r
Nosalty Logó

Csörögedaru

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Csörögedaru
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 7% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 25% Zsír
Összesen 312 kcal
  • 7% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 25% Zsír
Összesen 2497 kcal
  • 7% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 25% Zsír
Összesen 285 kcal
  • 7% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 25% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.2 g

Zsír

  • Összesen
    16.6 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    84 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    127.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    20 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    74 mg
  • Nátrium
    6 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    35.4 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    12 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    35 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    16 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    21 micro
  • Kolin:
    66 mg
  • Retinol - A vitamin:
    34 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    8 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    89 micro
Összesen 312 kcal
  • 7% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 25% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    41.5 g

Zsír

  • Összesen
    132.9 g
  • Telített zsírsav
    24 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    58 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    43 g
  • Koleszterin
    675 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1020.9 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    137 mg
  • Kálcium
    163 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    73 mg
  • Foszfor
    588 mg
  • Nátrium
    48 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    282.9 g
  • Cukor
    52 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    96.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    278 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    46 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    131 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    168 micro
  • Kolin:
    531 mg
  • Retinol - A vitamin:
    271 micro
  • α-karotin
    23 micro
  • β-karotin
    63 micro
  • β-crypt
    20 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    712 micro
Összesen 2497 kcal
  • 7% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 25% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.7 g

Zsír

  • Összesen
    15.2 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    77 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    116.7 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    19 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    8 mg
  • Foszfor
    67 mg
  • Nátrium
    5 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    32.3 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    11 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    32 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    15 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    19 micro
  • Kolin:
    61 mg
  • Retinol - A vitamin:
    31 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    7 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    81 micro
Összesen 285 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Az égetett cukor nagyon hamar megszilárdul, így gyorsan kell dolgozni. Közben persze vigyázzunk, ne égessük meg magunkat! Ebből a mennyiségből kb. 12-14 daru lesz. Egyenként tenyérnyi nagyságúak, helyes kis origami madarak.
  2. A tojások sárgáját felverjük egy nagyobb tálban, hozzáadjuk a tejfölt, a cukrot és a sót, majd apránként belekeverjük a lisztet. Alaposan összedolgozzuk, addig gyúrjuk, amíg szép, sima, jól formázható tésztát nem kapunk. Letakarjuk, és kb. fél órát pihentetjük.
  3. Felhasználás előtt a tésztát még egyszer átgyúrjuk, majd lisztezett deszkán nagyon vékonyra kinyújtjuk. Éles késsel kivágjuk a formákat, majd bő, forró olajban mindkét oldalát megsütjük.
  4. Óvatosan helyezzük az olajba, hogy ne deformálódjon el sütés közben. Lecsepegtetjük, alaposan leitatjuk róla a zsiradékot, majd amikor már langyosra hűl, összeállítjuk a madarakat.
  5. Először a "ragasztót" készítjük el, ehhez addig melegítjük egy serpenyőben a kristálycukrot, míg karamellizálódni nem kezd. Az összeállítást először a szárnyakkal kezdjük, majd a fejjel, végül a farkincával.
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 7
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 1598
  • Feltöltés dátuma: 2016. március 29.

Ajánló

Ohó! A daru sablonját itt nem tudom feltölteni, de az oldalamról letöltheted! Sikerült? Akkor olvass tovább. :) A sablonon láthatod, hogy a madarat 4 háromszögből állítottam össze. Két szárny, egy hosszabb farktoll és a fej. A daru feje egy részből áll, így azt a képen/fotókon is láthatod, hogy behajtottam. A rajzon vastagítottuk az összeillesztendő részeket, hogy lásd, mit mihez rögzítettem. Tipp: A tésztába tehetsz 1 evőkanál rumot vagy rumaromát. Tálald porcukorral és lekvárral!

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Szabó T. Anna, a Senki madara című könyvéhez készült ez az étel. Mi mást is csinálhattam volna hozzá, mint darut! Külföldi oldalakon már láttam hasonlót, de ott vékony rétestésztából hajtogattak origami madarat. Bár szeretem az elborult dolgokat, ez azért még rajtam is túltesz, így valami szolidabb megoldást kerestem. Végül maradtam a csörögefánk tésztájánál, mert vékony, könnyen formázható és egyszerű vele dolgozni. Külön kivágtam a szárnyakat, a fejet és a farkincát, majd égetett cukorral összeragasztottam. A fánk receptje ezer éve megvan a titkos dobozomban, nálunk bevált, és bár ritkán készítem, nagyon szeretjük, mert isteni csemege. Azt hittem az elgondolás macerás lesz, de csak a vagdosás vesz el némi időt, a többi szinte gyerekjáték. Csak egyre vigyázz! A karamell nagyon forró, óvatosan dolgozz vele!

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!

Rosanics Petra

5 kockás abroszos óbudai vendéglő, ahol a Krúdy-nosztalgia ma is...

A Krúdy-év emlékezetes volt. 2013-ban reflektorfénybe került Óbuda vendéglátása, az ihletadó pedig az író születésének 135. és halálának 80. évfordulója volt. Ekkor még több legendás hely működött a Krúdy-negyedben: egy évre rá zárt be a Lajos utcai Régi Sipos Halászkert, aztán a Mókus Söröző, majd a Fő téri Új Sipos is. A kultikus vendéglői negyed fénye mára kissé elhalványult, pedig most is van hová mennünk, ha egy kis vendéglői nosztalgiára vágyunk. 5 jó helyet ajánlunk Óbuda szívében!

Nosalty

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?