Csokis keksz chloedejonge konyhájából recept

Csokis keksz chloedejonge konyhájából
Csokis keksz chloedejonge konyhájából
27 perc / előkészület: 15 perc sütés: 12 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez nem egy egyszerű csokis keksz, számomra ez A csokis keksz. Álmomból felkelve is tudom a receptet, és ennek igen egyszerű oka van: ezzel a sütivel indult a sütési pályafutásom.
Előtte is sokat mozogtam a konyhában, anyukámnak segítettem, vagy sütés nélküli édességeket (pl. kókuszgolyót) készítettem. A sütőhöz azonban hozzá sem mertem nyúlni. A sütő számomra egy félelmetes szörnyeteg volt, jóformán a közelébe se mentem.
Aztán olyan 13-14 évesen egy nap egyszer csak azt gondoltam: ugyan már, összesen két gomb van azon az átkozott sütőn, mindenki meg tudja csinálni. Felcsaptam az akkori kedvenc olvasmányomat, Stahl Judit Gyorsan, valami finomat! című könyvét, és megsütöttem belőle a Csokoládés tallérok elnevezésű receptet.
És ugyanolyan jó lett, mint amilyen most, öt évvel később.
Ezek után azt hiszem, nem kell magyaráznom, mennyire egyszerű ez a recept. Bárki nyugodtan fogjon neki, még az is, aki most még fél a sütőtől!:)
Annak idején a másik nagy félelmem a késes daráló volt, mondjuk még mindig, ha meghallom a hangját... És az eredeti recept utasítása szerint késsel szeletelgettem picire a csokit. Na ezt nem ajánlom, de ha épp daráló híján vagyunk, megteszi.
A tallérok melegen lágyak, omlósak, kihűlve keksz-szerűbbek, de nem ropogósak. Én a meleg verziót szeretem, sőt, van hogy másnap reggel mikróban újramelegítem.:)

hozzávalók / 12 adag

  • 150 g liszt
  • 1 ek kakaópor
  • késhegynyi szódabikarbóna
  • 100 g étcsoki
  • 150 g cukor
  • 100 g vaj
  • 1 tojás

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, karácsonyi édességek, szilveszter
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: átlagos
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

csokis tallérok, csokis keksz, étcsokis keksz, étcsokis édes tallérok
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A liszthez hozzáadjuk a szódabikarbónát és a kakaóport. A csokit késes robotgéppel apróra daráljuk, és azt is beleszórjuk.
  2. A cukrot a vajjal habosra verjük, majd hozzáadjuk a tojást is. Pár percig verjük, majd hozzáadjuk a lisztes keverékhez.
  3. Egy tepsit beborítunk sütőpapírral, majd a tésztából diónyi golyókat formázunk, és elrendezzük őket a tepsin. Vigyázat, igen nagyot nőnek! Óvatosan lenyomogatjuk a golyókat, tallérokat formázva. Ízlés szerint jégcukorral díszítjük.
  4. 190 fokon 12 percig sütjük, tovább szigorúan tilos!
  • sütési hőfok: 190°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 9 031
elküldve: 4
receptkönyvben: 220
elkészítve: 13/15
Facebookon megjelent: -

szakács

chloedejonge

Mióta szakács: 2012.11.03.
15 recept

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

koczy
koczy / koczy v, 2015-03-29 21:26

Gyorsan vendégváróra volt szükségem, ezt a sütit választottam. :) Nagyon finom, és gyorsan kész van. Kávé mellé tökéletes. :)

Koni08
Koni08 szo, 2015-03-28 16:17

Elkeszitem :) ezt legalabb lehet ide-oda hurcolni, es nem kell bolti nasi utan nezni! Koszi