Császármorzsa 10. - a sütőből recept

Császármorzsa 10. - a sütőből
Császármorzsa 10. - a sütőből
90 perc / előkészület: 30 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (12)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A mai napig nem tisztázott, hogy a magyarok szeretett Erzsébet királynéja (Sisi, Sissi) udvari szakácsa készítette először, vagy valóban Ferenc József császár találmánya, az azonban biztos, hogy a volt Osztrák-Magyar Monarchia országaiban a mai napig kedvelt étel.
A leírások szerint eredendően palacsintatésztából készült zsírban pirítással, manapság azonban jellemzően darából vagy dara-liszt keverékből készül.
Most a sütőben sült verziót készítettem el, nálunk ez a kedvenc, mivel remekül megfér egymással a kissé megsült kéreg a belső puha réteggel...

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Fahéj és citromhéj nélkül is finom.
A képen látható morzsa tönkölydarából és teljes kiőrlésű tönkölylisztből készült, házi szilvalekvárral és nádporcukorral tálalva.

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
konyha: osztrák
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

egyéb elnevezések

lisztes-darás császármorzsa, császármorzsa tönkölylisztből szilvalekvárral
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tejet a cukorral és a vaníliás cukorral picit megmelegítjük (langyos legyen, nem meleg).
  2. Összekeverjük a darát, a lisztet, a fahéjat, a citrom reszelt héját, és beleöntjük a tejet, valamint az olajat.
  3. Szétválasztjuk a tojásokat, és a sárgáját a tejes masszához adjuk, majd alaposan összekeverjük.
  4. A keveréket 1,5-2 órára félretesszük pihenni, közben többször megkeverjük, hogy alaposan szívja meg magát nedvességgel a dara és a liszt.
  5. A tojások fehérjét tegyük a hűtőbe, amíg pihentetjük a darás keveréket.
  6. Ha letelt a pihentetés ideje, begyújtjuk a sütőt 180 fokra (4-es fokozat), és kivajazunk egy teflon süteményes tepsit.
  7. A tojásfehérjét csipet sóval kemény habbá verjük, és óvatosan hozzákeverjük a darás masszához.
  8. Beleöntjük a masszát a tepsibe. Úgy kell sütni, hogy 15 percenként kivesszük, és falapáttal alaposan összekeverjük. (Morzsásítjuk először nagyobb darabokra, majd fokozatosan aprókká. Ne ijedjünk meg, ha a széle kissé megbarnul, nagyon finomak ezek a ropogós darabok a puhák közé keveredve.)
  • sütési hőfok: 180°C
  • tepsi mérete: 20x24 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 22 143
elküldve: 9
receptkönyvben: 319
elkészítve: 11/19
Facebookon megjelent: -

szakács

Receptműves

Mióta szakács: 2010.10.23.
119 recept

Hozzászólások (12)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

geripeti
geripeti Fri, 2015-02-13 18:28

Kedves Receptműves! Ha tönkölydarából és teljes kiőrlésű tönkölylisztből szeretném elkészíteni a morzsát, akkor a hozzávalók mennyisége változik-e a fentiekhez képest, vagy csak simán helyettesítsem be a két alapanyagot? Köszönöm!

geripeti
geripeti Thu, 2015-02-19 23:23

Már én sem használok finomlisztet, azért is kérdeztem. Akkor a hétvégén el is készítem, köszönöm a segítséget és gratulálok a weboldalhoz is! Üdv

Brii84
Brii / Brii84 Fri, 2013-10-04 06:50

Elkészítettem és nagyon finom lett! :) Köszönöm a választ is, utána rájöttem :)

Brii84
Brii / Brii84 Wed, 2013-09-11 12:31

Szia! :) Szeretném elkészíteni, de lenne egy kérdésem. Amikor már beraktam a sütőbe, kb hányszor 15 percet kell rászámolnom? Tehát kb hányszor kell forgatni? Válaszodat előre is köszönöm!

Receptműves
Receptműves / Receptműves Thu, 2013-10-03 20:07

Szia Brii,
a sütési időt a kép alján találod, 60 perc, ezen belül kell negyed óránként átkevergetni, üdv. Memi

acseva87
acseva87 Sun, 2013-05-12 13:40

Nagyon finom lett! A páromnak is nagyon ízlett! Köszönöm!

649