r
Nosalty Logó

Citrusos aszúkoszorú

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
P.
Citrusos aszúkoszorú
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
120 °C
  • 4% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 7% Zsír

A tésztához

A mázhoz

Összesen 620 kcal
  • 4% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 7% Zsír

A tésztához

A mázhoz

Összesen 4956 kcal
  • 4% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 7% Zsír

A tésztához

A mázhoz

Összesen 248 kcal
  • 4% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 35% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.4 g

Zsír

  • Összesen
    13.8 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    135 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    595.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    24 mg
  • Kálcium
    59 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    21 mg
  • Foszfor
    130 mg
  • Nátrium
    358 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    113.5 g
  • Cukor
    69 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    71.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    127 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    24 mg
  • D vitamin:
    22 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    87 micro
  • Kolin:
    95 mg
  • Retinol - A vitamin:
    121 micro
  • α-karotin
    7 micro
  • β-karotin
    46 micro
  • β-crypt
    34 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    151 micro
Összesen 620 kcal
  • 4% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 35% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    66.9 g

Zsír

  • Összesen
    110 g
  • Telített zsírsav
    60 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    34 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    1083 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4766 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    191 mg
  • Kálcium
    475 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    170 mg
  • Foszfor
    1043 mg
  • Nátrium
    2861 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    908 g
  • Cukor
    555 mg
  • Élelmi rost
    27 mg

VÍZ

  • Összesen
    573.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1014 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    195 mg
  • D vitamin:
    174 micro
  • K vitamin:
    10 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    13 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    699 micro
  • Kolin:
    762 mg
  • Retinol - A vitamin:
    968 micro
  • α-karotin
    52 micro
  • β-karotin
    367 micro
  • β-crypt
    269 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1209 micro
Összesen 4956 kcal
  • 4% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 35% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.4 g

Zsír

  • Összesen
    5.5 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    54 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    238.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    24 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    52 mg
  • Nátrium
    143 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    45.5 g
  • Cukor
    28 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    28.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    51 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    10 mg
  • D vitamin:
    9 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    35 micro
  • Kolin:
    38 mg
  • Retinol - A vitamin:
    48 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    18 micro
  • β-crypt
    13 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    61 micro
Összesen 248 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A mázhoz

Elkészítés

A tésztához

  1. A mazsolát a rummal és a vanília magokkal addig forraljuk, amíg a mazsolák kicsit felfúvódnak.
  2. A citrom és narancs héjat lereszeljük, a birset meghámozzuk és szintén lereszeljük egy nagy lyukú reszelőn.
  3. A lisztet elkeverjük a sóval, porcukorral, reszelt héjakkal és a birssel.
  4. A tejet egy edényben a sáfránnyal felmelegítjük, beleolvasztjuk a vajat, elkeverjük benne az élesztőt és simára dolgozzuk benne a tojássárgáját. Végezetül a mazsolát a levével és a borral együtt adjuk hozzá.
  5. Ezt a keveréket öntsük a liszthez és gyúrjuk 10-15 percig, amíg szép, rugalmas tésztát kapunk, szükség esetén kevés lisztet vagy tejet adjunk hozzá.
  6. Kivajazott edényben pihentetjük 1 órát, amíg a tészta a kétszeresére megkel.
  7. Közben elkészítjük a kandírozott héjakat: a mázhoz szükséges porcukor felét felolvasztjuk a borban, és beletesszük a vékonyra szeletelt, alaposan megmosott vagy lehetőleg kezeletlen citromot és narancsot. Ezt lassú tűzön kb. fél óráig főzzük, ha nagyon sűrűsödne, adjunk hozzá egy kevés vizet. Akkor jó, amikor a szeletek üvegessé válnak a sziruptól. Ekkor szedjük ki a szeleteket, fektessük őket tányérra, a sűrű szirupot pedig fogjuk fel egy pohárban.
  8. Az időközben megkelt tésztát még egyszer gyúrjuk át, majd osszuk 2 felé. A két félből sodorjunk két 50 cm hosszú hengert, majd ezeket egyszerűen csavarjuk össze, két végüknél fogva illesszük egybe és tegyük kivajazott koszorú tortaformába (én sütőpapíroztam). Ez az egyik módszer. A másik, amit azóta már egyszer kipróbáltam a következő: 1-1,5 dl aszút 1 nagy ek keményítővel besűrítünk. A két hengert laposra nyújtjuk, megkenjük ezzel a zselével és feltekerjük, mint egy szivart, majd így csavarjuk őket össze. Sülés után nem látszik, csak íze oldódik bele a tésztába. Finom volt. Lehet kísérletezni.
  9. Előmelegített sütőben először 120 fokon sütjük 15 percig, majd megemeljük a hőmérsékletet 180 fokra és addig sütjük, amíg szép aranybarnára sül, kb. fél óra alatt. Ha nagyon barnulna a teteje, lazán tegyünk rá egy darab alufóliát.
  10. Ha megsült, még melegen csurgassuk meg a félretett sziruppal, majd hagyjuk hűlni.
  11. A tetejére a mázhoz szükséges porcukor másik felét és a citromlevet keverjük el, vonjuk be vele a koszorút. A kandírozott citrusszeletekkel díszítsük.
  • Sütés hőfoka: 120 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 45 perc
  • Elkészítettem: 3 alkalommal
  • Receptkönyvben: 101
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 9198
  • Feltöltés dátuma: 2011. december 02.

Ajánló

Ph besorolás: erősen savasít. Mindenképpen biocitrusokból készítsük a gyümölcsökön található gombaölő miatt, amivel kezelik őket. Ha nem kapunk, akkor a citromot és a narancsot legalább egy éjszakára szódabikarbónás vízbe áztassuk be, majd alaposan mossuk meg, mielőtt felhasználjuk! Ugyanígy járjunk el MINDEN ESETBEN, amikor ezeknek a gyümölcsöknek a héját valamihez fel szeretnénk használni! A legjobb, ha rögtön vásárlás után vízbe tesszük őket, ha van rá időnk. Megéri... A Sparban legtöbbször kapható biocitrom, a narancsot esetleg elhagyhatjuk.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Adventre szeretettel mindenkinek! További képek ezen az oldalon.  

Hozzávalók

A tésztához

A mázhoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?