikor a bab félig megfőtt (kóstolgatunk, kóstolgatunk) beletesszük a hasábra vágott sárgarépát, fehérrépát, a kis karalábét és pici zellert.
  4. Amikor a zöldség félig fő, elkezdjük a rántást. Olajon pirítjuk a lisztet világos barnára. Mehet bele a nagyon apróra vágott vöröshagyma, kicsit pirítjuk még, majd tűzről le, és belenyomjuk a fokhagymát. Keverjük (kicsit száraz, kicsi olajjal még lágyítjuk, de nem baj, ha száraz). Bele a petrezselyemzöld (apróra vágva). Keverünk. Pirospaprika is mehet bele, és keverünk... Sokat keverünk. :-) Feleresztjük kis hideg vízzel, és visszatesszük a tűzre a rántást. Ahogy sűrűsödik a bableves levével hígítjuk. Így rottyantjuk vagy főzzük egy kicsit a rántást.
  5. Közben a leves tovább fő. Mire elkészül a rántás, minden majdnem teljesen megpuhul. Mehet bele a csipetke. Utána mehet bele a levesbe a simára főzött rántás, folyamatos keverés mellett. Kóstolunk. Só, bors, ízlés szerint. Beállítjuk az ízeket. Így főzzük még a levest 10 percig.
  6. Amikor elkészült, hagyjuk állni egy órát. Az ilyen leveseknél fontos, hogy az ízek összeérjenek, attól finomak. :-) Jó étvágyat!
  • költség: 3500 Ft
  • elkészítettem: 15 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 84
össznézettség: 65 641
elküldve: 6
receptkönyvben: 90
elkészítve: 6/6
Facebookon megjelent: -

szakács

Zsolt hobby chef

Mióta szakács: 2013.01.06.
9 recept
hirdetés

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Nikolett777
Nikolett777 szo, 2015-09-19 18:23

Nagyon köszönöm a receptet, szenzációs lett :) Biztosan jó párszor meg fogom csinálni! (csak azért regisztráltam az oldalra hogy hozzászólhassak a receptedhez)

Chef_Zsolt
Zsolt hobby chef / Chef_Zsolt szo, 2015-09-19 22:33

Kedves Nikolett777!
Köszönöm. Ezt a leves mi is nagyon szeretjük. :-)
Külön megtisztelő, ha csak a leves miatt regisztráltál.

704