r
Nosalty Logó

Citromos-vaníliás birsalma-lekvár

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojást tartalmaz
modosa
Citromos-vaníliás birsalma-lekvár
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 0% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 675 kcal
  • 0% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 8098 kcal
  • 0% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 93 kcal
  • 0% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    1.9 g

Zsír

  • Összesen
    1.8 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    5 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    166 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    52 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    26 mg
  • Foszfor
    58 mg
  • Nátrium
    24 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    171.7 g
  • Cukor
    128 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    355.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    21 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    67 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    15 micro
  • Kolin:
    4 mg
  • Retinol - A vitamin:
    14 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    9 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    5 micro
Összesen 675 kcal
  • 0% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    22.6 g

Zsír

  • Összesen
    21.2 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    58 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1991.9 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    31 mg
  • Kálcium
    627 mg
  • Vas
    27 mg
  • Magnézium
    318 mg
  • Foszfor
    696 mg
  • Nátrium
    286 mg
  • Réz
    5 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    2060.7 g
  • Cukor
    1534 mg
  • Élelmi rost
    80 mg

VÍZ

  • Összesen
    4267.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    254 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    802 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    177 micro
  • Kolin:
    46 mg
  • Retinol - A vitamin:
    171 micro
  • α-karotin
    5 micro
  • β-karotin
    110 micro
  • β-crypt
    106 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    58 micro
Összesen 8098 kcal
  • 0% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0.3 g

Zsír

  • Összesen
    0.2 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    1 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    22.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    7 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    4 mg
  • Foszfor
    8 mg
  • Nátrium
    3 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    23.3 g
  • Cukor
    17 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    48.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    2 micro
  • Kolin:
    1 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1 micro
Összesen 93 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A befőttes üvegeket betesszük a mosogatógépbe, és elindítjuk a legmagasabb hőfokú programot. Gép híján mikrohullámú sütőben, egy ujjnyi vízzel egyenként kiforraljuk őket, a kupakokat egy edénybe tesszük, és forrásban lévő vízzel leöntöntjük.
  2. A birset körömkefével alaposan megtisztítjuk. Nem kell meghámozni, a héja nagyon gazdag pektinben, ezért nem lesz szükség zselésítő/sűrítő anyagra.
  3. Négybe vágjuk, magházát eltávolítjuk. Néhány egészséges magházat magokkal együtt félreteszünk.
  4. A megtisztított gyümölcsöt annyi vízzel, hogy épp ellepje, feltesszük főni.
  5. A cukorból, a magházakból és 1 l vízből szirupot főzünk. Amikor kész, leszűrjük.
  6. A citromok és a lime-ok héját lereszeljük, levüket kifacsarjuk.
  7. A vaníliarudat kettévágjuk, magját kikaparjuk. Az üres rudat bedugjuk a porcukros bödönbe.
  8. Amikor a gyümölcs teljesen megpuhult, minden hozzávalót hozzáadunk, és további 5 percig főzzük.
  9. A rozmaringágat kihalásszuk.
  10. A gyümölcsöt a fazékban (tűzről levéve!) botmixerrel összeturmixoljuk, tűzre vissza, újra felforraljuk, még azon forrón üvegekbe töltjük, pár percre fejükre állítjuk, majd 50 fokra előmelegített, kikapcsolt sütőben hagyjuk kihűlni.
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 142
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 22204
  • Feltöltés dátuma: 2011. október 31.

Ajánló

Sütemények töltelékeként, hideg-meleg sültekhez ajánlom elsősorban, de - mint minden lekvár - vajas kenyéren, pirított kalácson is finom.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Odavagyok a birsalmáért. Afféle különc az istenadta, nyersen nem engedi magát megenni. Milyen gyümölcs az olyan, amit először meg kell főzni ahhoz, hogy beleharaphassak? Most esik le a tantusz... lehet, hogy a bergamott is ezzel vett le a lábamról? Korábban csak annyit tudtam róla, hogy az Earl Grey teát ízesíti, de fogalmam sem volt, milyen minőségében. Aztán egyszer, egy olívaolaj kóstolón bergamott ízesítésűt is kipróbáltunk, és az íz olyan hatással volt rám, hogy tovább már nem halaszthattam a jó öreg google bevetését - azóta tudom, hogy a bergamott egy citrusféle, egyáltalán nem lehet megenni, csakis a héjából nyert illóolajat fogyasztjuk - esetemben az élmény óta abnormálisnak is nevezhető mennyiségben. Mielőtt terjengős sztorizásba kezdenék arról, mi mindenben próbáltam már ki, majd töprengeni kezdenék, hogy még mi mindenben lehetne, térjünk szépen vissza a birshez. Amit, gondolom a formakülönbségek miatt, hol körtének, hogy almának titulálnak, találkoztam már pár dekás, és több kilós egyedekkel is - előbbi maga a rémálom, utóbbi a háziasszony barát verzió, sokkal könnyebb vele dolgozni. Na, hát nekem most nem volt szerencsém, mert a kb.10 kiló, amit a szomszéd nénitől kaptam, kis túlzással mini mandarin méretű volt, viszont egy merő kukac, így a tisztítás önmagában kb. háromszor annyi ideig tartott, mint az érdemi lekvárkészítés. Még nem nyitottam ki az első üveget, de ajánlom, hogy szenzációs legyen ... kegyetlenül sajognak a lábaim a sok órás álldogálástól. Ülve nem lehet lekvárt főzni?

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek