r
Nosalty Logó

Cseresznyés kölestorta

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Cseresznyés kölestorta
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
160 °C
  • 7% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 20% Zsír

Omlós tészta

Megsült, majd ledarált omlós tésztához

Köles alapfőzethez

A megfőtt köleshez

Krém

Díszítés

Összesen 1195 kcal
  • 7% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 20% Zsír

Omlós tészta

Megsült, majd ledarált omlós tésztához

Köles alapfőzethez

A megfőtt köleshez

Krém

Díszítés

Összesen 9549 kcal
  • 7% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 20% Zsír

Omlós tészta

Megsült, majd ledarált omlós tésztához

Köles alapfőzethez

A megfőtt köleshez

Krém

Díszítés

Összesen 249 kcal
  • 7% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 26% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    19.7 g

Zsír

  • Összesen
    59.9 g
  • Telített zsírsav
    28 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    15 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    94 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1429.1 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    195 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    174 mg
  • Foszfor
    434 mg
  • Nátrium
    601 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    144.1 g
  • Cukor
    57 mg
  • Élelmi rost
    14 mg

VÍZ

  • Összesen
    78.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    234 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    17 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    73 micro
  • Kolin:
    48 mg
  • Retinol - A vitamin:
    220 micro
  • α-karotin
    12 micro
  • β-karotin
    145 micro
  • β-crypt
    19 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    143 micro
Összesen 1195 kcal
  • 7% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 26% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    157.4 g

Zsír

  • Összesen
    479.4 g
  • Telített zsírsav
    224 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    121 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    49 g
  • Koleszterin
    751 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    11432.9 g
  • Cink
    24 mg
  • Szelén
    114 mg
  • Kálcium
    1560 mg
  • Vas
    40 mg
  • Magnézium
    1390 mg
  • Foszfor
    3469 mg
  • Nátrium
    4808 mg
  • Réz
    8 mg
  • Mangán
    20 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1152.6 g
  • Cukor
    455 mg
  • Élelmi rost
    114 mg

VÍZ

  • Összesen
    627.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1868 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    35 mg
  • C vitamin:
    62 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    139 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    35 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    581 micro
  • Kolin:
    386 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1764 micro
  • α-karotin
    93 micro
  • β-karotin
    1162 micro
  • β-crypt
    149 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1145 micro
Összesen 9549 kcal
  • 7% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 26% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.1 g

Zsír

  • Összesen
    12.5 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    20 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    298.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    41 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    36 mg
  • Foszfor
    91 mg
  • Nátrium
    126 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    30.1 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    16.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    49 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    15 micro
  • Kolin:
    10 mg
  • Retinol - A vitamin:
    46 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    30 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    30 micro
Összesen 249 kcal

Hozzávalók

Omlós tészta

Megsült, majd ledarált omlós tésztához

Köles alapfőzethez

A megfőtt köleshez

Krém

Díszítés

Elkészítés

Omlós tészta

  1. A megadott hozzávalókból meggyúrjuk az omlós tésztát, majd hűtőben pihentetjük kb. fél órát.
  2. A sütőt előmelegítjük 160 fokra.
  3. A pihentetett omlós tésztát 3-4 mm vastagságúra kinyújtjuk, majd sütőlemezre helyezzük, és kb. 20 perc alatt készre sütjük.

Megsült, majd ledarált omlós tésztához

  1. Az 5 dkg aszalt gyümölcsöt megáztatjuk egy kevés rumba, és az étcsokoládéval, darált mákkal együtt egy késes aprítóba helyezzük, homogén masszát készítünk.
  2. A megsült, kihűlt omlós tésztát finomra morzsoljuk, összegyúrjuk az étcsokoládés masszával és a többi hozzávalóval. A gyümölcsíz mennyiségét a tészta állagának megfelelően adagoljuk, hogy ne legyen túl száraz vagy túl puha.
  3. A kész tésztát egy kerek, csatos kb. 22 cm-es tortaforma aljára nyomkodjuk, aminek előzőleg az aljára és az oldalára zsírpapírt tettünk. A tészta tetejét vékonyan megkenjük lekvárral, majd hűtőbe helyezzük.

Köles alapfőzethez

  1. A hántolt kölest átmossuk, majd folyamatos keverés mellett puhára főzzük a mandulatejjel, a citromlével, az apróra vágott aszalt gyümölcsökkel, a sóval és a vaníliarúd kikapart belsejével.

A megfőtt köleshez

  1. Amint puhára főtt, vegyük le a gázról, és keverjük hozzá a mézet, a reszelt citromhéjat, a fahéjjal elkevert, apróra vágott cseresznyét, majd félretesszük.
  2. A vaníliás pudingport felfőzzük a mézzel, a mandulatejjel, és hozzákeverjük a köleshez, majd az egész masszát beletöltjük a hűtőből kivett tortaformába, és egyenletesen elkenjük a morzsás tészta tetején, majd vékonyan megkenjük lekvárral a tetejét.
  3. Fontos, hogy jó tömör legyen, ne legyen levegős. Ezután kb. 4-5 órát hűtőben hagyjuk dermedni.

Krém

  1. 0,5 dl kókusztejszínt forrásig melegítjük, majd hozzáadunk 5 dkg vajat és 10 dkg fehér csokoládét, elkeverjük, miután elolvadt a csoki, kihűlésig félretesszük.
  2. A kihűlt fehér csokoládés krémet összekeverjük a mascarpone krémsajttal, és lazán hozzákeverjük a felvert növényi cukrászati habalapanyaghoz.

Díszítés

  1. A megdermedt tésztát kivesszük a hűtőből, levesszük róla a tortakarikát, tetejét vékonyan megkenjük a krémmel. Ezután a többi krémet csillagcsöves nyomózsákba tesszük, és feldíszítjük vele a torta tetejét.
  2. A marcipán cseresznyefát zsírpapírra helyezzük, és köré egy kb. 5 cm átmérőjű sima szélű, kerek kiszúrót helyezünk, majd kb. 5 dkg olvasztott csokoládét öntünk bele (ez lesz az alapja a fának). Hűvös helyre tesszük, amíg a csokoládé megszilárdul.
  3. A torta közepén kb. 5 cm átmérőjű kört hagyunk, ahova az előre elkészített marcipán cseresznyefát és a cseresznyével teli kosárkát helyezzük.
  4. Reszelt csokoládéval, lekvárral és felezett cseresznyékkel (amik alá kerek csokoládé pasztillákat helyezünk) díszítjük, majd tálaljuk.
  • Sütés hőfoka: 160 °C
  • Tepsi mérete: 22
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 11
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 1365
  • Feltöltés dátuma: 2015. augusztus 05.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A köles lett az egyik kedvenc alapanyagom, ezért cseresznyével is kipróbáltam, és egy nagyszerű torta lett belőle. 

Hozzávalók

Omlós tészta

Megsült, majd ledarált omlós tésztához

Köles alapfőzethez

A megfőtt köleshez

Krém

Díszítés

Címlapról ajánljuk

További cikkek