Csirkezúzapörkölt 2. recept

Csirkezúzapörkölt 2.
Csirkezúzapörkölt 2.
130 perc / előkészület: 10 perc főzés: 120 perc
receptkönyvben hozzászólások (35)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Imádom a zúzapörköltet. Magában, langyosan, puha kenyérrel, tört krumplival. A legjobb az egészben a kenyér hajával kitunkolni a szaftot. Ha külföldön élnék, azt hiszem, ez lenne az az étel, ami legjobban hiányozna (a Pöttyös Óriás Rudin kívül :) ) mert "odakint" nem igazán rajonganak a belsőségekért... nem tudják, mit hagynak ki.
Valahogy úgy adódott a családunkban tinikorom óta, hogyha elmentem valahová nyaralni, anyukám mindig zúzapörkölttel várt haza. Idén nyáron elmaradt a zúzapörkölt, nem is tudom miért, valahogy kiment a fejünkből (volt helyette nyári töltött káposzta :) Pár nappal a nyaralás után jutott eszembe, hoppá! Zúzapörkölt! Úgy megkívántam, hogy neki is láttam azonmód. Sokáig gondolkodtam, hogy feltegyem-e ide, mivel nem egy "nagy recept", végül is egy sima pörkölt, gyakorló háziasszonyok számára semmi újjal nem szolgál a leírás. Így azok figyelmébe ajánlom sok szeretettel, akik még csak most próbálkoznak a főzéssel, és ha még soha nem készítettek ilyet, hát íme a recept, úgy, ahogy én a drága anyukámtól tanultam.  

hozzávalók / 4 adag

  • 0.5 kg csirkezúza
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 0.5 közepes db tv paprika
  • 1 db paradicsom
  • 1 ek fűszerpaprika
  • 3 ek mangalica zsír ( vagy liba)

ajánlat

Puha kenyér, tört krumli. :)

receptjellemzők

egyéb elnevezések

zúzapörkölt, pörkölt zúzából, csirkepörkölt
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A paradicsomot meghámozzuk, magjait kikaparjuk, majd kis kockára vágjuk. (Nincs annál kiábrándítóbb, mint amikor összepöndörödött paradicsomhéjakat kell kiköpködni, jobb esetben a tányér szélén parkoltatni. :)
  2. A hagymát felaprítjuk, a paprikát úgyszintén, utóbbit apró kockára vágjuk. 
  3. A zsíron a hagymát és a paprikát üvegesre dinszteljük, adunk hozzá pici sót és egy falatnyi vizet, hogy ne égjen meg. Hozzáadjuk a paradicsomot i,s és együtt pároljuk egy kicsit még.
  4. A tűzről lehúzva (!) hozzáadjuk a pirospaprikát és elkeverjük, majd mehet bele a megmosott zúza is.
  5. Visszatesszük a tűzre és alaposan átkeverjük, majd pár percig pirítjuk.
  6. Ezután felöntjük annyi vízzel, hogy éppen csak ellepje, ízlés szerint sózzuk és nagyon kis lángon, lefedve főni hagyjuk. Időnként kevergessük meg. Nem igényel sok törődést, csak elég időigényes. Ha nagyon elfőné a vizet, viszont a zúza még nem vajpuha (merthogy elég nehezen fő meg) pótoljuk a vizet, nehogy odakozmáljon.
  7. A legvégén (amikor a zúza már puha, de úgy ítéljük meg, hogy túl sok a leve) kis ideig fedő nélkül főzzük, kevergetve, így elfő a felesleges víz és szép sűrű szaftunk lesz.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 62
össznézettség: 98 221
elküldve: 8
receptkönyvben: 462
elkészítve: 46/55
Facebookon megjelent: -

szakács

Juci (strawberry)

Mióta szakács: 2010.03.31.
162 recept

Hozzászólások (35)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

b-n
b-n Fri, 2016-04-29 09:36

...mondjuk én szeretem a paradicsomhéjat ebben is... :) Szóval ettől eltekintve nagyon finom lett!

slez0639
slez0639 Fri, 2016-04-22 11:21

Talán nem itéltek el, de én egy spórolós megoldással készitem a zuzapörköltet. Felteszek egy húslevest benne a zuzákkal és a leves egyéb összetevőivel. Az elv az, hogy a zuza puhuljon és a pöri hamarabb elkészüljön. A zuza kb,. 60%- os puhaságánál kiveszem és a fenntiek szerint pörköltet csinálok belőle. A levesből értelemszerüen húsleves lesz, bármilyen belevalóval. Egyedül élek: így komplett ebédem lesz, de el is lehet tenni a hütőbe. Próbáljátok ki. Jó étvágyat!

popeye79
popeye79 Tue, 2013-12-10 16:34

Megcsináltam ma életem első pörijét és valami csodálatos lett! :)
Ez a kedvenc pörköltem és rákényszerültem,hogy egyedül készítsem el,igaz ez volt az első de nem az utolsó ezt garantálom!
Köszönöm neked Juci!

Ditke62
Ditke62 Wed, 2013-05-08 14:16

Én külföldön élek (Spanyolország) és lehet kapni zúzát úgyhogy rendszeresen csinálok is zúzapörköltet. Emiatt ne aggódj ha mégis külföldre kerülnél :-) (Csak a bevezető story miatt mondom :-) )
Köszönöm a receptet!
Ditke

Csibaba13
Csibaba13 Sun, 2012-09-02 15:30

Szép Napot!

Most készült el a pörkölt,nagyon ízletes lett...:)

Köszönöm a receptet!

üdv: Csibaba 13

evajahnke
java46 / evajahnke Thu, 2012-05-03 13:53

Gyakorló háziasszony létemre még soha nem készítettem. Ezért köszönöm a receptet. Én zsenge tökfőzelék- és vizben főtt burgonya mellé tervezem. Biztosan ízleni fog, bár keleti porosz férjem igencsak gynakodva szemléli a nyers zúzákat...Ők a tökfőzeléket sem ismerik.
Üdvözlet. evejahnke

bandibá
bandibá Sat, 2012-04-07 17:15

Én nagyon szeretem a belsőségeket. Kiadós, mert nincs pl csont v egyéb eltávolítandó anyag.
49 éve főzöm és sokan főznek a rokonságban és barátaim között is. Főztünk már 15 kilóból is zúzapörköltet.
Viszont csodálkozom az ilyen kevés fűszeren. A belsőségek sok fajta fűszert kívánnak. Ilyen például a kömény, bors, majoránna és a foghagyma, ami lemaradt. Mindezt persze nagyon finoman kell kezelni.
A másik amit furcsállok a paradicsom hámozása és magtalanítása. Olyan embert sem láttam, aki a tányér szélre kapargatta volna. Azt hiszem anyám is a kezemre vágott volna.

Zsiki
Zsiki Wed, 2011-04-13 17:10

Szia!
Fél kiló csirkezúza elég 4 személyre Nem nagy étkűek lehettek:) személyenként 3-4 zúza:) A fél kilóhoz nem sok a 3 ek zsír? Mert akkor 2 kg-hoz (én annyiból akarom csinálni, hogy le tudjam fagyasztani) 12 kanál zsír kell, Ez olvasztott (folyós) vagy hideg fagyos állapotban. A sokáig kell főzni, az mennyi időt jelent,2- 3-4- órát? Csak hogy tudjam mikor kezdjek neki:) És végül: són kívül semmi más fűszert nem szoktál belerakni? Bors, kömény, fokhagyma? Annyit kérdezek, mint egy kezdő, de zúzát emlékeim szerint még nem csináltam.

strawberry
Juci (strawberry) / strawberry Thu, 2011-04-14 12:15

Szia Zsiki! A képen, mait látsz kisbográcsot, annyi pörkölt lett a fél kiló zúzából. Körettel elég lett. :) de egyébként inkább 60 deka volt, mint fél kiló...szerintem 2 kiló zúza alá tegyél 3 fej gahymát, zsírt úgy kb. "szemre", de vagy 10 evőkanályni biztos kell. Ehhez még kb. 3 paradicsom és 2 paprika. A zúzapörkölthöz nem nagyon kell semmi más fűszer, csak só, fokhagyma nem igazán kell bele, mert elviszi az ízét, legfeljebb 1, max. 2 gerezd. Kömény végképp nem, bors se nagyon. Remélem segítettem, majd írd meg, milyen lett! Juci

terranova56
terranova56 Wed, 2014-10-08 08:50

A recept jó, DE, én még sohasem köpködtem ki a paradicsom héját, sőt a magjait sem. Gondolom a lecsót is úgy csinálod, hogy lehúzod a paradicsom és a paprika héját, kiszeded belőle a magokat, a paradicsomét is, nagyon macerásan főzhetsz

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2011-03-10 17:10

Fúú, ezer hála a receptért, ma kipróbáltam, és nagyon jól sikerült, szinte úgy, ahogy drága nagymamám készítette mindig.

WhiteMagic
WhiteMagic / WhiteMagic Wed, 2011-03-02 15:18

Még sosem csináltam zúzapörköltöt, de annyira megtetszett, hogy ki fogom próbálni, mégpedig ezzel a recepttel. Szeretem az egyszerűséget az ételekben. :)

WhiteMagic
WhiteMagic / WhiteMagic Wed, 2011-03-02 15:17

Még sosem csináltam zúzapörköltöt, de annyira megtetszett, hogy ki fogom próbálni, mégpedig ezzel a recepttel. Szeretem az egyszerűséget az ételekben. :)

WhiteMagic
WhiteMagic / WhiteMagic Wed, 2011-03-02 15:17

Még sosem csináltam zúzapörköltöt, de annyira megtetszett, hogy ki fogom próbálni, mégpedig ezzel a recepttel. Szeretem az egyszerűséget az ételekben. :)

kiskifli78
kiskifli78 Tue, 2010-08-31 18:02

A mai recept a zúzapörkölt, rá is kerestem, Ti hogyan csináljátok itt az oldalon. Tényleg egyszerü recept, de azért mindig jó magadat ellenőrizni :) Mi a tengeren túl élünk, és itt, hál istennek a sok európainak, vannak belsőségek. Pl. disznómáj az nincs. vagyis az évek alatt még nem találtam, de minden egyéb akad. Egy barátunknak ez a kedvence és ő mondta, hogy aki szereti a zúzapörköltet, az a csigapörköltet is szeretni fogja :) Ő egyenesen imádja. Amúgy tény, nem sok a különbség. Ezt csak azoknak mondom, akik idegenkednének a csigától.

Kephera
Kephera Thu, 2010-08-19 12:18

Jelentem én is szeretem a pacalt. Sőt a körmöspacalt még jobban. És a sertésvelőt, és a kakasherét is. A zúzapörkölt viszont. Ez. Kifejezetten ez. Egy álom volt. Új dimenzió. Persze annak érdekében, hogy csinos legyen, és ne úgy nézzen ki, mint egy fura állatka, vagy például mint egy zúza, felvágtam kockára. Nekem ez fontos volt, mert eddig utáltam a zúzát, és ezek után is csak ezt fogom szeretni. Így. Sokat tanultam tőled Juci. Köszönöm. (Ja és a pasim is imádta. Bizony ám!)

strawberry
Juci (strawberry) / strawberry Thu, 2010-08-19 12:22

Jajj, én olyan boldog vagyok:DDDDD Egyébként a zúzapörkölt is amolyan "cupákos" cucc, azért imádom. Nálunk még a kiskutya is odavan érte (aki amúgy egy finnyagép, egy 4 lábon járó hófehér plüssálat) csak utána szigorúan fürdés, mert az egész pofija tiszta pörköltszaft:)))

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Wed, 2010-08-18 17:59

 Varom az aug.20-i pacalpori kepet(jo etvagyat!),en is imadom,meg a pacal csorbat is,te szereted?Jo szorakozast!Szia Juci!

strawberry
Juci (strawberry) / strawberry Wed, 2010-08-18 17:40

Sőőőt! Anya pacalpörit csinál aug.20-án (kerti party) majd lefotózom és felteszem. Imádom! Egyszer egy pasi azt mondta, hogy Úúúúristen, egy nő, aki szereti a pacalt! Aztaaa:)))) Mire én: hámáméneszeretném, mikor állati jó? :)))))

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Wed, 2010-08-18 17:24

 Hat,aki a zuzat nem szereti az nem tudja,hogy mi a finom!Legyen az csirkezuza,vagy pulykazuza,igaz ,hogy turelem kell az elkeszitesehez,de megeri!Imadom en is a zuzat,igazad van Juci!Udv!

Kephera
Kephera Wed, 2010-08-18 11:21

Utálom a zúzát. De ez annyira jól néz ki, hogy ma elkészítem, és holnap megírom, hogy még mindig utálom-e:)))

strawberry
Juci (strawberry) / strawberry Wed, 2010-08-18 13:32

Kedves kephera, ha ezzel a recepttel hozzásegítelek a zúza megszeretése felé vezető úton, már megérte.:))) A titka, hogy nem szabad bő lére hagyni, akkor jó, ha jó sűrű pörköltszaftunk van. Nekem az egyik kedvencem.:)
Juci

nyamóka
nyamóka / nyamóka Sun, 2010-08-15 20:37

Amíg Angliában éltünk a párommal, mi is gyakran emlegettük ezt az ételt! A csirkének ők csak a combját és a szárnyát eszik meg, még csirkeszárnyat is csak nagyritkán lehet kapni náluk, nemhogy belsőséget. Nekem a máj is nagyon hiányzott odakint.
Jaaa, és nagyon guszta a kép, hiába, aki profi, az profi! :)

durcs
Durcsó / durcs Sun, 2010-08-15 02:53

Szia, Juci, nagyon igazad van a sztoriban - ezek odakint tényleg nem tudják, mi a jó! Angol tapasztalatok szerint semmi baj nincs a hússal, a marha- és báránykultúra kifejezetten példamutató, de hát semmiért nem adnám a piaci baromfiboltot a májjal (!), zúzával, szívvel, csirkefejjel :) Nem mintha én igazi nagy rajongója lennék a belsőségeknek, inkább elvi okai vannak, ami fel lehet használni (akár csak az ízét belefőzni), azt minek kidobni?! Na mindegy, azért lehet, hogy ezt a pörköltet kipróbálom ;) Durcsó

strawberry
Juci (strawberry) / strawberry Sun, 2010-08-15 09:02

Ajánlom sok szeretettel, tényleg nagyon finom, csak egy titka van, hogy ténylag vajpuhára kell főzni a zúzát, ami elég időigényes, de megéri a fáradságot! :)
pussz, Juci

244