Császármorzsa 2. recept

Császármorzsa 2.
Császármorzsa 2.
receptkönyvben hozzászólások (48)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Jó pár évvel ezelőtt ettem egy ausztriai síelés alkalmával először igazi császármorzsát. Gyerekkoromban nagyon gyakran ettünk mélyhűtött, készen kapható változatot. Azt hittem, hogy ez a császármorzsa és bevallom nagyon meglepődtem, amikor az étteremben elém tették a tényleg igazit. Hát van különbség.
 


hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Házi szilva-, vagy sárgabarack lekvár és édes fehérbor illik hozzá.

receptjellemzők

alkalom: Anyák napja
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vega
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
konyha: osztrák
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

Kaiserschmarren

elkészítés

  1. A mazsolát beáztatjuk a rumba.
  2. A tojásokat szétválasztjuk. A sárgájához adjuk a cukrot, a vaníliás cukrot és egy csipetnyi sót. Robotgéppel vagy habverővel felverjük.
  3. Beleöntjük a tejet, és apránként hozzákeverjük a lisztet.
  4. A beáztatott mazsolát rummal együtt a tésztához adjuk.
  5. A tojásfehérjét kemény habbá verjük és óvatosan az előző tésztához keverjük.
  6. 4 részletben sütjük meg. Adagonként 1,5 dkg vajat felolvasztunk a serpenyőben és beleöntjük a tészta 1/4 részét. Az alját aranybarnára sütjük, majd megfordítjuk. (Nem baj, ha nem tudjuk egyben megfordítani, úgy is össze kell majd törni a tésztát.)
  7. Ha megsült, villával darabokra tépkedjük, porcukorral és pirított mandulával megszórjuk.
  8. Házi szilva-, vagy sárgabarack lekvárt kínálunk hozzá.

statisztika

beküldve:
nézettség: 101 939
elküldve: 24
receptkönyben: 1 004
elkészítve: 13/36
Facebookon megjelent: -

szakács

Kiki

Mióta szakács: 2008.08.27.
476 recept

Hozzászólások (48)

Buttercup.
Buttercup.p, 2013-01-11 12:15

Sziasztok, én is elkészítettem, nagyon finom lett! Az első adag nekem is odaégett kicsit, mert nem forgattam elég gyorsan, de azután kicsit alacsonyabb lángon sütöttem, lassabban és úgy is finomra átsült. Egyébként az amerikai palacsintát is ugyan így készítem, csak a hozzávalók aránya más.

Kertészné Ági
Kertészné Ágiszo, 2012-11-10 19:16

Húú, ez isteni finom lett!
Az utolsó adagnak az első oldala egy kicsit odakapott (már a mosogatás ment), de isteni lett, én amúgy is a sültebb dolgokat szeretem. Azt hiszem ez lesz az állandó recept, keresgélés feladva, megtaláltam az igazit.
Köszike a feltöltést.

Valus
Valush, 2012-03-12 09:46

Nem mertem hozzá kezdeni biztos hogy csak 1,5 dl tej kell hozzá és nem kell állni hagyni??

Tóth Krisztina
Tóth Krisztinah, 2012-03-12 09:55

Amikor az ember bizonytalankodik egy receptben, akkor érdemes elolvasni a hozzászólásokat. Ha nincs sok reklamáció akkor biztos, hogy jók az arányok. Próbáld ki nyugodtan, nagyon finom! Szia Kiki

f.detti
f.dettisze, 2012-01-11 10:36

Életem első császármorzsája!!! Tök fincsi lett! Köszi a könnyen elkészíthető receptet!! Ez volt a tegnapi vacsi egy jó kis lencse leves után:)

Makkermanó
Makkermanóp, 2011-10-28 16:04

Kedves Kiki! Tegnap délután valami gyorsan elkészíthető finomságra vágytam, és a te császármorzsádat készítettem el. Nagyon finom lett, elsőre sem égettem oda :-), és teljesen olyan, mint amilyet Ausztriába ettem, amikor egy családi válalkozásban üzemeltetett Gasthausban dolgoztam. Köszi a recit, most már biztos, h. mindig eszerint fogom csinálni. Jó hétvégét: Gabi

Lucaaa
Lucaaasze, 2011-07-06 15:51

Csak egy kérdés: ti hogy bírjátok ki, h ne egyétek ki a serpenyőből félig nyersen??? :) Nagyon-nagyon finom volt, Kiki, köszi a receptet!
Luca.

vke
vkek, 2011-03-08 19:01

Isteni finom volt, köszönet a receptért. Végre olyan lett, amire régóta vágytam :-)

le convecteur temporel
le convecteur temporelsze, 2011-01-19 01:46

én ezt majdnem így elkészítettem az öcsémnek, aki még pici gyerek, ennek ellenére nem áll elő konkrét kérésekkel, inkább csak "most biztosan nincs kedved smarnit készíteni!"-típusúakkal, szóval nekiálltam ennek, adva hozzá egy pici búzadarát meg tejszínt, és csodálatos. Az eredmény csodálatos. Köszönöm az arányokat!

sweets
sweetsh, 2011-01-10 19:02

Gratulálok...isteni:)) Holnapi ebédre csináltuk....de most rögtön megettük... :))))
Én úgy csináltam hogy az egész anyagot beleöntöttem egy nagy serpenyőbe, és amikor elkezdett sülni, kevergettem /mint a tojás rántottát:) /, így apró darabok lettek, átsült.....nyámmm:)
Ja és mandula likőrbe áztattam a mazsolát+pirított mandula:)
Mentettem a kedvencek közé:)

Freya111
Freya111h, 2010-11-15 12:58

Szia!
Nagyon sok receptet elolvastam, végül a tied mellett döntöttem...párom nyaggat régóta, hogy úgy enne már császármorzsát, na reggel gondoltam meglepem. Hát most vissza kell fognom magam, hogy maradjon neki is... =)
Köszönöm a receptet, elsőre sikerült és nagyon finom lett :)

üdv

Boros Brigitta
Boros Brigittacs, 2010-09-30 21:58

Kedves Kriszti!

Isteni volt a mai vacsim a Te jóvoltadból. Bár bevallom kezdő császármorzsázós vagyok, de elkészítettem a receptedet Gargoyle ötleteivel fűszerezve és egyszerűen imádtam! Szerencsére csak 2 tojásból álltam neki így elsőre, de így is dugig ettem magam :-)

Zsanni
Zsanniszo, 2010-09-11 20:19

Ma megcsináltam az Eszter által javasolt verzióval (karamellizált cukorba forgattam a végén és apró darabokra vágott cukros-fahéjas szilvával öntöttem nyakon). Teljesen kiütöttem magam, olyan sokat ettem belőle. Mennyei! :-) Köszi Lányok!

viviaupair
viviaupairh, 2010-09-06 20:15

Nagyon köszi a receptet!!! Ma vacsira ezt csináltam, és mindenkinek nagyon ízlett! a tésztára vigyáztam, hogy ne égjen oda, és sikerült is:)
A svájci család akiknél kinn vagyok nem ismerték a császármorzsát, szóval kicsit féltem...de a recept már át is került francia fordításba, mert igazán megszerették!
Vivi

szurosp
szurosph, 2010-08-16 23:27

Esetleg próbáld meg a piacon vett házi vajjal amit kimérve lehet kapni, vagy amit én szeretek az egy kicsit drágább, az ír vaj, Kerrygold a neve. Ezzel nem szokott gondom lenni. Amit Kriszta írt, abszolut igaz, a vajat nem szerencsés nagy lángon hevíteni. üdv: Mrs Smith

pagota
pagotah, 2010-08-16 00:09

Köszi a receptet, eddig ez a legfinomabb és talán legegyszerűbb császármorzsa recept, amit kipróbáltam. Mivel a férjem óriási rajongó (én csak mostantól leszek), csináltam már lisztből, darából, kekszporból(!), de ez a legjobb. Nem volt rumaromám, csak mandula, hát nem nagyon rontotta el. : )
Egy jó tanács: pillanatok alatt megég nagy lángon, nálam az első rész a kukában landolt. A többivel óvatosabban bántam, nem volt semmi gond és így is nagyon hamar kész lett.
Egy kérdés: ti, hogy csináljátok, hogy nem kap sütésnél kellemetlen ízt a vajatok? Én már olajjal szoktam helyettesíteni. Most újból kipróbáltam vajjal, éppen hogy csak elolvadt és már is rossz íze volt, úgyhogy átváltottam megint olajra. Gyenge minőségűt használok? Tudtok konkrét márkákat ajánlani vagy más tippeket adni?

Tóth Krisztina
Tóth Krisztinah, 2010-08-16 08:48

Szia!
Esetleg próbáld meg margarinnal helyettesíteni, és alacsonyabb hőfokon próbáld meg felolvasztani. Így nem szabad kellemetlen ízt kapnia!
üdv kiki

kefe00
kefe00szo, 2010-06-26 21:30

Szeretném felhívni mindenki figyelmét, hogy a császármorzsa lisztből készűl, a daramorzsa, mert van egy ilyen magyar étel is, búzadarából. Persze olvashatunk különböző keverési arányú próbálkozásokat, de a "kaiser smarni" az csak túl. kép. sűrű palacsinta tészta tojásfehérje habbal lazítva. A sütésnek pedig legalább 3 ismert módja van. De semmiképpen ne keverjük össze a dara morzsát és a császár morzsát.
üdv. Kefe00

Gargoyle
Gargoylek, 2010-04-20 14:25

Kiki, feltettem azt a receptet, amit leírtam neked, késöbb láttam, hogy azért arányokban, összetevökben és összeállításban is van bennünk némi különbség. Idövel, majd megjelenik, ha gondolod, próbáld ki.
Szép napot!
Eszter

szurosp
szurospk, 2010-04-13 18:57

Eszter! Már a Kiki receptje is izgat, de amit írsz, attól már a nyálam is csorog!!:-P Mrs Smith

Gargoyle
Gargoylek, 2010-04-13 18:23

Szia Kiki!
Nem régen jártam egy nagyon öreg Wiesbaden-i étteremben, ahol egészen az eredeti módon készítették a császármorzsát. Mivel a Te recepted itt az a bizonyos igazi, gondoltam talán leírom Neked, hátha kedvet kapsz hozzá. Csak annyi volt a különbség a Tiédhez képest, hogy a sütés elött a mazsolát tették a serpenyöbe és miután kicsit megpirult öntötték hozzá a masszát. Ezt sem sütötték barnára, csak nagyon haloványra és a legvégén a következöt tették: nagyobb darabokra tördelték, elöször az egyik, majd a másik oldalára kristálycukrot szórtak és ropogósra karamellizálták. Ekkor törték kisebb darabokra. Ettöl minden falatot egy roppanós vékony réteg burkolt be. Amíg még forró, szórták meg mandulával. Feltétként darabosra tört fött fahéjjas almakompótot adtak, azt mondják, régen is így ették.
Hát, sosem ettem még ennyire finomat. :-)
Üdv:
Eszter

Tóth Krisztina
Tóth Krisztinak, 2010-04-13 18:34

Szia! Köszi az ötletet, biztos ki fogom próbálni, mert nagyon szeretem a császármorzsát. Nagyon jól hangzik. :-)Üdv kiki

Sida
Sidav, 2010-02-28 11:36

Ezt csináltam ma reggelire és bár most készítettem ilyet először,nagyon finom lett! ^^ (bár a mérleg most nem működik, úgyhogy ránézésre mértem az adagokat) Köszönöm a receptet, érdemes volt megcsinálni! :)

Gargoyle
Gargoyleszo, 2010-01-30 19:55

Szia lolo!
Ez igy van. Az eredetiben nincs buzadara, és nem is volt. Barátnöm épp egy Hüttében dolgozik egy sipalyan Ausztriaban, sikerült is szert tennie az ottani receptre és lévén, hogy németekröl van szó, a császármorzsa ihletöiröl, talán hihetünk nekik. :-)
Isteni finom, és ez a recept gyakorlatilag szinte ugyanaz. Próbald ki. Ez az igazi csaszarmorzsa.
Üdv!

Tóth Krisztina
Tóth Krisztinaszo, 2010-01-30 18:39

Szia! Ebben sehol nincsen a búzadara! Ha a szakácskönyvben igazat írtak akkor az eredetiben nem is volt soha. Én elhittem! Próbáld ki nagyon finom! üdv kiki

zsuzsmuzs
zsuzsmuzsh, 2010-01-18 11:34

kisebb főzőlapra tettem és azon is a legkisebb lángon volt az elejétől kezdve..:/ szerinted segítene, hogy gyorsabban megsüljön a kzöepe, ha legközelebb tennék bele egy kis sütőport?

Gargoyle
Gargoyleszo, 2010-01-30 19:50

Szia, gondoltam, nem baj, ha beleszolok, talán a serpenyödnek tul vékony az alja. En is megcsináltam, nekem nem egett oda.
Üdv!

lolo
loloszo, 2010-02-06 21:22

Aha...köszi, ezt nem tudtam. Így majdnem olyan mint a palacsinta amit ha elrontunk még így is meg lehet enni.

zsuzsmuzs
zsuzsmuzsv, 2010-01-17 18:29

ma megpróbálkoztam ezzel a császármorzsával, de nem úgy sikerült, ahogy kellett volna. A külseje már égett lett, belül meg még nyers volt. Próbáltam kevesebbet tenni a serpenyőbe, de akkor is ez lett.. Pedig amúgy az íze finom lenne:/

Tóth Krisztina
Tóth Krisztinah, 2010-01-18 10:45

Szia! Mennyire volt meleg a főzőlap? Nem lehet, hogy ez volt a gond? Érdemes próbálkozni vele, mert tényleg finom. Üdv kiki

720