Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Chips

Chips
Chips
70 perc / előkészület: 30 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (29)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Gyerekkoromban nagyon boldog voltam, amikor anyukám először készített chipset házilag. Most hirtelen ötlettől vezérelve Juniornak is meg akartam mutatni, hogy otthon is elő lehet állítani az általa kedvelt rágcsálnivalót. Nagyon finom lett füstölt paprikával meghintve, s jó érzés, hogy így nem adok a gyerek elé mindenféle ízfokozós stb.-is chipset. Valamint így biztos vagyok benne, hogy nem krumplipehelyből lett préselve, és sütve. Egyébként Mr Smith kedvence a házi chips, főleg amikor egyik kedvenc csapatának szurkol Juniorral együtt. HAJRÁ LONGHORNS! :)

hozzávalók / 2 adag

A chipshez

A sütéshez

  • 3 dl napraforgó olaj (a serpenyő méretétől függ a mennyiség, a lényeg, hogy bőven legyen benne)

ajánlat

Ajánljuk meccs, vagy filmnézéshez, vagy csak úgy délutáni "rágcsának", s a nagyok sört is fogyaszthatnak hozzá! :) Mindenféle szószokat, mártogatókat tegyünk mellé, ízlésünk és kedvünk szerint.

receptjellemzők

konyha: amerikai
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító, AB0 diéta – A vércsoport
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: tapas
adag: 2 főre
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc

egyéb elnevezések

chips házilag, házi készítésű chips, burgonyachips, burgonyachips házilag, házi készítésű burgonyachips
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A burgonyákat meghámozzuk, majd uborkaszeletelővel vékony karikákra gyaluljuk. Belehelyezzük őket egy vízzel teli tálba, hogy ne barnuljanak meg.
  2. Egy serpenyőt felteszünk, jó bőven olajjal, és felmelegítjük. Ez alatt kiterítünk egy konyharuhát, ráhelyezünk több burgonyaszeletet, és a másik konyharuhával lefedjük, és kicsit megnyomkodjuk, hogy felszívja a nedvességet.
  3. Amint az olaj elég meleg (közepes tűztől egy kicsit lejjebbi fokozat kell), belehelyezünk annyi krumplikarikát a serpenyőbe, amennyi még tud úszni, és villával óvatosan kargatjuk, hogy ne tapadjanak össze.
  4. Amikor megsültek, egy papírtörlővel kibélelt tálba kiszedjük, megsózzuk őket, és átszedjük egy másik tálba. A műveletet addig ismételgetjük, míg el nem fogy az összes krumpli.
  5. A legvégén az egészet magasról finoman meghintjük füstölt pirospaprikával, de fogyaszthatjuk csak sósan is, mindenféle szósszal tálalva, hogy kedvünkre mártogathassunk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 36
össznézettség: 160 158
elküldve: 8
receptkönyvben: 1 508
elkészítve: 34/66
Facebookon megjelent: 1

szakács

Mr and Mrs Smith

Mióta szakács: 2009.03.03.
122 recept

Hozzászólások (29)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Tévésámán
Tévésámán Wed, 2014-01-29 20:43

Szeretném megtudni hogy PONTOSAN és konkrétan milyen fajtájú burgonya a legjobb gyalult chips készítéséhez?

OK hogy sütni való kell hozzá, ez logikus :D (valakitől azt is hallottam hogy jó hideg vízben kell áztatni sokáig és többször hogy a keményítő valamennyi része távozzon belőle és akkor jó ropogós lesz).

Urtilia
Urtilia Thu, 2013-07-18 13:10

Sósan/vegetásan, fokhagymás-tejfölös mártogatóssal nagyon finom! Köszi!

bernadesza
bernadesza Mon, 2013-05-06 18:54

Kedves feltöltő!
Köszönöm ezt a csodás receptet, ma megsütöttem a barátnőimmel, és nálunk is igaz, hogy amilyen gyorsan sütöttük, úgy fogyott is, szóval az esti filmnézésre már alig-alig jutott :) Mi nem szeretjük a paprikát, ezért gondoltuk kutatgatunk egy kicsit a fűszerek vannak itthon..Találtunk is sült burgonya fűszersót, isteni íze van vele a chipsnek! Az egyik barátnőm továbbgondolta, ketchuppal összekeverte a fűszersóval, tett bele egy kis oreganót, és borsot, és WOÁLÁ! Kész is egy isteni mártogatós, csak ajánlani tudom!

Még egyszer köszönöm a receptet: bernadesza

kittike23
kitti25 / kittike23 Fri, 2013-03-22 20:39

Kedves Gergő, regisztrálnod kell mint szakács, majd a profilodban van a beküldés fül, ott tudsz feltölteni receptet :)

Kitti

Bejus86
Bejus86 Sun, 2012-10-07 21:51

Ezzel a recepttel egy baj van: szinte gyorsabban fogy, mint ahogy készül... A fiúk (2,5 éves kicsi, 37 éves nagy) úgy neki estek már az első adagnak, hogy nekem alig maradt mire végeztem! :)
Nagyon-nagyon finom!!!! Nem is veszek többet bolti chipset! Ezt legalább tudom miből van, és nyugodtan eheti a kis trónörökös is! Köszönöm szépen a receptet!

Tévésámán
Tévésámán Wed, 2012-01-18 17:23

Interneten rengeteg "seasoning, spice blend/mix" - azaz fűszerkeverék recept van (lehet kipróbálom vmelyiket ehhez a recepthez). Azokkal is lehet variálni

Hagymás ízesítésű fűszert kellene kipróbálni (na persze nem egymagában...) -kísérletezni (hagymaport valszeg árulnak - eddig csak fokhagymaborsot láttam boltok polcain) :DD

szigetiiren
szigetiiren Tue, 2012-08-14 11:21

Szeleteld fel a fokhaymát, száritsd meg, kávedarálon öröld meg, tegyel bele egy kis kanál sót(negyed kiló fokhagymaporhoz)zárd legmentesen, alkalmankent keverd át, mert összeáll.Mindenhez használhatod.Finom tartósítószer mentes fokhagymaporod lesz.
Üdv: Iren

Makkermanó
Makkermanó / Makkermanó Tue, 2011-06-28 15:49

Szia Mrs. Smith! Én meg ezt enném meg! Régebben nagyon sűrűn chipseztem, de egy idő után fájt tőle a gyomrom és abbahagytam. Most már csak elvétve veszek, ha már nagyon nem tudom kitalálni, h. mit is kéne nassolni. Rózsakrumplit nem tudom, hol kaphatnék (német génbankban őrzik a magyar rózsakrumplit!), van ötleted? A kleopátra is jó? Puszi: Gabi

Rohamka
Rohamka / Rohamka Sun, 2010-11-07 07:10

LONGHORNS forever... TEXAS :) Már csak ezért is tetszik! A bátyám ott él... mi meg imádjuk magát a LOGO-t :)

természetesen a chips is remek csemege :)

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Mon, 2010-11-08 00:07

:)) Nekünk egy barátunk járt ott suliba, s megkedveltette a fiúkkal a csapatot, meg a sportot is, s míg volt a Sport tv-én, állandóan nézték. Most azért hiányolják a dolgot, de azért hajrá Longhorns!:))) A legjobbakat: Mrs Smith

Marcsi75
Marcsi / Marcsi75 Sat, 2010-11-06 09:20

Szia!

Ilyet én is csináltam régebben sűrűn. Nagyon jó ötlet és igazad van az adalékanyagokat illetően. Egyetértek. Olaszországban szoktam csipszet venni, ott nincs is annyiféle íz, mint nálunk és nekem természetesebbnek tűnik az íze. Csak krumplis só, kisütve.

üdv

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Sat, 2010-04-24 21:15

Kedves Kmanci! Olyan klasszak ezek a gyermekkori emlékek nem?:) Egy íz, egy hangulat, s még sok minden, ami felrémlik ilyenkor. Ezt akartuk mi is nyújtani Jr Smithnek, amikor elkészítettük neki a chipset. Természetesen jó bármilyen fűszerkeverék hozzá, amit csak szeretünk. Jó nosztalgiázást, üdv: Mrs Smith

Kmanci
Kmanci / Kmanci Sat, 2010-04-24 21:08

Gyerekkoromban anyumék sokszor csináltak chipset, mi mindig magyaros fűszerkeverékkel ettük, isteni!

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Fri, 2010-03-12 18:22

Kedves motyola, és szakácstársak! Ma voltunk az Ázsia Bt-ben, a Vásárcsarnok alagsorában, és van füstölt paprika, ráadásul a finom La chinata típus. De van nylontasakban is, ha valaki azt szeretne. Nagyon finom mindenfélébe rakni, kellemes füstöltes ízt ad az ételeknek. A spanyolok pl. polipot készítenek ezzel, de a magyaros ételek szinte bármelyikében finom. Jó sütés-főzést mindenkinek: Mr&Mrs Smith

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Mon, 2010-03-01 10:53

Valóban kedves marti57, finom hozzá más fűszersó is, az a jó, hogy több lehetőség rejlik a fűszerezésében! Csak bátran a kísérletezéssel! Üdv: Mrs Smith

marti57
marti57 Mon, 2010-03-01 08:28

 szerintem a sült krumpli füszersó nagyon fini hozzá.

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Fri, 2010-02-26 20:06

Kedves Motyola! Ezt amit használunk, ezt Spanyolországból kaptuk, ( http://www.lachinata.com ) valamint ezt: ( http://www.hotpaella.com/Traditions-Of-Spain-Pimenton-De-La-Vera.aspx ) de gondolom a Culinarisban esetleg lehet kapni, és az alábbi linken is találtam: http://www.fuszeraruhaz.hu/index.php?oldal=termek&kategoria=jamie_oliver... Ezt most egy az egyben bemásoltam ide. Igazából, mivel sajna nekünk is erősen fogy, mivel hihetetlenül finom íze van, igyekszünk mi is találni valahol, s akkor azonnal megosztom Veled - Veletek, hogy hol találtuk! A legjobbakat: Mr&Mrs Smith

motyola
Motyola / motyola Fri, 2010-02-26 14:47

Szia ne haragudj, de füstölt pirospaprikát hol kapok? Esetleg házilag készíted valahogy?

1271
rózsaburgonya 50 dkg
0 ízlés szerint
füstölt pirospaprika 0 ízlés szerint
napraforgó olaj 3 dl