Csokoládétortácska-variációk recept

Csokoládétortácska-variációk
Csokoládétortácska-variációk
80 perc / előkészület: 60 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Gérard Depardieu csokitortácskáinak krémje és Pierre Hermé mandulás omlós tésztája találkozik minden földi jóval:
a csokikrémet háromfelé vettem, és kavargatni kezdtem...
A csoki-krokant apropója, hogy pár hete "csak úgy" csináltam egy kis grillázst összetörve, átszitálva, és elraktam egy kis üvegbe. Ez a fincsi, ropogós keverék bármilyen készre főzött krémet feldob, és ropogós marad benne. Ízre és méretre is ilyesmi, ami az IKEA-s Daim tortában ropog, szóval biztosra mentem, mikor csokikrémmel házasítottam.
A narancsos ízre mondhatnám, hogy "csak úgy", de az igazság az, hogy szemezek egy ideje a szakács férjecském narancshéjcsíkozó késével, faragni kezdtem, fini volt az illata, belekerült a csokikrémbe. Ez is megérte.
A "Maják titka" íz Azték Choxolat! ihletésű. Reggel ott kezdtem a napot, beszereztem a kakaóbabot és a fűszert, és ahogy az lenni szokott, csokoládéillatba burkolózva az inspirációt. Ezért a tortácska-variációért különösen izgultam, de mennyei lett, minden csokimegszállottnak szívből ajánlom. A "Maják titka" csíp egy picit, aki nem szereti csípősen fűszerezni a csokoládét, kipróbálhatja pici kardamommal vagy fahéjjal, és persze a kakaóbabot is elhagyhatjuk... csak nem érdemes ;-).

hozzávalók / 12 adag

Omlós tésztakosárkákhoz:
(1,1 kg tésztához - ebből 3 x 12 tortácska süthető)

  • 500 g finomliszt
  • 4 csipet só
  • 300 g vaj
  • 190 g porcukor
  • 60 g őrölt mandula
  • 2 tojás

Csokoládékrémhez:

"Maják titka" tortácskához:

  • 50 g durvára tört kakaóbab
  • "Maják titka" fűszerkeverék

Csoki-narancs tortácskához:

Csoki-krokant tortácskához:

  • 300 g keverék olajos magvakból (mogyoró, dió, mandula, stb)
  • 300 g cukor
  • kevés víz

receptjellemzők

konyha: francia
szezon: bármikor
nehézség: nehéz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
alkalom: karácsonyi édességek, Valentin-nap
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

csokoládés kosárka, csokoládés tartelette háromféle krémmel, Maják titka csokoládés kosárka, csokis-narancsos kosárka, csoki-krokant tortácska
Szólj hozzá!

elkészítés

Omlós tésztakosárkák elkészítése:
(Az összegyúrt tészta egyharmadát sütjük ki, a többit két egyenlő részben elrakhatjuk fagyasztóba.)


  1. A munkalapon vagy egy nagy tálban szitáljuk össze a szárazanyagokat.
  2. Adjuk hozzá a tojást és apró darabokban a vajat .
  3. A tésztát először morzsolgatva, majd gondosan összegyúrva dolgozzuk össze, hogy lágy, egyenletes tésztát kapjunk.
  4. Osszuk a tésztát háromfelé, és tegyük hűtőbe legalább 4 órára.
  5. A pihentetett tésztát kivajazott-kilisztezett muffinformában süssük meg félig (kb. 8 perc). Sütéshez súlyozzuk le babbal a tésztát, hogy a kosárkák ne deformálódjanak.
  6. A félig megsült kosárkákat hagyjuk a formában kihűlni.

Csokoládékrém elkészítése (12 tortácskához) és a kosárkák készre sütése:

  1. Forrósítsuk fel a tejet és a tejszínt.
  2. Gőz fölött kezdjük el olvasztani a kockákra tört csokoládét.
  3. Öntsük rá a tejszín-tej keveréket, és folyamatosan kevergetve főzzük össze a csokoládéval.
  4. Csurgassuk bele a tojásokat elhabarva, és habverővel kevergetve addig főzzük, amíg a krém kb. 80 fokra melegszik (ezen a hőmérsékleten a pudinghoz hasonlóan besűrűsödik).
  5. Ízesítsük be a csokoládékrémet, majd töltsük bele a kosárkákba.
  6. Süssük készre kb. 10 perc alatt.

"Maják titka" ízesítéshez:

  1. Keverjünk a csokoládékrémbe 30 g durvára tört kakaóbabot és 1 tk "Maják titka" fűszerkeveréket.
  2. Miután a tortácskák kisültek, a tetejüket díszítsük a maradék kakaóbabbal.

Csoki-narancs ízesítéshez:

  1. Egy narancs lereszelt héjával ízesítsük a csokoládékrémet.

Csoki-krokant tortácskákhoz:

  1. Süssük készre a tortácskákat a sima csokoládékrémmel.
  2. Készítsünk grillázst olajos magvak keverékéből.
  3. Terítsük ki a forró grillázst szilikonlapra vagy sütőpapírra, és hagyjuk kihűlni.
  4. Miután kihűlt, törjük össze a grillázst, majd szitáljuk át. A szitán fennmaradó 2-3 mm-es grillázsdarabokkal szórjuk meg gazdagon a kisült csokitortácskákat.



 

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 18 651
elküldve: 1
receptkönyvben: 338
elkészítve: 3/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Glowaholic

Mióta szakács: 2010.03.04.
14 recept
hirdetés

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

csimpike
csimpike k, 2011-12-20 14:39

Szia! bocsi,h értetlenkedek, annyi lenne a kérdés, hogy a tészta az 36db kosárkának, a krém az 12kosárkának felel meg, mert 1,5szeres adagot készítenék és úgy kell vásárolnom, köszönöm válaszod! Kriszta

manofej
manofej sze, 2010-09-29 14:30

ez a süti isteni! én kétféle ízesítéssel készítettem a krémet: narancsos-mandulás és kókuszos. nagyon guszták lettek, és hihetetlenül finomak. köszönöm a receptet! legközelebb kipróbálom a grillázsosat és kakaóbabosat is, ha lesz idő az előkészületekre :)

Gargoyle
P. / Gargoyle szo, 2010-04-10 13:51

Hüha...ez igen!
Muszáj mindig olyat feltenned, amitöl azonnal azt érzem, hogy le akarok rohanni a konyhába és nekiállni? :-D
Öszintén gratulálok! Nagyon szép, igényes recept!
Eszter