Csöpi torta-rumos krém és grillázs párosa recept

Csöpi torta-rumos krém és grillázs párosa
Csöpi torta-rumos krém és grillázs párosa
75 perc / előkészület: 40 perc főzés: 10 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A 80-as 90-es években szinte minden lakodalomba ilyen tortát készítettek itt a környéken, elengedhetetlen kellék volt. Mára már talán csak a falvakban készítik. Eredetileg dupla ekkora adagot készítettek kerek tortaformában sütve, így négy réteg piskóta és annál több ropogós dió volt benne. Gyakorlatilag egy rumos krémmel és grillázzsal töltött és díszített torta.

Gyerekkorom nagy kedvence, imádom benne a ropogós diót... :) Talán nem csak nekem, a ropogós cukros dió a karácsonyi ünnepeket idézi, ezért szerintem remek választás akár az ünnepi asztalra is.

hozzávalók / 12 adag

A piskótához

A krémhez

A grillázshoz

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, buli receptek, karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
mikor: mindig, ebéd
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

rumos krémmel-grillázzsal töltött és díszített torta, rumos diós torta, torta grillázzsal
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A piskótához szétválasztjuk a tojások sárgáját és fehérjét, ügyeljünk arra, hogy a fehérjében ne kerüljön a sárgájából, ha mégis kerülne, távolítsuk el.
  2. A fehérjét nem túl kemény habbá verjük, a sárgáját kikeverjük a cukorral, vaníliás cukorral, liszttel, sütőporral és kevés tojásfehérjével, majd hozzáadjuk a többi fehérjét, amit óvatosan hozzákeverünk.
  3. Előmelegített 180 °C-os sütőben 20-25 percig sütjük.
  4. A krémhez a tejben felfőzzük a lisztet, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, majd teljesen kihűtjük.
  5. A margarint kikeverjük a porcukorral, majd a felfőzött liszttel és a rummal. FONTOS! A margarin és a felfőzött liszt is hideg legyen, különben kicsapódik a margarin.
  6. A grillázshoz a cukrot megolvasztunk, majd hozzáadunk a diót és alaposan elkeverjük. Ezután sütőpapírra terítjük és hagyjuk kihűlni, végül klopfoló vagy sodrófa segítségével darabokra törjük.
  7. A torta összeállításához kettévágjuk a piskótát, megtöltjük a krém felével és rászórjuk a grillázs felét is. Rátesszük a tetejét, kívülről megkenjük a maradék krémmel, majd díszítjük a dióval.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 6 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 4 520
elküldve: 3
receptkönyvben: 83
elkészítve: 1/4
Facebookon megjelent: -

szakács

Besamel

Mióta szakács: 2011.08.22.
57 recept

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Miranda
Miranda h, 2013-01-14 09:29

Tegnap sütöttem meg, nagyon finom!!!! Köszi a receptet! csatlakozom, végre nem puding, nem hulala :)

karica
karica / karica sze, 2012-12-05 20:12

Végre egy krémes sütemény, ami nem pudingporból és hulalával készül!
El fogom készíteni talán éppen karácsonyra. Köszönöm, hogy feltetted.

459