r
Nosalty Logó

Csirkés chilis bab

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Lousha
Csirkés chilis bab
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 9% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 495 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 4958 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 126 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 71% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    34.6 g

Zsír

  • Összesen
    14 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    50 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1628.6 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    23 mg
  • Kálcium
    157 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    172 mg
  • Foszfor
    474 mg
  • Nátrium
    788 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    60.9 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    15 mg

VÍZ

  • Összesen
    266.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    50 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    32 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    12 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    342 micro
  • Kolin:
    119 mg
  • Retinol - A vitamin:
    7 micro
  • α-karotin
    13 micro
  • β-karotin
    462 micro
  • β-crypt
    104 micro
  • Likopin
    5753 micro
  • Lut-zea
    142 micro
Összesen 495 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 71% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    345.6 g

Zsír

  • Összesen
    139.8 g
  • Telített zsírsav
    34 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    62 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    30 g
  • Koleszterin
    497 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    16285.6 g
  • Cink
    35 mg
  • Szelén
    234 mg
  • Kálcium
    1569 mg
  • Vas
    81 mg
  • Magnézium
    1720 mg
  • Foszfor
    4742 mg
  • Nátrium
    7883 mg
  • Réz
    8 mg
  • Mangán
    14 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    608.7 g
  • Cukor
    73 mg
  • Élelmi rost
    145 mg

VÍZ

  • Összesen
    2664.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    499 micro
  • B6 vitamin:
    9 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    24 mg
  • C vitamin:
    319 mg
  • D vitamin:
    37 micro
  • K vitamin:
    121 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    6 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    78 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    3418 micro
  • Kolin:
    1191 mg
  • Retinol - A vitamin:
    67 micro
  • α-karotin
    130 micro
  • β-karotin
    4617 micro
  • β-crypt
    1036 micro
  • Likopin
    57530 micro
  • Lut-zea
    1419 micro
Összesen 4958 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 71% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.8 g

Zsír

  • Összesen
    3.6 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    13 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    416.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    40 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    44 mg
  • Foszfor
    121 mg
  • Nátrium
    201 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    15.6 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    68.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    13 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    87 micro
  • Kolin:
    30 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    118 micro
  • β-crypt
    26 micro
  • Likopin
    1470 micro
  • Lut-zea
    36 micro
Összesen 126 Kcal

Elkészítés

  1. Előző este áztassuk be a babot forró, szódabikarbónás vízbe. Reggel szűrjük és öblítsük le.
  2. Tegyük fel főni friss vízzel, és forrástól számítva 10-15 percig főzzük nagy lángon. Ha slow cookerben szeretnénk elkészíteni, ez egy nagyon fontos lépés, mivel ebben az edényben az étel sosem fogja elérni a 100 fokos hőmérsékletet, a nyers bab, különösen a vörös bab pedig egy olyan méreganyagot tartalmaz, ami csak forralással semmisül meg. Ha kihagyjuk ezt a lépést, már egy-két kanálnyi a kész babos ételből is nagyon súlyos gyomorrontásos tüneteket okozhat, akár kórházi kezelést igénylő mértékben! Minden babos, hüvelyes ételnél fontos tehát, hogy előfőzzük az alapanyagot!
  3. Ha a tűzhelyen készítjük a chilit, akkor 10-15 perc után egyszerűen mérsékeljük a lángot minimumra.
  4. Kevés olajon pároljuk meg a csíkokra/kockára vágott hagymát, majd azon pirítsuk meg a húsdarálóval vagy aprítógéppel ledarált csirkét és bacont, valamint a kockákra vágott paprikát.
  5. Helyezzük át a babot a sloow cookerbe, adjuk hozzá a húst és a többi hozzávalót a kukorica kivételével, majd high fokozaton főzzük kb. 3-4 órát. (Tűzhelyen mérsékelt lángon, néha átkeverve szintén néhány órát.)
  6. Végül a fedőt levéve ellenőrizzük az étel állagát, adjuk hozzá a kukoricát, és főzzük tovább addig, amíg olyan sűrű nem lesz, amilyenre szeretnénk.
  • Elkészítettem: 3 alkalommal
  • Receptkönyvben: 25
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 3
  • Össznézettség: 10073
  • Feltöltés dátuma: 2016. október 06.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Angliában nagyjából mindenki rendelkezik egy slow cooker nevű főzőedénnyel. Olyasmi ez, mint a befőzőautomata, relatíve alacsony hőmérsékleten főzi az ételt sokáig, ami felettébb hasznos olyan fogásoknál, amik eleve ezt „szeretik”, mint pl. a húsleves, töltött káposzta, stb. További nagy előnye, hogy a zsírosabb, rágósabb húsfajtákat is nagyon puhává, sokkal élvezhetőbbé teszi, de leginkább azért népszerű, mert jobbára ott lehet vele hagyni az ételt, és megfő magában, nem igényel különösebb felügyeletet, kevergetést, piszkálást.  Nekem is van ilyen edényem már jó ideje, de mivel ez Magyarországról nagyon nem volt ismerős, eleinte túl nagy lelkesedést nem mutattam iránta, az első próbálkozások vele nem győztek meg, főleg csokoládéolvasztásra használtam házi túró rudi bevonásakor. Mostanában viszont kezdünk összebarátkozni. Ezt a chilis babot is slow cooker verzióban készítettem el, és alighanem mostantól mindig így fogom.  Ez persze nem jelenti azt, hogy mezei fazékban ne lenne kivitelezhető a dolog, csak lejjebb kell venni a lángot, és időnként kevergetni. 

Címlapról ajánljuk

További cikkek