Créme fraîche csokoládékenyér recept

Créme fraîche csokoládékenyér
Créme fraîche csokoládékenyér
95 perc / előkészület: 45 perc sütés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások (25)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Aunty Yochana krémesen lágy, csupa csoki süteményét már megsütöttem tortagyűrűben,
most szögletes sütőformában...és még nincs vége!!!;) Egyszerűen nem tudok az ízével betelni!

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A tetejére és a tálaláshoz

ajánlat

*Créme fraîche helyettesíthető: 250 ml zsíros tejszínt elkeverünk 1 evőkanálnyi joghurttal. Letakarjuk és egy napig szobahőmérsékleten állni hagyjuk. Ebből a mennyiségből 170 g szükséges a süteménybe a többi a tálaláshoz.
(A fel nem használt créme fraîche hűtőben 10 napig tárolható!)

receptjellemzők

konyha: francia
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

egyéb elnevezések

Créme fraîche csokikenyér
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Előmelegítjük a sütőt 180°C-ra. Egy szögletes sütőformát kibélelünk sütőpapírral.
  2. Előkészítjük és kimérjük a hozzávalókat.
  3. A szobahőmérsékletű vajat kézimixerrel, közepes sebességen 2 percig verjük, majd a kristály- és vaníliás cukorral krémesre keverjük.
  4. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat és egy-egy percig verjük.
  5. A lisztet, a kakaóport, a szódabikarbónát és a sót összeszitáljuk, majd evőkanálnyi adagokban a créme fraîche-sal váltakozva a vajkrémhez adjuk.
  6. A tojásfehérjét a borkősavval kemény habbá verjük, apránként hozzákeverjük a porcukrot. A fényes, kemény habot lyukas fakanállal óvatosan a tésztába forgatjuk.
  7. Szögletes sütőformába öntjük, 180°-on 50-60 percig sütjük. (Tűpróba!) Rácsra borítva hűlni hagyjuk.
  8. Miután kihűlt porcukrot szitálunk a tetejére. A szeleteket créme fraîche-sal leöntve tálaljuk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 21 096
elküldve: 2
receptkönyvben: 272
elkészítve: 3/9
Facebookon megjelent: -

szakács

Szintia

Mióta szakács: 2008.08.14.
89 recept

Hozzászólások (25)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Chris71
Chris71 v, 2013-01-20 20:37

Megcsináltam! Nagyon finom, szaftos sütit kaptam. Lisztérzékenyeknek jelentem gluténmentes liszttel is működik. Fele kukorica, fele rizslisztből csináltam. Tortaformában sütöttem, a tetejére nutella-mousset raktam. Nagyon jól passzolt a kettő egymással. Már többen kérték a receptet!
Köszönöm Neked! :) Kriszta
Ui: a krém receptjét P.-től loptam

kl
kl sze, 2012-08-15 17:51

Helló Mit jelent az mk? csak a merőkanálra tudtunk gondolni, de az baromi sok lenne :D

kl
kl p, 2012-08-17 15:03

te jó ég, de hülye vagyok :DD Köszi. :))

Mikkamakka
Mikkamakka / Mikkamakka v, 2010-12-12 21:06

Egyik kedvenc receptemmé vált :) Legutóbb tortának készítettem el (kettévágtam,majd vékonyan megkentem sárgabarack lekvárral, majd erre jött a ganache aszalt sárgabarackdarabokkal:) a tetejére csokimáz került. Végül a közepébe tejszínhabkupacot tettem, amibe élő virágfejeket helyeztem. Nagy sikere volt :)
Újra és újra köszönet ezért a csodás receptért!!!

simonani
simonani / simonani p, 2010-09-10 19:09

Editkém!
Hidd el kimondhatatlanul örülök- annak is hogy Te is örülsz- és sokkal "okosabb " lettem!
Még egyszer nagyon, nagyon köszönöm az ismereted, és azt, hogy megosztottad velem.
Persze nem utolsó sorban a segítséged!
Bár sok ilyen EMBERREL találkozna az ember mint TE vagy!
Még egyszer köszönöm!
Millió puszi: Ani

simonani
simonani / simonani p, 2010-09-10 17:18

Esztikém!
Én is bogarásztam, és rátaláltam a Lecker's féle sütőporra, és a zselatinra is.
Ezek mind neten is rendelhetők, de körülöttem 100-200 m-es körzetben 2 bió ill. gyógynövénybolt is van, úgyhogy holnap fogom magam és utána járok, mert már bezártak.Mind kettőjükkel nagyon jó " "emberi, barát" kapcsolatom van, Tudod már az is előfordult, hogy ha kerestem valamit náluk, szinte azonnal megrendelték, és másnap már meg is kaptam.
Bízom benne, ezzel sem lesz fennakadásom.
Egyébként én Debrecenben élek, viszonylag elég nagy város, tehát utol lehet érni dolgokat.
Hihetetlenül jól érzem most magam, hogy sikerült valami nagyon jó dologra ráakadnom Általad.
Még egyszer nagyon köszönöm!
Ani.

Gargoyle
P. / Gargoyle p, 2010-09-10 17:59

Annyira nagyon tudok örülni, amikor valaki ennyire örül! :-)
De jó, de jó, de jó!
Annyira klassz, hogy ilyen érdeklődő és nyitott vagy, ha picit egészségesebb dolgot javasol valaki...Ez igen!
Bár többen lennének ilyenek...
Biztos vagyok benne, hogy bioboltban - főleg, ha ismeretséged van - be tudod majd szerezni.
Kívánom, hogy a továbbiakban is fedezz majd fel hasonló jó dolgokat - én is nagyon jól érzem most magam.
Még egy ember, akit sikerült valami jobbnak megnyerni. Már megérte felkelni! :-D
Puszi!
Eszter

simonani
simonani / simonani p, 2010-09-10 15:00

Ebbe a percben jöttem haza, és a CBA-ban kaptam borkősavat, és azért ültem a géphez, hogy lenyomozzam, hogyan kell használni. Így mondhatom, hogy gondolatolvasó vagy!!!!!
Még szerencse, hogy a mérlegem gr-kat is mér, tehát tudok belőle 8-10-12 gr-kat kimérni.
Esztike áldom a sorsot, hogy találkoztunk, mégszer NAGYON,NAGYON KÖSZI!!!!!
Ani.

Gargoyle
P. / Gargoyle p, 2010-09-10 16:17

Jaj, de nagyon örülök!!!
Egy dolgot még had mondjak: nem tudom, mennyire derült ki abból, amit írtam, de a borkősav és a borköves sütőpor nem ugyanaz.
A borkősavval annyiban vigyázz, hogy savanyítja a tésztát, konkrétan van érezhető íze - de ez nem sütőpor.
A borköves sütőpor ízetlen és minden olyan sütihez használható, amihez az általános sütőporok általában - de a borkősav nem.
Segítek, bármiben, ha tudok nagyon szívesen.
Eszter

simonani
simonani / simonani p, 2010-09-10 16:48

Légyszi! Akkor segíts, hol kaphatok ilyet? Gyógynövényboltba, bió boltba, Te hol szoktad venni, milyen jellegű boltba? Ani.

Gargoyle
P. / Gargoyle p, 2010-09-10 13:07

Még annyit csak: ugyanúgy kell használni, mint a rendes sütőport. Semmi különbség nincs az adagolást tekintve.

simonani
simonani / simonani p, 2010-09-10 12:33

Kedves Eszti!
Nagyon köszönöm a tájékoztatás, és elindítottál bennem egy kíváncsiságot - most utána fogok nézni a neten- milyen arányban, hogyan kell használni, mert én nagyon sok sütihez használom a sütőport.
Látod-látod a jó pap is holtig tanul!
Még egyszer nagyon köszönöm!
Ani

Gargoyle
P. / Gargoyle p, 2010-09-10 12:40

Kedves Ani!
Nagyon örülök! Foszfátmentes sütőporként keresd a neten.
Eszter

simonani
simonani / simonani cs, 2010-09-09 22:49

Valahogy nagyon idegen nekem a borkősav. Vajon mit csinál a tésztával? A savanyúságban tudom, hogy színt tart, és tartósít,ebben az édes sütiben mi a szerepe?
Máskülönben irtó klassz, biztos, hogy meg fogom csinálni, de miért kell bele borkősav?
Elárulod? Előre is köszi: Ani.

Gargoyle
P. / Gargoyle cs, 2010-09-09 23:14

Szia Ani!
A borkősav növeli a tojásfehérje hőálló képességét, ezáltal sokkal jobban süthetővé válik és megtartja a szerkezetét. Ez sütőporral nem működik.
A borkősav a legjobb, amit használhatsz, ne idegenkedj tőle. Sajnos kevesen tudják, hogy mint a borkészítés mellékterméke a borkő mennyi érdekes tulajdonsággal bír és a szervezetre egyáltalán nem káros, mivel nem szívódik fel és tökéletesen ki is ürül, ráadásul természetes anyag.
A bio sütőporok például azért biok, mert borkőből készülnek, senkinél nem okoznak allergiát, és nincsenek hatással az emésztésre sem.
Szóval, szerintem barátkozz meg vele. :-)
Üdv: Eszter

dokinéni
Bloemcake / dokinéni cs, 2010-09-09 19:11

Ma elkészítettem. 1 és 1/4 órát sütöttem villanysütőben 180 fokon, de egy picit még sülhetett volna. A tűre (fogpiszkáló) már nem ragadt semmi, mégis az alja kicsit szalonnás és átsületlen maradt. A következőt- ami valószínűleg 3 nap múlva készül - egy kicsit majd tovább sütöm.
Nagyon finom ez a csokoládékenyér, köszönöm a receptet!
Gabi

Mikkamakka
Mikkamakka / Mikkamakka sze, 2010-01-27 22:31

Gratulálok, és nagyon köszönöm ezt remek receptet!Sokan örültek ennek a légies-csokis csodának, miután megsütöttem:)

MENNYEI MANNA
Szintia / MENNYEI MANNA sze, 2009-07-29 17:52

Kedves BettyBlue!
Én nem sütném kenyérsütőgépben!
Az alapanyagokat robotgéppel kell felverni, azt nem bízhatod a kenyérsütőgépre. Amikor készen van a massza, akkor meg csak szögletes formába önteni és megsütni!
Sok sikert!
Szintia

870