Csülkös bableves (Bableves 1.) recept

Csülkös bableves (Bableves 1.)
Csülkös bableves (Bableves 1.)
160 perc / előkészület: 70 perc főzés: 90 perc
receptkönyvben hozzászólások (11)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Mint sok más háztartásban, családunkban is hagyományosan szombatonként készítünk bablevest és ilyenkor a palacsinta az elmaradhatatlan második fogás. A bableves azonban önálló ebédként is bevethető egy sietősebb napon, ha kenyérrel kínáljuk.  

hozzávalók / 8 adag

A leveshez

A rántáshoz

A csipetkéhez

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
fogás: leves
elkészítési idő: 120 perc felett
adag: 8 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

fejtett bableves, bableves csipetkével
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Előző este a csülköt kuktában (bő egy óra alatt) puhára főzzük. A levet, amiben a csülök főtt, nem öntjük ki, hanem félretesszük, ebből készítjük másnap a bablevest. Amikor kihűlt, a zsírt leszedjük a tetejéről.
  2. Ugyancsak a leves készítését megelőző este a babot is be kell áztatni, előtte alaposan megmosni.
  3. Másnap a csülök főzőlevét és a bab áztatólevét egy nagy lábasba öntjük, beletesszük a babot, a megtisztított, és nagyobb kockákra vágott sárga-és fehérrépát, az egészben hagyott vöröshagymát és fokhagymákat. Addig főzzük, míg a bab és a zöldségek megpuhulnak. A végén berántjuk a levest. Rántás készítése: egy evőkanál lisztet egy-két evőkanál olajon világosra pirítunk, a tűzről levéve beleszórjuk a pirospaprikát és az apróra vágott petrezselymet, majd hideg vízzel felengedjük. 

    Csipetkét is készíthetünk a levesbe: egy tojást sóval és liszttel összegyúrunk, apró kis csipetkéket szaggatunk belőle és vagy forrásban lévő vízben kifőzzük, vagy pedig az egyszerűbb utat választva, belefőzzük a forró levesbe. A bablevest tejföllel és az előző este elkészített csülökkel tálaljuk.


     

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 20
össznézettség: 166 260
elküldve: 7
receptkönyben: 861
elkészítve: 41/57
Facebookon megjelent: -

szakács

Cili

Mióta szakács: 2007.11.26.
4 recept

Hozzászólások (11)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

xtina1992
nokedli / xtina1992 p, 2012-03-16 14:28

Énis megcsináltam nekem nagyon sós lett a füstöltcsülöktől... mert amugy nemis tettem már hozzá... reméltem a tészta kicsit elveszi a sósságot de nem:(:( amugy biztos nagyon finom lett volna...:) köszi:)

Sancho
Sancho h, 2012-03-19 11:47

Ha túl sósra sikeredik, tejföllel lehet ellensúlyozni. Tutira.

Csepke72
Csepke72 cs, 2011-07-21 15:39

Kedves Cili! Jó a recept, mi is így csináljuk otthon, viszont nálunk kerül bele zeller is a zöldjével együtt, meg némi burgonya, babérlevél és a fokhagymákat a rántásba pirítjuk meg és adjuk a leveshez, hogy az illóolajok jobban érvényesüljenek (bevallom, nem spórolok vele, mindenki imádja). Ha gondolod, próbáld ki egyszer így. Egyébként nagyon szeretem a kuktát is, hatalmas segítség a konyhában, mindamellett, hogy energiát és időt takaríthatunk meg vele.
További jó főzést és jó étvágyat kívánok!

timi.sopron
timi.sopron k, 2010-12-21 17:26

Én babérlevéllel és némi egész feketeborssal spékeltem meg, isteni lett :)
Köszi a receptet

reguska
reguska sze, 2010-11-17 12:02

Ha Nekem vörös babkonzervem van abból is lehet csinálni? Gondolom akkor nem kell áztatni? segítesetek légyszi még nem csináltam konzervből, itt nem lehet kapni babot :(

hantaboly
Bloemcake / hantaboly cs, 2010-12-09 22:47

Lehet, mostanában én is abból csinálom mindig, nem kell vesződni a szárazbabbal.
Nyugodtan főzzed konzervből!

tomi78
tomi78 cs, 2010-06-10 15:32

A csülköt nem előző este főztem meg hanem aznap. Igaz már félig főtten árulták. Főzés után felkockáztam és behajigáltam a vízbe a zöldségekkel együtt. Köszönöm a receptet.

mazssola
Bloemcake / mazssola sze, 2010-01-13 12:10

ha az egy tojásból készített csipetke sok a levesbe, radiátoron, fémtálcán ki lehet szárítani, fagyasztóban nem feketedik meg és bármikor elővehető

579