Imádom a zúzapörköltet. Magában, langyosan, puha kenyérrel, tört krumplival. A legjobb az egészben a kenyér hajával kitunkolni a szaftot. Ha külföldön élnék, azt hiszem, ez lenne az az étel, ami legjobban hiányozna (a Pöttyös Óriás Rudin kívül :) ) mert "odakint" nem igazán rajonganak a belsőségekért... nem tudják, mit hagynak ki.
Valahogy úgy adódott a családunkban tinikorom óta, hogyha elmentem valahová nyaralni, anyukám mindig zúzapörkölttel várt haza. Idén nyáron elmaradt a zúzapörkölt, nem is tudom miért, valahogy kiment a fejünkből (volt helyette nyári töltött káposzta :) Pár nappal a nyaralás után jutott eszembe, hoppá! Zúzapörkölt! Úgy megkívántam, hogy neki is láttam azonmód. Sokáig gondolkodtam, hogy feltegyem-e ide, mivel nem egy "nagy recept", végül is egy sima pörkölt, gyakorló háziasszonyok számára semmi újjal nem szolgál a leírás. Így azok figyelmébe ajánlom sok szeretettel, akik még csak most próbálkoznak a főzéssel, és ha még soha nem készítettek ilyet, hát íme a recept, úgy, ahogy én a drága anyukámtól tanultam.
Hozzászólások (35)
A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!
...mondjuk én szeretem a paradicsomhéjat ebben is... :) Szóval ettől eltekintve nagyon finom lett!
Talán nem itéltek el, de én egy spórolós megoldással készitem a zuzapörköltet. Felteszek egy húslevest benne a zuzákkal és a leves egyéb összetevőivel. Az elv az, hogy a zuza puhuljon és a pöri hamarabb elkészüljön. A zuza kb,. 60%- os puhaságánál kiveszem és a fenntiek szerint pörköltet csinálok belőle. A levesből értelemszerüen húsleves lesz, bármilyen belevalóval. Egyedül élek: így komplett ebédem lesz, de el is lehet tenni a hütőbe. Próbáljátok ki. Jó étvágyat!
Kedves Szakácsunk!
Receptedet 2015. október 27-én kiemeltük cikkünkben: 25 isteni, ízig-vérig magyaros fogás
Üdvözlettel, NoSalty
Kedves Szakácsunk!
Receptedet 2015. október 22-én kiemeltük cikkünkben: Használd a csirke minden részét!
Üdvözlettel, NoSalty
Kedves Szakácsunk!
Receptedet 2015. március 19-én kiemeltük cikkünkben: Használd jól a csirkét!
Üdvözlettel, NoSalty
Kedves Szakácsunk!
Receptedet 2014. augusztus 18-án kiemeltük cikkünkben: Heti menü: könnyű nyári magyaros
Üdvözlettel, NoSalty
Megcsináltam ma életem első pörijét és valami csodálatos lett! :)
Ez a kedvenc pörköltem és rákényszerültem,hogy egyedül készítsem el,igaz ez volt az első de nem az utolsó ezt garantálom!
Köszönöm neked Juci!
Én külföldön élek (Spanyolország) és lehet kapni zúzát úgyhogy rendszeresen csinálok is zúzapörköltet. Emiatt ne aggódj ha mégis külföldre kerülnél :-) (Csak a bevezető story miatt mondom :-) )
Köszönöm a receptet!
Ditke
Kedves Szakácsunk!
Receptedet kiemeltük a Facebook oldalunkon!
http://www.facebook.com/Nosalty
Legyél Te is ismerősünk a Facebookon!
NoSalty.hu csapata
Szép Napot!
Most készült el a pörkölt,nagyon ízletes lett...:)
Köszönöm a receptet!
üdv: Csibaba 13
Gyakorló háziasszony létemre még soha nem készítettem. Ezért köszönöm a receptet. Én zsenge tökfőzelék- és vizben főtt burgonya mellé tervezem. Biztosan ízleni fog, bár keleti porosz férjem igencsak gynakodva szemléli a nyers zúzákat...Ők a tökfőzeléket sem ismerik.
Üdvözlet. evejahnke
Én nagyon szeretem a belsőségeket. Kiadós, mert nincs pl csont v egyéb eltávolítandó anyag.
49 éve főzöm és sokan főznek a rokonságban és barátaim között is. Főztünk már 15 kilóból is zúzapörköltet.
Viszont csodálkozom az ilyen kevés fűszeren. A belsőségek sok fajta fűszert kívánnak. Ilyen például a kömény, bors, majoránna és a foghagyma, ami lemaradt. Mindezt persze nagyon finoman kell kezelni.
A másik amit furcsállok a paradicsom hámozása és magtalanítása. Olyan embert sem láttam, aki a tányér szélre kapargatta volna. Azt hiszem anyám is a kezemre vágott volna.
Kedves Szakácsunk!
iWiW klubunkban ajánlottuk a receptedet!
http://iwiw.hu/nosalty
NoSalty.hu csapata
Kedves Juci!
iWiW klubunkban ajánlottuk a receptedet! :)
http://iwiw.hu/klub/nosalty
NoSalty.hu csapata
Szia!
Fél kiló csirkezúza elég 4 személyre Nem nagy étkűek lehettek:) személyenként 3-4 zúza:) A fél kilóhoz nem sok a 3 ek zsír? Mert akkor 2 kg-hoz (én annyiból akarom csinálni, hogy le tudjam fagyasztani) 12 kanál zsír kell, Ez olvasztott (folyós) vagy hideg fagyos állapotban. A sokáig kell főzni, az mennyi időt jelent,2- 3-4- órát? Csak hogy tudjam mikor kezdjek neki:) És végül: són kívül semmi más fűszert nem szoktál belerakni? Bors, kömény, fokhagyma? Annyit kérdezek, mint egy kezdő, de zúzát emlékeim szerint még nem csináltam.
Szia Zsiki! A képen, mait látsz kisbográcsot, annyi pörkölt lett a fél kiló zúzából. Körettel elég lett. :) de egyébként inkább 60 deka volt, mint fél kiló...szerintem 2 kiló zúza alá tegyél 3 fej gahymát, zsírt úgy kb. "szemre", de vagy 10 evőkanályni biztos kell. Ehhez még kb. 3 paradicsom és 2 paprika. A zúzapörkölthöz nem nagyon kell semmi más fűszer, csak só, fokhagyma nem igazán kell bele, mert elviszi az ízét, legfeljebb 1, max. 2 gerezd. Kömény végképp nem, bors se nagyon. Remélem segítettem, majd írd meg, milyen lett! Juci
A recept jó, DE, én még sohasem köpködtem ki a paradicsom héját, sőt a magjait sem. Gondolom a lecsót is úgy csinálod, hogy lehúzod a paradicsom és a paprika héját, kiszeded belőle a magokat, a paradicsomét is, nagyon macerásan főzhetsz
Fúú, ezer hála a receptért, ma kipróbáltam, és nagyon jól sikerült, szinte úgy, ahogy drága nagymamám készítette mindig.
Kedves Gábor, igazán örülök!
Még sosem csináltam zúzapörköltöt, de annyira megtetszett, hogy ki fogom próbálni, mégpedig ezzel a recepttel. Szeretem az egyszerűséget az ételekben. :)
Még sosem csináltam zúzapörköltöt, de annyira megtetszett, hogy ki fogom próbálni, mégpedig ezzel a recepttel. Szeretem az egyszerűséget az ételekben. :)
Még sosem csináltam zúzapörköltöt, de annyira megtetszett, hogy ki fogom próbálni, mégpedig ezzel a recepttel. Szeretem az egyszerűséget az ételekben. :)
A mai recept a zúzapörkölt, rá is kerestem, Ti hogyan csináljátok itt az oldalon. Tényleg egyszerü recept, de azért mindig jó magadat ellenőrizni :) Mi a tengeren túl élünk, és itt, hál istennek a sok európainak, vannak belsőségek. Pl. disznómáj az nincs. vagyis az évek alatt még nem találtam, de minden egyéb akad. Egy barátunknak ez a kedvence és ő mondta, hogy aki szereti a zúzapörköltet, az a csigapörköltet is szeretni fogja :) Ő egyenesen imádja. Amúgy tény, nem sok a különbség. Ezt csak azoknak mondom, akik idegenkednének a csigától.
Egyem a zúzáját:)))
Jelentem én is szeretem a pacalt. Sőt a körmöspacalt még jobban. És a sertésvelőt, és a kakasherét is. A zúzapörkölt viszont. Ez. Kifejezetten ez. Egy álom volt. Új dimenzió. Persze annak érdekében, hogy csinos legyen, és ne úgy nézzen ki, mint egy fura állatka, vagy például mint egy zúza, felvágtam kockára. Nekem ez fontos volt, mert eddig utáltam a zúzát, és ezek után is csak ezt fogom szeretni. Így. Sokat tanultam tőled Juci. Köszönöm. (Ja és a pasim is imádta. Bizony ám!)
Jajj, én olyan boldog vagyok:DDDDD Egyébként a zúzapörkölt is amolyan "cupákos" cucc, azért imádom. Nálunk még a kiskutya is odavan érte (aki amúgy egy finnyagép, egy 4 lábon járó hófehér plüssálat) csak utána szigorúan fürdés, mert az egész pofija tiszta pörköltszaft:)))
Varom az aug.20-i pacalpori kepet(jo etvagyat!),en is imadom,meg a pacal csorbat is,te szereted?Jo szorakozast!Szia Juci!
Sőőőt! Anya pacalpörit csinál aug.20-án (kerti party) majd lefotózom és felteszem. Imádom! Egyszer egy pasi azt mondta, hogy Úúúúristen, egy nő, aki szereti a pacalt! Aztaaa:)))) Mire én: hámáméneszeretném, mikor állati jó? :)))))
Hat,aki a zuzat nem szereti az nem tudja,hogy mi a finom!Legyen az csirkezuza,vagy pulykazuza,igaz ,hogy turelem kell az elkeszitesehez,de megeri!Imadom en is a zuzat,igazad van Juci!Udv!
Szia husika! :) Én a pulykazúzát annyira nem szeretem, mint a csirkét, májból is a csirke a finomabb nekem.
Utálom a zúzát. De ez annyira jól néz ki, hogy ma elkészítem, és holnap megírom, hogy még mindig utálom-e:)))
Kedves kephera, ha ezzel a recepttel hozzásegítelek a zúza megszeretése felé vezető úton, már megérte.:))) A titka, hogy nem szabad bő lére hagyni, akkor jó, ha jó sűrű pörköltszaftunk van. Nekem az egyik kedvencem.:)
Juci
Amíg Angliában éltünk a párommal, mi is gyakran emlegettük ezt az ételt! A csirkének ők csak a combját és a szárnyát eszik meg, még csirkeszárnyat is csak nagyritkán lehet kapni náluk, nemhogy belsőséget. Nekem a máj is nagyon hiányzott odakint.
Jaaa, és nagyon guszta a kép, hiába, aki profi, az profi! :)
Szia, Juci, nagyon igazad van a sztoriban - ezek odakint tényleg nem tudják, mi a jó! Angol tapasztalatok szerint semmi baj nincs a hússal, a marha- és báránykultúra kifejezetten példamutató, de hát semmiért nem adnám a piaci baromfiboltot a májjal (!), zúzával, szívvel, csirkefejjel :) Nem mintha én igazi nagy rajongója lennék a belsőségeknek, inkább elvi okai vannak, ami fel lehet használni (akár csak az ízét belefőzni), azt minek kidobni?! Na mindegy, azért lehet, hogy ezt a pörköltet kipróbálom ;) Durcsó
Ajánlom sok szeretettel, tényleg nagyon finom, csak egy titka van, hogy ténylag vajpuhára kell főzni a zúzát, ami elég időigényes, de megéri a fáradságot! :)
pussz, Juci