Cseresznye-meggy dzsem recept

Kalória?
Cseresznye-meggy dzsem
Cseresznye-meggy dzsem
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Láthatjátok, hogy én a hagyományos módon történő lekvár, ill. dzsemfőzés híve vagyok. Kipróbáltam sok reformreceptet már (kevés cukorral, kevés főzéssel, stb), valahogy nekem a lekvár akkor lekvár, ha a kenyérre tudom kenni, nem folyik ezerfelé, édes és a gyümölcsöt is érzem.
Nem Toma meggylekvárja ellen, hanem mellé teszem ezt a receptet, remélem Toma is ki fogja próbálni és tetszeni fog neki. Szerintem ő is a hagyományok útját járja.
A szomolyai cseresznye kis hazánk egyik büszkesége. Friss gyümölcsként talán nem annyira No 1, de a feldolgozásban mindenképpen. Szomolyán évente megrendezik a Cseresznyefesztivált, érdemes egyszer programba iktatni. Idén már lekéstük, lesz viszont jövőre is!
Az Anna Malomban természetesen saját készítésű lekvárokat, dzsemeket adtunk reggelire. Mácsai Pál éppen akkor vendégeskedett nálunk, amikor ez a dzsem volt a reggelihez tálalva. Annyira megkedvelte, hogy haza is vitt belőle pár üveggel. Ezzel is csökkentve azon vendéget körét, akik megkóstolhatták volna:).

hozzávalók / 8 adag

ajánlat

vajas pirítósra


alapanyagok

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: reggeli
fogás: egyéb fogás
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 120 perc felett
adag: 8 főre
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A gyümölcsöket kimagozzuk.
  2. A cseresznyét a cukorral addig főzzük, míg a gyümölcs teljesen szétfő, és jól besűrűsödik.
  3. Hozzáadjuk a meggyet és addig főzzük, míg a gyümölcsszemek összeesnek.
  4. Üvegekbe töltjük, lezárjuk, szárazon kidunsztoljuk.

statisztika

beküldve:
nézettség: 27 743
elküldve: 2
receptkönyben: 198
elkészítve: 2/4
Facebookon megjelent: -

szakács

Harmathy Ildikó

Mióta szakács: 2008.09.03.
313 recept

Hozzászólások (4)

CsÉvabori
CsÉvabori cs, 2015-01-01 20:56

Szia! Én sajnos nyáron nem érek rá a befőzéssel bajlódni, de a gyümölcs adott a kertemből. Akkor tisztítás után fagyasztóba teszem, majd télen, amikor kint hideg van, akkor főzöm a lekvárokat, dzsemeket. Így van ez a meggyel, cseresznyével is. A frisshez hasonlóan készül felengedés után.

márti1218
márti1218 h, 2014-06-09 23:00

Szia! Tuti recept,én már 30 éve így készítem,annyit "modernizáltam",hogy nem pokróc közé teszem dunsztolni,hanem hűtőtáskába/persze akku nélkül/
Minden gyümölcsből így készítem,valami finom a málna,meggy,ribizli,áfonya keverék is.
Üdv: Márta

greenpearl
greenpearl / greenpearl k, 2013-06-18 08:33

Már egy kolleganőm méltatta a cseresznyés meggy - meggyes cseresznye dzsemet, hát most kipróbáltam. A 26 fokos lakásból sikerült 30 fokosat csinálni, de biztos vagyok benne hogy megérte :-) Egyenlőre a dunsztban ülnek, izgalmas. Köszi a receptet!

Legfrissebb cikkek

Zsenge tavaszi fűlevest tessék!
Zsenge tavaszi fűlevest tessék!
Végre itt az igazi tavasz, gyűjtögessünk friss zöldeket séta közben és főzzünk belőlük egy igazán egészséges levest!
Top 13 fűszeres husi 300 kcal alatt
Top 13 fűszeres husi 300 kcal alatt
Dobjuk fel húsételeinket változatos fűszerekkel, hiszen a fogyókúra idején sem kell lemondanunk a karakteres ízekről!
306