r
Nosalty Logó

Csípős csirkemell zöldségesen tönkölybúzával

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
NS
Csípős csirkemell zöldségesen tönkölybúzával
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 11% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 2% Zsír

A csirkéhez

A körethez

Összesen 337 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 2% Zsír

A csirkéhez

A körethez

Összesen 1686 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 2% Zsír

A csirkéhez

A körethez

Összesen 118 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 71% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    30.4 g

Zsír

  • Összesen
    6.3 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    73 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    697.1 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    28 mg
  • Kálcium
    38 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    106 mg
  • Foszfor
    433 mg
  • Nátrium
    86 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    42.5 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    194 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    369 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    14 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    58 micro
  • Kolin:
    97 mg
  • Retinol - A vitamin:
    9 micro
  • α-karotin
    1492 micro
  • β-karotin
    3560 micro
  • β-crypt
    46 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    436 micro
Összesen 337 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 71% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    151.9 g

Zsír

  • Összesen
    31.3 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    365 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3485.7 g
  • Cink
    12 mg
  • Szelén
    140 mg
  • Kálcium
    192 mg
  • Vas
    13 mg
  • Magnézium
    528 mg
  • Foszfor
    2165 mg
  • Nátrium
    429 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    212.7 g
  • Cukor
    43 mg
  • Élelmi rost
    34 mg

VÍZ

  • Összesen
    970 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1847 micro
  • B6 vitamin:
    5 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    38 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    44 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    68 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    289 micro
  • Kolin:
    485 mg
  • Retinol - A vitamin:
    45 micro
  • α-karotin
    7459 micro
  • β-karotin
    17802 micro
  • β-crypt
    230 micro
  • Likopin
    2 micro
  • Lut-zea
    2179 micro
Összesen 1686 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 71% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.7 g

Zsír

  • Összesen
    2.2 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    26 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    245.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    14 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    37 mg
  • Foszfor
    152 mg
  • Nátrium
    30 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    15 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    68.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    130 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    20 micro
  • Kolin:
    34 mg
  • Retinol - A vitamin:
    3 micro
  • α-karotin
    525 micro
  • β-karotin
    1254 micro
  • β-crypt
    16 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    153 micro
Összesen 118 Kcal

Hozzávalók

A csirkéhez

A körethez

Elkészítés

A csirkéhez

  1. Sós vizet forralunk, amelybe a tönkölybúzát öntjük, egyszer-kétszer megkavarjuk, és kb. 15 percig hagyjuk főni.
  2. A hagymát karikákra vágjuk, és forró olajon hevítjük, a nagyobbacska szeletekre vágott csirkemellet sorban ráhelyezzük, majd megszórjuk a nyers oldalukat gyros fűszerkeverékkel, és egy pici vizet öntünk alá, pár percre lefedjük. Ezt követően átforgatjuk a szeleteket, az így felszínre kerülő oldalakat is megszórjuk, és ismét lefedjük. Ha szükséges, minimális vizet öntünk alá.
  3. Néha átforgatjuk a husikat, és ha kezd vörösesre sülni a felszínük, akkor hozzáadjuk a szeletekre vágott répát és a konzerv kukorica felét, ismét lefedjük, de vigyázzunk, mert szeret odaégni. Közben a búza megfő, így leszűrjük, és hideg vízzel átmossuk.
  4. A húst kóstolás után óvatosan sózzuk, borsozzuk addig, míg kellemes csípős íze lesz. Majd a búzára halmozva tálaljuk.
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 26
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 2818
  • Feltöltés dátuma: 2014. január 24.

Ajánló

Ebédre fogyasszátok, ha szeretnétek fogyózni, vacsira már inkább ne, a receptet tovább lehet slankítani, ha elhagyjátok belőle a kukoricát és csínján bántok a sóval.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Ezt mondja a wikipedia a tönkölybúzáról: Fehérjetartalma felülmúlja a hagyományos búzáét, s az aminosavak közül az aszparaginsav-, glutaminsav-, alanin-, metionin-, prolin-, leucin-, izoleucin-, tirozin-, fenil-alanin- és lizintartalma is nagyobb. Vitamin- és ásványi-anyag-tartalmára jellemző, hogy megtalálható benne szinte a teljes B-vitamin –csoport (a B12-vitamin kivételével), és niacin- és E-vitamin tartalma sem csekély. Réz-, vas-, mangán- és cinktartalma is meghaladja a búzáét. Kalcium-, magnézium-, foszfor- és szeléntartalma szintén számottevő. Rendszeres, hosszú távú fogyasztása hozzájárulhat a koleszterinszint-csökkentő és az érelmeszesedést megelőző étrend sikeréhez. A hagyományos gabonaféléknél kisebb szénhidrát- és rosttartalmának köszönhetően cukorbetegek étrendjében is ajánlható. Esszenciális zsírtartalma jótékonyan hat az idegrendszerre. Mivel a rizs már unalmas, és ünnepek után szívesen nagytakarít az ember fia-lánya odabent, elkezdtem barátkozni ezzel a hozzávalóval. Íze számomra kellemes, nagyszerűen illett hozzá ez a kis csípős csirkemell.

Hozzávalók

A csirkéhez

A körethez

Címlapról ajánljuk

További cikkek