r
Nosalty Logó

Csirkés-csicsókás pite BBC módra

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Durcsó
Csirkés-csicsókás pite BBC módra
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 12% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 488 kcal
  • 12% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 2921 kcal
  • 12% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 126 kcal
  • 12% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 69% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    32.9 g

Zsír

  • Összesen
    21.4 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    135 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    831.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    33 mg
  • Kálcium
    56 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    52 mg
  • Foszfor
    351 mg
  • Nátrium
    336 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    34.4 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    194 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    83 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    27 micro
  • Kolin:
    145 mg
  • Retinol - A vitamin:
    81 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    20 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    42 micro
Összesen 488 kcal
  • 12% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 69% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    197.2 g

Zsír

  • Összesen
    128.3 g
  • Telített zsírsav
    61 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    19 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    808 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4988.4 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    196 mg
  • Kálcium
    336 mg
  • Vas
    16 mg
  • Magnézium
    310 mg
  • Foszfor
    2106 mg
  • Nátrium
    2015 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    206.7 g
  • Cukor
    47 mg
  • Élelmi rost
    11 mg

VÍZ

  • Összesen
    1164.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    496 micro
  • B6 vitamin:
    6 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    31 mg
  • D vitamin:
    50 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    73 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    165 micro
  • Kolin:
    871 mg
  • Retinol - A vitamin:
    484 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    123 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    254 micro
Összesen 2921 kcal
  • 12% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 69% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.6 g

Zsír

  • Összesen
    5.6 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    35 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    216.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    15 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    92 mg
  • Nátrium
    88 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    9 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    50.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    22 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    7 micro
  • Kolin:
    38 mg
  • Retinol - A vitamin:
    21 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    5 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    11 micro
Összesen 126 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A hagymát és a fokhagymát apróra vágjuk, a csicsókát meghámozzuk, és 1,5 cm-es kockákra szeljük. A narancs héját lereszeljük, a húst 3-4 cm-esre kockázzuk.
  2. A vajat megolvasztjuk, a hagymát és fokhagymát üvegesre dinszteljük rajta.
  3. Hozzáadjuk a csicsókát, a narancshéjat és a bort, s addig forraljuk, míg a bor eltűnik.
  4. Megszórjuk liszttel, s elkeverjük, hogy mindenhova jusson. Ezután fokozatosan felöntjük az alaplével, mindig elkeverve. Ha ezt nagy lángon csináljuk, s nem egyszerre öntjük bele a levet, szószos állagot kapunk.
  5. Sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a csirkét, s keverjük jól el. Lefedve főzzük 10 percig, míg a csirke megpuhul. Időnként keverjük meg.
  6. Levesszük a fedőt, s további 5 percig főzzük, hogy szépen besűrűsödjön. Ezután belekeverjük a tejszínt, és még 3-4 percig a tűzön kevergetjük.
  7. A tűzről levéve átöntjük egy 1-1,5 literes piteformába, s hagyjuk kihűlni. Közben lisztezett deszkán kinyújtjuk a leveles tésztát.
  8. A tésztából 1 cm széles csíkot vágunk, mellyel "bekerítjük" a pitét a tál mentén. Ha több darabból állítjuk össze a keretet, ne nagyon lógjanak egymásra a részek.
  9. Megkenjük tojással,a maradék tésztával borítjuk a pite közepét. A kilógó, felesleges részeket levágjuk, s picit lenyomkodjuk a tetőt. Ezt is megkenjük tojással, a közepére pedig "szellőző lyukat" vágunk.
  10. A maradék tésztadarabokból mintát készítünk, majd fél órára hűtőbe helyezzük a pitét, a sütőt pedig 220 fokra melegítjük elő.
  11. Sütőbe tevés előtt még egyszer megkenjük a pitét tojással, majd 15 percigsütjük a forró sütőben. Ezután 190 fokra kapcsoljuk a hőfokot, s további 20-25 percig sütjük a pitét. Forrón tálaljuk.
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 35 perc
  • Receptkönyvben: 61
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 3
  • Össznézettség: 17076
  • Feltöltés dátuma: 2010. február 12.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Felhasználó képe
Durcsó 161 recept

A keddi zöldségszállítmányban szerepelt egy "Jerusalem artichoke" nevezetű tétel. Lehet, hogy műveletlen vagyok, de én valami articsóka-jellegű, zöld, virágszerű zöldségre számítottam. Ilyen egyáltalán nem bujkált a dobozban, találtam viszont egy zacskónyi beazonosíthatatlan, piszkosfehér, nagy bibircsókokra emlékeztető gumót, melyet kizárásos alapon jeruzsálemi articsókának nyilvánítottam. Utánanéztem a dolognak, s kiderült, valóban ez az: hivatalos magyar neve csicsóka, bár az angolból fordított jeruzsálemi articsóka is él. Nagyon megtetszett ez a zöldség, finom, egészséges, olcsó, akit jobban izgat, nézze meg a nosaltys adatlapját, vagy Dolce Vita blogját, ahol rengeteg érdekességet  olvashatunk róla. A BBC Food oldalán  kerestem receptet hozzá, s ott találtam ezt a jó kis pitét -úgy tűnik, mostanában péntek lett a piték napja. Fincsi!

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?