Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Csokis túrótorta extra

Csokis túrótorta extra
Csokis túrótorta extra
80 perc / előkészület: 60 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (14)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A piskótalapok készítését nem írom le, minden receptkönyvben megvan. Amúgy meg simán megvehetjük készen is. Csak tényleg piskóta legyen, ne az a mostanában kapható zsíros, agyoncukrozott förmedvény, amit tortalapként árulnak. (Azt a régi jó hazai piskótakarikát kérjük vissza az import vackok helyett!

Mivel magas lesz a torta, barkácsolj előre egy magas tortaformát (szegélyt, hogy összetartsa a tortát a krém megszilárdulásáig). Én azt úgy szoktam, hogy bármilyen papírból, kartonból kivágok kb. 20 centi széles csíkokat, annyit, hogy tűzőgéppel egymásután tűzve körbeérje a toralapot. Nekem ez 3 db A4-es lap. Ugyanilyen hosszú alufóliacsíkot szakítok, és belecsomagolom a papírcsíkot. Kell egy tűzőgép, amivel majd a tortakarika köré összekapcsolom.

hozzávalók / 12 adag

A tésztához

A túrókrémhez

A csokikrémhez

A tetejére

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Keményre felverjük a tejszín FELÉT 1 csomag zselatin FIX-szel és 1 cs habfixálóval a zselatin fix csomagolásán lévő utasitás szerint.
  2. Elkészítjük a túrókrém alapot: túró simára keverve tejföllel (vagy krémtúró), édesítés lelkiismeret és ízlés szerint, vaníliás cukor, citromhéj (pici lé). Hozzákeverjük a tejszínhabot. Félretesszük.
  3. 10 dkg csokit 4 evőkanál vízzel kb. 40 mp időtartamra kis kerek porcelántálkában betesszük a mikróba. (Én a csokit mindig mikróban olvasztom, tökéletesen bevált, csak nem szabad az időtartamot túllépni!) Inkább rövidebb legyen, mint hosszabb az idő, mert ha kevés, még mindig lehet kicsit melegíteni, de ha már megtúrósodott, akkor nem lehet túl sokat kezdeni vele. Nem veszélyes, nem kell megijedni, csak nem szabad túlhevíteni. Amikor kivesszük, még nem homogén a trutyi, hanem némi lében úszkál egy enyhén megolvadt csokimaszlag. Így a jó. Kivesszük a tálkát, és kiskanállal addig kavargatjuk serényen, amíg sima nem lesz a massza. Sűrű és sima csokipép lesz. Ebbe belekeverünk úgy 5 dkg vajat, és azzal is addig keverjük, amíg ki nem simul. Ugyanígy csináljuk majd a bevonómasszát is, de ez most a krémbe lesz. Ezt is félretesszük.
  4. Felverjük a tejszín másik felét zselatin fix-szel és habfixálóval  az 1. pontban ismertetettek szerint és ha a csokiolvadék elég langyos, lassan belecsurgatjuk a tejszínbe, kézi habverővel egyenletesre dolgozzuk.
  5. Most jön az összeállítás. Egy nagy tortatálcára lefektetjük az első csokis tortalap szeletet. Köré felállítjuk a tortakarikát, összetűzzük azt az alufóliás papírszalagot, amit a sztori mezőben leírtam. (Majd ebben a ruhában megy be a hűtőbe is szikkadni.)
  6. Belelapátoljuk a túrókrém felét. Arányosan elosztjuk rajta a málna felét.
  7. Erre jön egy világos piskótaréteg és csokihab fele. Nem nyomkodjuk le, úgyis elég súlyos lesz a végén.
  8. Megint egy csokis piskótalap, majd túrókrém málnával.
  9. Világos piskótalap és csokihab. (Egyetlen csokis  tortakarikából és a fele mennyiségű krémből szimpla méretben is remek, 1-1 réteg krémmel.)
  10. Utolsó tortalappal lezárjuk, és legalább 3-4 óra hűtőszekrény. Ezalatt köt meg a zselatin a krémben. Még jobb, ha egy éjszakát áll.
  11. Mikor megkötött, kivesszük, és bevonjuk csokival. Az alufóliaköpenyt elvágjuk, és lefejtjük.  A 3. pontban ismertetett módon felolvasztjuk a másik 10 dkg étcsokit, a torta tetejére csorgatjuk a felét, 2/3-át, amennyi elég rá. Elsimítjuk, elcsorgatjuk. A maradék, még meleg csokiba belekeverünk 10 dkg puha vajat. Ha nagyon folyós, akkor pár percre betesszük a fagyasztóba, hogy kenhető legyen. Ezzel a krémmel szépen megkenjük a torta oldalát is.
  12. Hidegre tesszük, amig a teteje meg nem szilárdul, utána vágható. (Én forró vízbe mártott késsel vágom, minden szelet után lemosva a kést, így szépen vágja, és nem töri a tetején a csokit.)
  • sütési hőfok: 180°C
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 51 924
elküldve: 31
receptkönyvben: 902
elkészítve: 15/29
Facebookon megjelent: -

szakács

Sienne

Mióta szakács: 2011.11.13.
16 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
konyhatechnológia: süti sütés nélkül
kategória: torta
kalória: átlagos
mikor: ebéd, uzsonna
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

csokis-túrókrémes piskótatorta, málnás-túrós csokitorta

Hozzászólások (14)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

b7andi
b7andi Tue, 2012-11-27 16:55

Ha magam készítem a piskótákat, akkor egy 28 cm-es tortaformához mennyi tojást használjak?

b7andi
b7andi Tue, 2012-11-27 21:07

Köszönöm a gyors választ, mindenképpen kipróbálom, mert istenien néz ki. :)

csilla.anyuci
Édesmézes / csilla.anyuci Wed, 2012-05-30 16:50

A csokimázon kívül kész, nem mondom, hogy 2 perc, de megéri!! Isteni a krém, én csak fehéret készítettem, mézet és kókuszreszeléket tettem bele még, a gyümölcs fagyasztott ribizli. A lányom és a barátnője fényesre nyalták a krémes tálat :))

sienne
Sienne / sienne Wed, 2012-02-01 09:21

Sokkal kevésbé macerás, mint aminek tűnik. Leírni tovább tartott, mint megcsinálni

ilkuci
ilkuci Sat, 2011-11-19 15:29

Naaaaahát,ez a torta nagyon jol néz ki,muszáj kiprobálnom.

sienne
Sienne / sienne Sat, 2011-11-19 15:28

Kicsit macerás valóban. Bár mivel csak a krémeket csináltam saját kezűleg, így elment. Köszönöm. Igazság szerint kíváncsi leszek, hogy az otthoni alapanyagokból hogyan viselkedik, mert tapasztaltam párszor, hogy a kint megszokott receptjeim otthon nem ugyanúgy viselkedtek. Itt kint pl nem lehet mást, csak zselatinlapokat kapni, de ahogy mások receptjeit olvasgatom, otthon zselatin-fix néven instant zselatin is van, azt elég csak hozzákeverni a tejszinhez és nem kell a tojáshabbal maceráskodni....Ha valaki kipróbálta, illetve átformálta otthonira, nagyon örülnék, ha megírná!

lilia113
lilia113 Sat, 2011-11-19 14:16

Ez a torta egy csoda lehet, kiváló a hozzáadott story is, én mindenképp kipróbálom karácsonyra, remélem lesz még hasonló ilyen finomság is, köszönöm!:))))

anna-baba
anna-baba Sat, 2011-11-19 13:02

Már csak a történet miatt is megérte ma idelapozni. Nagyon szép a torta, születésnap alkalmával kipróbálom majd! Még még még, sok ilyen jó receptet!! :) Anna

varadizsike
vzsike / varadizsike Sat, 2011-11-19 11:54

Gratulálok, nagyon jól néz ki. Kicsit macerásnak tűnik, de biztosan nagyon finom, ki fogom próbálni!

577
piskótalap 350 g
piskótalap 350 g
habtejszín 250 ml
habfixáló 1 csomag
zselatinfix 2 csomag
tehéntúró 50 dkg
tejföl 1 dl
vaníliás cukor 1 csomag
citromhéj 1 citromból nyert
citromlé 1 ek
gyümölcscukor 2 ek
édesítőszer 2 ek
málna 10 dkg
habtejszín 250 ml
habfixáló 2 csomag
zselatinfix 1 csomag
étcsokoládé 10 dkg
víz 4 ek
vaj 5 dkg
málna 10 dkg
étcsokoládé 10 dkg
vaj 10 dkg