r
Nosalty Logó

Csokis mentatorta

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
SzBori
Csokis mentatorta
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
165 °C
  • 4% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 25% Zsír

A piskótához

A krémhez

A díszítéshez

Összesen 475 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 25% Zsír

A piskótához

A krémhez

A díszítéshez

Összesen 2843 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 25% Zsír

A piskótához

A krémhez

A díszítéshez

Összesen 336 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 25% Zsír
  • 43% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    5.7 g

Zsír

  • Összesen
    34.4 g
  • Telített zsírsav
    21 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    155 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    407.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    111 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    41 mg
  • Foszfor
    162 mg
  • Nátrium
    81 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    37.8 g
  • Cukor
    26 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    59.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    279 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    29 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    17 micro
  • Kolin:
    62 mg
  • Retinol - A vitamin:
    269 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    58 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    88 micro
Összesen 475 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 25% Zsír
  • 43% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    34.1 g

Zsír

  • Összesen
    206.6 g
  • Telített zsírsav
    125 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    62 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    927 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2446.3 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    58 mg
  • Kálcium
    663 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    245 mg
  • Foszfor
    970 mg
  • Nátrium
    489 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    226.7 g
  • Cukor
    158 mg
  • Élelmi rost
    12 mg

VÍZ

  • Összesen
    357.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1674 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    171 micro
  • K vitamin:
    23 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    99 micro
  • Kolin:
    371 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1613 micro
  • α-karotin
    6 micro
  • β-karotin
    349 micro
  • β-crypt
    10 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    529 micro
Összesen 2843 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 25% Zsír
  • 43% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    4 g

Zsír

  • Összesen
    24.4 g
  • Telített zsírsav
    15 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    109 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    288.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    78 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    29 mg
  • Foszfor
    115 mg
  • Nátrium
    58 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    26.8 g
  • Cukor
    19 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    42.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    198 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    12 micro
  • Kolin:
    44 mg
  • Retinol - A vitamin:
    190 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    41 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    62 micro
Összesen 336 Kcal

Hozzávalók

A piskótához

A krémhez

A díszítéshez

Elkészítés

A piskótához

  1. A tojásfehérjét egy csipet sóval és a cukorral kemény habbá verjük, hozzáadjuk a sárgáját.
  2. Az étcsokit lereszeljük és összevegyítjük a liszttel, kakaóporral, sütőporral. Ezt már kézi habverővel adjuk a cukros tojásokhoz.
  3. Végül hozzáadjuk az olvasztott, de már nem meleg vajat.
  4. Egy nagyon alaposan kivajazott gyümölcstortaformában, előmelegített sütőben megsütjük.
  5. A krémet érdemes előző este előkészíteni. A mentaleveleket felaprítjuk vagy széttépkedjük, és felforraljuk a tejszínnel. Éjszakára a hűtőben pihentetjük. Másnap leszűrjük a tejszínt. Gépi habverővel először közepesen felverjük, majd hozzáadjuk a vaníliás cukrokkal elkevert habfixálót, és kemény habbá verjük
  6. A formából kifordított és kihűlt piskótát megtöltjük a krémmel, majd az olvasztott csokival tetszés szerint díszítjük.
  • Sütés hőfoka: 165 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 26
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Receptkönyvben: 46
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 7828
  • Feltöltés dátuma: 2011. július 13.

Ajánló

A tejszín leszűrésekor visszamaradt mentát nem volt szívem kidobni. Adtam hozzá egy csomag vaníliás cukrot, egy-egy teáskanál vajat és olajat, majd botmixerrel összepürésítettem valamennyire. Azután az egészet rápakoltam egy kis darab organza anyagra, amit felül összefogtam, így ki lehetett belőle préselni egész sok mennyei édes mentavajat. Gondoltam, majd a díszítésnél megbolondítom vele az étcsokit, de sajnos mikor hozzáadtam az olvadt csokihoz, teljesen megszilárdult, és ki is kristályosodott (gyanítom, hogy a vaníliás cukor lehetett a hunyó). Egy kevés olaj hozzáadásával és az olvasztás mikróban való folytatásával azért rendbe lehetett hozni a dolgot, de legnagyobb bánatomra a mentás íznek nyoma sem volt. Legközelebb inkább majd csak rákanalazom a tejszínes krémre, és összemárványozom (mert ez a mentás vaj szép zöld színű). Vagy simán bele is lehetne még a piskóta megkenése előtt a krémbe keverni. Vagy kiskanállal megenni:-)

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Felhasználó képe
SzBori 5 recept

Nagymamám spájzában tett legutóbbi felderítő-körutam során elkunyeráltam egy gyümölcstortaformát. Azóta is nagy lelkesedéssel használom, úgyhogy Apa névnapjára is mindenképpen ebben szerettem volna készíteni valami finomságot. A menta ötlet onnan jött, hogy nagyon szereti az After Eight csokoládét. Gondolkoztam is, hogy ezt a nevet adjam a tortának, de valójában nem annyira hasonlít rá az íze. Viszont nagyon finom:-) Nem is látszik rajta egyáltalán, pedig a tejszínnek tényleg nagyon finom, üde mentás íze van.

Hozzávalók

A piskótához

A krémhez

A díszítéshez

Címlapról ajánljuk

B12-vitamin és folsav – Vitaminok az idegrendszerért!

A B12-vitamin és a folsav hozzájárul a normális pszichológiai funkciókhoz, azaz az olyan kognitív teljesítményekhez, mint a memória, a koncentráció, a tanulás és a problémamegoldás. E vitaminok túl kis mennyiségben való bevitele hosszú távon gyengítheti a kognitív teljesítményt, különösen a memóriát, illetve összefüggésbe hozható a depresszió kialakulásával is.

Hirdetés

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Hirdetés

További cikkek