Citrompite 3. - gyors, tojásmentes recept

Citrompite 3. - gyors, tojásmentes
Citrompite 3. - gyors, tojásmentes
30 perc / főzés: 5 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (13)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Még mindig nincs vége a citrompite tesztelésének, hátha egyszer sikerül az autentikus, ámde tojásmentes verziót megalkotni.
Korábban a sült krémes verziót mutattam be, most egy puding alapú krémmel próbálkoztam, szinte tökéletesen hasonlít az igazihoz azzal a különbséggel, hogy nem tettem rá tojáshabot, ha már egyszer tojásmentes :-).

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A krémhez

ajánlat

A pudingalap elkészíthető házilag is. Más citrussal is készíthető.
A képen látható pite teljes kiőrlésű rozslisztből készült.

receptjellemzők

konyha: amerikai
mikor: mindig
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: átlagos
adag: 4 főre
diéta: tojásmentes
fogás: desszert

egyéb elnevezések

citromos pite tojás nélkül, pudingos citrompite
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tészta hozzávalóit összekeverjük (aprító géppel könnyebb), a vizet apránként adagolva (mert lisztfüggő, hogy mennyit vesz fel) gyúrjunk össze a tésztát, majd fóliába csomagolva (ne száradjon ki a tészta), hűtőbe tesszük, amíg a krém elkészül
  2. A tejjel és cukrokkal elkészítjük a pudingot, és hagyjuk kihűlni, folyamatosan kevergetve, hogy ne hártyásodjon meg a teteje
  3. Ha a puding kihűlt, keverjük hozzá a citromok levét.
  4. Gyújtsuk be a sütőt (gázsütőnél 4-es fokozat), és vajazzuk ki a piteformát vagy egy hőálló tálat.
  5. Vegyük elő a hűtőből a tésztát, nyújtsuk 0,5 cm vastag kör alakra, és tegyük a tálba, a peremét egyenletes magasságra igazítsuk.
  6. Tegyük a pitét a sütőbe, és süssük meg (tűpróba!). Tehetünk a közepébe száraz babot, ha anélkül sütjük, és kissé megemelkedik az alja, akkor sütés közben picit szúrjuk meg, és nyomjuk le (hőálló kesztyűvel, mert forró!), így kiszorul alóla a levegő.
  7. Ha a tészta megsült, vegyük ki a sütőből, és várjuk meg, amíg teljesen kihűl.
  8. Tegyük a krémet a pite közepébe, és egyenletesen oszlassuk el, majd tegyük a hűtőbe, és hagyjuk megdermedni.

  • sütési hőfok: 180°C
  • tepsi mérete: 25 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 25 306
elküldve: 8
receptkönyvben: 624
elkészítve: 12/21
Facebookon megjelent: -

szakács

Receptműves

Mióta szakács: 2010.10.23.
119 recept

Hozzászólások (13)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Szimóca
Szimóca / Szimóca Tue, 2014-09-02 14:30

Ma délutánra elkészült ez az isteni finomság. Hálásak vagyunk érte, tökéletes a krém is, a kekszes alap is, együtt pedig páratlan! ;)

tavaszfun
tavaszfun Wed, 2012-03-07 14:03

Kedves "Receptműves"!

Az én tésztám szétmorzsolódott nyújtás közben. Úgy is, ha liszttel megszórtam nyújtás közben. Úgy kellett belenyomkodnom a formába. Mit szúrhattam el?
Köszi

Zsuzsi

Receptműves
Receptműves / Receptműves Wed, 2012-03-07 14:47

Kedves Zsuzsi, sikerült meggyúrni a tésztát (tettél bele elegendő vizet) és hűtötted egy kicsit, hogy a vaj újra kissé megdermedjen? Milyen lisztből készítetted? Ezektől mind függ. Üdv, Memi

tavaszfun
tavaszfun Wed, 2012-03-07 20:22

Szia Memi!
Igen, sikerült meggyúrni, szép kis cipó lett, kicsit vajas tapintású. Be is csomagoltam, mondjuk kicsit sokáig hűtöttem. Kb. pár órát. Miután kivettem, és nyújtani akartam akkor is vajasnak tűnt. Ja és csak teljes kiőrlésű lisztet raktam bele. De végül formába nyomkodás bevált, megsült, bár picit kemény a tészta. De összességében finom. Max majd nyomkodom. :)
Szép estét! Zsuzsi

Receptműves
Receptműves / Receptműves Wed, 2012-03-07 20:26

Szia Zsuzsi, ne hűtsd ilyen sokáig :-) Én is mindig tk lisztből készítem aprító géppel morzsolva (nem melegszik fel nagyon a vaj a kezemtől) és ha a töltelék már épp készen áll, akkor be sem teszem a hűtőbe a tésztát. Inkább puha legyen, mint kemény... Szóval itt volt a huncutság :-) Örülök, hogy ízlett, szép estét, Memi

tavaszfun
tavaszfun Wed, 2012-03-07 20:37

:) Igen, igen. Sejtettem én, hogy ez lehet a gond. Akkor kipróbálom a hivatalos utat is! Köszi!!

vidrákok
vidrákok Mon, 2012-02-27 12:14

Kedves Receptműves

biztos az 1dl hideg víz a tésztához? erősen kellett még szórni a lisztet, hogy elfogadható tészta állagot kapjak.

Receptműves
Receptműves / Receptműves Mon, 2012-02-27 12:22

Kedves Vidrákok, lisztfüggő, hogy mennyit vesz fel (én csak tk liszteket használok, így lehet, hogy más liszthez kevesebb kell), köszi az észrevételt, beírom a receptbe és csökkentem a víz mennyiséget.

590