r
Nosalty Logó

Csokis-mogyorós fatörzs

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Csokis-mogyorós fatörzs
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 5% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 19% Zsír

A krémhez

A piskótatekercshez

Összesen 557 kcal
  • 5% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 19% Zsír

A krémhez

A piskótatekercshez

Összesen 6701 kcal
  • 5% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 19% Zsír

A krémhez

A piskótatekercshez

Összesen 384 kcal
  • 5% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 26% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    6.6 g

Zsír

  • Összesen
    28.1 g
  • Telített zsírsav
    15 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    262 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    260.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    47 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    25 mg
  • Foszfor
    127 mg
  • Nátrium
    40 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    71.5 g
  • Cukor
    61 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    36.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    220 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    44 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    38 micro
  • Kolin:
    170 mg
  • Retinol - A vitamin:
    214 micro
  • α-karotin
    9 micro
  • β-karotin
    56 micro
  • β-crypt
    18 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    231 micro
Összesen 557 kcal
  • 5% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 26% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    79.5 g

Zsír

  • Összesen
    337.3 g
  • Telített zsírsav
    177 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    121 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    22 g
  • Koleszterin
    3150 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3123.9 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    209 mg
  • Kálcium
    568 mg
  • Vas
    19 mg
  • Magnézium
    303 mg
  • Foszfor
    1527 mg
  • Nátrium
    476 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    9 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    858.3 g
  • Cukor
    729 mg
  • Élelmi rost
    19 mg

VÍZ

  • Összesen
    441.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2637 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    5 micro
  • E vitamin:
    22 mg
  • C vitamin:
    44 mg
  • D vitamin:
    523 micro
  • K vitamin:
    28 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    458 micro
  • Kolin:
    2042 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2568 micro
  • α-karotin
    104 micro
  • β-karotin
    670 micro
  • β-crypt
    213 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2775 micro
Összesen 6701 kcal
  • 5% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 26% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    4.6 g

Zsír

  • Összesen
    19.4 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    181 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    179.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    33 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    88 mg
  • Nátrium
    27 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    49.4 g
  • Cukor
    42 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    25.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    152 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    30 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    26 micro
  • Kolin:
    118 mg
  • Retinol - A vitamin:
    148 micro
  • α-karotin
    6 micro
  • β-karotin
    39 micro
  • β-crypt
    12 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    160 micro
Összesen 384 kcal

Hozzávalók

A krémhez

A piskótatekercshez

Elkészítés

A krémhez

  1. A töltelékhez a narancshéjat lereszeljük, levét kinyomjuk, majd a mogyorót durvára vágjuk.
  2. A tojássárgákat egy főzőedénybe tesszük, alacsony lángon a porcukorral habosra keverjük. Vigyázzunk, hogy ne csapódjon ki a tojás, szóval tényleg alacsony hőfokon. Lajos Mari szerint gőzfürdő (én nem szenvedtem vele). Az apróra tört, akár reszelt étcsokoládét beletesszük az edénybe a habosra vert tojássárgákhoz, és megolvasztjuk. Hagyjuk kihűlni a krémet.
  3. Amíg hűl a krém, addig a vajat habosra keverjük a vaníliás cukorral, a rummal, a narancs héjával és levével, majd kanalanként beledolgozzuk a kihűlt (nálam még bőven langyos volt) csokoládés tojáskrémet.
  4. A már lekváros piskótalapot megkenjük a krém 2/3-ával, megszórjuk a tört mogyoróval (kihagyható), vagy amivel akarjuk, és szorosan feltekerjük.
  5. A piskótatekercset bekenjük a maradék krémmel, és cifrázhatjuk villával, mint egy fatörzset, vagy megszórhatjuk kókusszal, egész mogyorókkal díszíthetjük, de illik hozzá a zöld pisztácia is.
  6. Hűtőben dermesszük meg egy kicsit (4-6 óra), majd tálaljuk tejszínhabbal.

A piskótatekercshez

  1. A sütőtepsibe (30×40) fektetjük a sütőpapírt, és előmelegítjük a sütőt 240 °C-ra.
  2. Összekeverjük a lisztet az étkezési keményítővel, a csipetnyi sóval.
  3. A tojássárgájákat fehér habosra keverjük 50 g cukorral.
  4. Jól elmossuk a habverőt, és utána a tojásfehérjéket verjük fel a citromlével, adagolva folyamatosan közben a cukrot. Jó kemény habot készítsünk.
  5. A hab 1/3-át beledolgozzuk a tojáskrémbe (ha van lyukas fakanalunk, azzal), majd a maradékot a tetejére halmozzuk, és rászitáljuk (én nem szitáltam) a lisztes keveréket. Ezután már csak lassan, felülről lefelé, nagy mozdulatokkal összedolgozzuk a masszát, nem kevergetjük!!!
  6. A masszát a tepsibe borítjuk, és forró sütőben (kb. 180 °C-ra levett) 10 perc alatt megsütjük.
  7. Közben meghintünk egy konyharuhát porcukorral (a tészta melegétől megolvad majd, és nem tapad a konyharuhára a tészta).
  8. A kész piskótalapot a konyharuhára borítjuk, azonnal levesszük a sütőpapírt, és betakarjuk egy jól kicsavart, vizes konyharuhával (ne száradjon ki, és könnyű legyen feltekerni). Hagyjuk kihűlni, majd megkenjük lekvárral.
  9. Majd megcsináljuk a krémet, a piskótalapra terítjük, és felcsavarjuk.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 10 perc
  • Receptkönyvben: 16
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 1655
  • Feltöltés dátuma: 2014. október 22.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Lajos Mari "ó"szakácskönyve alapján készült recept, a szuper pihe-puha piskótalapomhoz.

Hozzávalók

A krémhez

A piskótatekercshez

Címlapról ajánljuk

További cikkek