Cseresznyés-meggyes lepény recept

Cseresznyés-meggyes lepény
Cseresznyés-meggyes lepény
60 perc / előkészület: 15 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez volt a László-napi meglepetés sütim, mivel párom nagyon kedveli a meggyes sütiket. Viszont kevés volt a meggyem, így cseresznyét is potyogtattam bele.

Az egyensúly tészta az egyik klasszikus cukrászati alaptészta, lényegében zsiradékkal dúsított piskótatészta, ezáltal tovább friss marad, mint a sima piskóta. És hogy honnan származik az egyensúlya? A válasz nagyon egyszerű: minden hozzávaló azonos mennyiségben szerepel a tésztában. Azt lehet mondani, hogy amekkora egy közepes tojás súlya (kb. 5 dkg), annyi lesz a többi egyéb súlya is, vagyis 1 tojáshoz 5-5 dkg liszt-cukor-zsiradék. Általában egy közepes méretű (20 cm * 30 cm) tepsihez 4 vagy 5 db tojással számolunk, így ehhez viszonyítva adom meg a hozzávalókat.

Az alapreceptet Horváth Ilona szakácskönyvéből alakítottam kicsit át.

További részletek itt.

 

 

hozzávalók / 4 adag

receptjellemzők

konyha: magyar
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: tízórai, ebéd, uzsonna
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

egyensúly tészta, meggyes-cseresznyés egyensúly tészta
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tojásokat kettéválasztjuk. A vajat/ zsírt habosra keverjük a cukor felével és a vaníliás cukorral, majd egyenként hozzákeverjük a tojássárgákat. A tojásfehérjéket felverjük habnak egy csipet sóval, és a cukor másik felével (apránként adagoljuk a cukrot).
  2. A lisztbe keverjük a sütőport, majd hozzáadjuk a tojássárgás zsiradékhoz, felváltva a fehérjehabbal úgy, hogy mindig a lisztet szitáljuk a habra.
  3. Óvatosan elkeverjük, majd sütőpapírral bélelt vagy vajazott-lisztezett tepsibe egyengetjük a tésztát, a tetejét kirakjuk a gyümölcsökkel, éselőmelegített sütőben megsütjük (tűpróbával ellenőrizzük, hogy nem ragad-e még a tűre a tészta).
  4. Kicsit hűlni hagyjuk, majd tetszés szerinti szeletekre vágjuk, és porcukorral meghintve tálaljuk.

 

  • sütési hőfok: 180°C
  • tepsi mérete: 20×30 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 24 944
elküldve: 14
receptkönyvben: 358
elkészítve: 20/25
Facebookon megjelent: -

szakács

Hossó Anita

Mióta szakács: 2011.05.23.
154 recept

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

cuki62
cuki62 p, 2016-06-10 17:08

Megsütöttem ma ezt a sütit és tényleg nagyon finom lett :)

Mamokam0129
Mamokam0129 cs, 2016-06-09 15:07

Kedves Anita!
A meggy-málna kombinációval működik-e ez a finomság?
Előre is köszönöm a válaszát!

919