r
Nosalty Logó

Csokoládés-fűszeres mézes

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
java46
Csokoládés-fűszeres mézes
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 6% Fehérje
  • 62% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A tésztához

A cukormázhoz

Összesen 762 kcal
  • 6% Fehérje
  • 62% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A tésztához

A cukormázhoz

Összesen 7608 kcal
  • 6% Fehérje
  • 62% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A tésztához

A cukormázhoz

Összesen 347 kcal
  • 6% Fehérje
  • 62% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 21% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    12.9 g

Zsír

  • Összesen
    21.7 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    59 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    598.8 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    30 mg
  • Kálcium
    70 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    87 mg
  • Foszfor
    212 mg
  • Nátrium
    192 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    132.9 g
  • Cukor
    69 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    46.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    85 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    31 micro
  • Kolin:
    45 mg
  • Retinol - A vitamin:
    83 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    25 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    74 micro
Összesen 762 kcal
  • 6% Fehérje
  • 62% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 21% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    128.7 g

Zsír

  • Összesen
    217.4 g
  • Telített zsírsav
    98 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    81 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    23 g
  • Koleszterin
    591 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5988.2 g
  • Cink
    16 mg
  • Szelén
    302 mg
  • Kálcium
    702 mg
  • Vas
    36 mg
  • Magnézium
    874 mg
  • Foszfor
    2120 mg
  • Nátrium
    1920 mg
  • Réz
    5 mg
  • Mangán
    12 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1329.3 g
  • Cukor
    693 mg
  • Élelmi rost
    60 mg

VÍZ

  • Összesen
    463.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    847 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    29 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    28 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    16 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    314 micro
  • Kolin:
    453 mg
  • Retinol - A vitamin:
    826 micro
  • α-karotin
    14 micro
  • β-karotin
    245 micro
  • β-crypt
    32 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    735 micro
Összesen 7608 kcal
  • 6% Fehérje
  • 62% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 21% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.9 g

Zsír

  • Összesen
    9.9 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    27 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    273.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    32 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    40 mg
  • Foszfor
    97 mg
  • Nátrium
    88 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    60.7 g
  • Cukor
    32 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    21.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    39 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    14 micro
  • Kolin:
    21 mg
  • Retinol - A vitamin:
    38 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    11 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    34 micro
Összesen 347 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A cukormázhoz

Elkészítés

A tésztához

  1. A lisztet, a reszelt csokoládét, kakaót, előkészített fűszereket, mandulát, citruskeveréket egy tálban elvegyítjük.
  2. A mézet, vizet, vajat egy lábaskában kb. 40 C fokra felmelegítjük, tűzről levesszük, a szódabikarbónát és szalalkálit benne felpezsgetjük, és azonnal a lisztkeverékhez adjuk, majd a 2 tojást is.
  3. A masszát alaposan elkeverjük. Jól összeáll hamarosan úgy, hogy a tál falát sem keni össze.
  4. A sütőt 200 C fokra előmelegítjük. Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk, abban a masszát egy nedves fakanállal vékonyan elsimítjuk. A hőt a sütőben 10 perc múlva 160, majd további 10 perc múlva 150 C fokra csökkentjük. (30 perc után tűpróbát elvégezni!) A még meleg sütemény tetejét a cukormázzal beecseteljük. Ha kihűlt, tetszés szerinti formára és nagyságra vágjuk. (Kb. másfél kg kész mézes lesz belőle.)
  5. Közben a porcukort a vízzel és citromlével kisméretű habverővel krémszerűre keverjük. Ez lesz a cukormáz.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 35X38
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Elkészítettem: 20 alkalommal
  • Receptkönyvben: 157
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 15391
  • Feltöltés dátuma: 2011. december 24.

Ajánló

Illata belengi a lakást, advent hangulatát erősíti. Pléhdobozba zárom karácsonyig, így nem szárad ki és sokáig eláll.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Férjem Édesanyja minden advent időben megsütötte ezt a mézest. Ő héjától megfosztott egész mandulákkal díszítette a tetejét. Én annyit változtattam, hogy a tetejét vékony cukormázzal díszítettem, a 250 g cukrot, amit Anyósom beletett, teljesen elhagytam. Praktikus tanács: a reszelt csokoládé szállígózását elkerüledóndő, a mézes olvadékban olvasztom a csokoládét.

Hozzávalók

A tésztához

A cukormázhoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek