Croissant chloedejonge konyhájából recept

Croissant chloedejonge konyhájából
Croissant chloedejonge konyhájából
80 perc / előkészület: 60 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (9)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Sokáig nem mertem belefogni, de egyik kedvenc blogomon, a Top with cinnamon-on találtam egy nagyon részletes leírást, és elkészítettem. Nagyon időigényes, de nem kifejezetten bonyolult. Remélem sikerült mindent érthetően leírni, ha valami nem tiszta, kérdezzetek.

Egy ilyen adagból 32 darab, közepes méretű croissant lesz. További képek hamarosan a blogomon.

hozzávalók / 12 adag

  • 250 ml hideg tej
  • 125 ml forró víz
  • 15 g élesztő
  • 50 g cukor
  • 500 g liszt
  • 1 tk só
  • 250 g vaj, pár órára bedobva a fagyasztóba
  • töltelékhez reszelt csoki, lekvár stb..

receptjellemzők

konyha: francia
mikor: mindig, reggeli, tízórai, uzsonna
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: nehéz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

receptkategóriák

főkategória: péksütemény
alkategória: croissant
hasonló kategóriák: pita, zsemle, hamburger-buci, perec, buci, burek, kifli, édes leveles, bagel, briós

egyéb elnevezések

croissant, péksüti házilag, vajas croissant
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A vizet és a tejet összeöntjük, belekeverjük a cukrot. Felfuttatjuk benne az élesztőt.
  2. Hozzáadjuk a sós liszthez, deszkán egyenletesre gyúrjuk (kb 2-3 percig kell gyúrni).
  3. Letakarjuk, és 1 óráig kelesztjük. 
  4. Közben kivesszük a vajat a fagyasztóból. Kiterítünk egy nagyobb folpackot, és nagy lyukú sajtreszelővel lereszeljük a vajat. Kb 1 cm vastagságú téglalap alakúra rendezzük, jól becsomagoljuk a folpackba, és hűtőbe tesszük fél órára.
  5. Mikor kész a tészta, egy lisztezett deszkán először az ujjunkkal, majd nyújtófa segítségével formázunk téglalapot. A rövidebb oldal kb 3-4 centivel legyen hosszabb, mint a vajtéglalap hosszabb oldala.
  6. A vajat kicsomagoljuk, és a tészta közepére fektetjük úgy, hogy a hosszabbik oldala legyen keresztbe. Tehát pont fordítva, mint ahogy a nagy téglalap van.
  7. A tészta egyik oldalát ráhajtjuk a vajra úgy, hogy épp érjen túl rajta. Óvatosan összenyomkodjuk a tésztát, majd a másik oldalát is ráhajtjuk, és körbe óvatosan összenyomkodjuk. Összességébe véve tehát úgy kell összehajtani, mint egy hivatalos levelet.
  8. Elforgatjuk 90 fokkal, a nyújtófával végigütögetjük, majd kinyújtjuk. Tehát, ami a téglalapnak eddig a hosszabbik oldala volt, az lesz most a rövidebb. 
  9. Ismét összehajtogatjuk úgy, mint egy hivatalos levelet.
  10. Folpackba csomagoljuk, és 1 órára a hűtőbe tesszük.
  11. Kivesszük, kicsomagoljuk, ismét kinyújtjuk úgy, hogy a hosszabbik oldal váljon rövidebbé, majd ismét összehajtogatjuk, becsomagoljuk és visszatesszük a hűtőbe.
  12. Ezt a hajtogatást még megismételjük kétszer. Tehát összesen 4 körnek kell kijönnie.
  13. Mikor kész vagyunk a hajtogatással, elnegyedeljük a tésztát, és egyenként folpackba csomagoljuk őket. Ennél a pontnál lehet lefagyasztani, 3 hónapra.
  14. A tésztát 8-12 órára hűtőbe tesszük pihenni.
  15. Kinyújtjuk a tésztát, négy egyforma négyzetre vágjuk, ezeket pedig félbevágva két egyenlő háromszögekre.
  16. A kis háromszögeket az ujjunkkal kicsit kinyújtogatjuk, egyenlő szárú háromszöget formázva.
  17. A tölteléket a háromszög "alapjára" kell tenni. Ha ennél a résznél picit bevágjuk, majd behajtjuk, a tenyerünket a hajtásra helyezve egy mozdulattal fel lehet görgetni a háromszöget croissant formájúra. 
  18. Sütőpapírral kibélelt tepsire helyezzük, letakarjuk 3 órára.
  19. Megkenjük tojássárgájával.
  20. 10 percig 200, további 10-15 percig 180 fokon sütjük.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 10
össznézettség: 20 576
elküldve: 6
receptkönyvben: 262
elkészítve: 5/7
Facebookon megjelent: -

szakács

chloedejonge

Mióta szakács: 2012.11.03.
15 recept

Hozzászólások (9)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Kata94
FKata / Kata94 h, 2013-11-18 20:24

Az nem baj ha több időre teszem hűtőbe mint 12 óra? Mert ha estére kész lesz akkor másnap suli után neki állok újra, ha jó úgy.

joss71
joss71 / joss71 sze, 2013-07-03 12:51

Igen,isteni recept és potom 20 óra múlva bele is lehet harapni a kész péksütibe...

chloedejonge
chloedejonge / chloedejonge sze, 2013-07-03 13:04

szia!
én általában több adagot készítek egyszerre és lefagyasztom. Így csak egyszer kell végigmenni a 20órás metóduson, utána csak előző este kivenni a fagyasztóból.
Egyébként lehet, hogy soknak tűnik, de ez a 20 óra nem konyhában töltött 20 óra. Simán lehet mellette ezer más dolgot csinálni, óránként meg hajtogatni egyet.