Csülkös bableves (Bableves 1.) recept

1 adag
579
kcal
Csülkös bableves (Bableves 1.)
Csülkös bableves (Bableves 1.)
receptkönyvben hozzászólások (10)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Mint sok más háztartásban, családunkban is hagyományosan szombatonként készítünk bablevest és ilyenkor a palacsinta az elmaradhatatlan második fogás. A bableves azonban önálló ebédként is bevethető egy sietősebb napon, ha kenyérrel kínáljuk.  

hozzávalók / 8 adag

A leveshez

A rántáshoz

A csipetkéhez

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
fogás: leves
elkészítési idő: 120 perc felett
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

fejtett bableves, bableves csipetkével
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Előző este a csülköt kuktában (bő egy óra alatt) puhára főzzük. A levet, amiben a csülök főtt, nem öntjük ki, hanem félretesszük, ebből készítjük másnap a bablevest. Amikor kihűlt, a zsírt leszedjük a tetejéről.
  2. Ugyancsak a leves készítését megelőző este a babot is be kell áztatni, előtte alaposan megmosni.
  3. Másnap a csülök főzőlevét és a bab áztatólevét egy nagy lábasba öntjük, beletesszük a babot, a megtisztított, és nagyobb kockákra vágott sárga-és fehérrépát, az egészben hagyott vöröshagymát és fokhagymákat. Addig főzzük, míg a bab és a zöldségek megpuhulnak. A végén berántjuk a levest. Rántás készítése: egy evőkanál lisztet egy-két evőkanál olajon világosra pirítunk, a tűzről levéve beleszórjuk a pirospaprikát és az apróra vágott petrezselymet, majd hideg vízzel felengedjük. 

    Csipetkét is készíthetünk a levesbe: egy tojást sóval és liszttel összegyúrunk, apró kis csipetkéket szaggatunk belőle és vagy forrásban lévő vízben kifőzzük, vagy pedig az egyszerűbb utat választva, belefőzzük a forró levesbe. A bablevest tejföllel és az előző este elkészített csülökkel tálaljuk.


     

statisztika

beküldve:
nézettség: 153 416
elküldve: 6
receptkönyben: 802
elkészítve: 24/41
Facebookon megjelent: -

szakács

Cili

Mióta szakács: 2007.11.26.
4 recept

Hozzászólások (10)

xtina1992
xtina1992p, 2012-03-16 14:28

Énis megcsináltam nekem nagyon sós lett a füstöltcsülöktől... mert amugy nemis tettem már hozzá... reméltem a tészta kicsit elveszi a sósságot de nem:(:( amugy biztos nagyon finom lett volna...:) köszi:)

Sancho
Sanchoh, 2012-03-19 11:47

Ha túl sósra sikeredik, tejföllel lehet ellensúlyozni. Tutira.

Csepke72
Csepke72cs, 2011-07-21 15:39

Kedves Cili! Jó a recept, mi is így csináljuk otthon, viszont nálunk kerül bele zeller is a zöldjével együtt, meg némi burgonya, babérlevél és a fokhagymákat a rántásba pirítjuk meg és adjuk a leveshez, hogy az illóolajok jobban érvényesüljenek (bevallom, nem spórolok vele, mindenki imádja). Ha gondolod, próbáld ki egyszer így. Egyébként nagyon szeretem a kuktát is, hatalmas segítség a konyhában, mindamellett, hogy energiát és időt takaríthatunk meg vele.
További jó főzést és jó étvágyat kívánok!

timi.sopron
timi.sopronk, 2010-12-21 17:26

Én babérlevéllel és némi egész feketeborssal spékeltem meg, isteni lett :)
Köszi a receptet

reguska
reguskasze, 2010-11-17 12:02

Ha Nekem vörös babkonzervem van abból is lehet csinálni? Gondolom akkor nem kell áztatni? segítesetek légyszi még nem csináltam konzervből, itt nem lehet kapni babot :(

hantaboly
hantabolycs, 2010-12-09 22:47

Lehet, mostanában én is abból csinálom mindig, nem kell vesződni a szárazbabbal.
Nyugodtan főzzed konzervből!

tomi78
tomi78cs, 2010-06-10 15:32

A csülköt nem előző este főztem meg hanem aznap. Igaz már félig főtten árulták. Főzés után felkockáztam és behajigáltam a vízbe a zöldségekkel együtt. Köszönöm a receptet.

mazssola
mazssolasze, 2010-01-13 12:10

ha az egy tojásból készített csipetke sok a levesbe, radiátoron, fémtálcán ki lehet szárítani, fagyasztóban nem feketedik meg és bármikor elővehető

Legfrissebb cikkek

Szakmai díjat alapított a Magyar Sommelier Szövetség
Szakmai díjat alapított a Magyar Sommelier Szövetség
A tagság által legjobbnak ítélt termelőt, kereskedőt, vendéglátót, szakírót és oktatót kedden Budapesten nevezték meg.
Mi az a sous vide?
Mi az a sous vide?
Mostanában egyre többet hallunk a sous vide-olásról. Mi ez, és miért jó? Most elmondjuk.
Készíts hógömböt ajándékba!
Készíts hógömböt ajándékba!
A hógömbök igazi karácsonyi kedvességek, amelyek pillanatok alatt a gyerekkorba repítenek mindannyiunkat. Idén ajándékozzunk szeretteinknek egy csepp időutazást!  
579