r
Nosalty Logó

Cezerye tejkrémkupolával

cukrot taratalmaz laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
NS
Cezerye tejkrémkupolával
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
süti sütés nélkül
  • 3% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 539 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 3235 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 183 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 60% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • β-karotin
  • C vitamin:
  • α-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.7 g

Zsír

  • Összesen
    26.4 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    463.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    84 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    70 mg
  • Foszfor
    163 mg
  • Nátrium
    136 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    75.7 g
  • Cukor
    55 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

VÍZ

  • Összesen
    166.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1239 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    20 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    50 micro
  • Kolin:
    21 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    5158 micro
  • β-karotin
    12294 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    381 micro
Összesen 539 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 60% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • β-karotin
  • C vitamin:
  • α-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    39.9 g

Zsír

  • Összesen
    158.1 g
  • Telített zsírsav
    67 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    43 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    39 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2781.6 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    28 mg
  • Kálcium
    502 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    422 mg
  • Foszfor
    979 mg
  • Nátrium
    815 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    15 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    454 g
  • Cukor
    333 mg
  • Élelmi rost
    55 mg

VÍZ

  • Összesen
    996.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    7434 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    19 mg
  • C vitamin:
    56 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    120 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    301 micro
  • Kolin:
    128 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    30947 micro
  • β-karotin
    73761 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    9 micro
  • Lut-zea
    2285 micro
Összesen 3235 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 60% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • β-karotin
  • C vitamin:
  • α-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2.3 g

Zsír

  • Összesen
    8.9 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    156.7 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    28 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    24 mg
  • Foszfor
    55 mg
  • Nátrium
    46 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    25.6 g
  • Cukor
    19 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    56.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    419 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    17 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    1743 micro
  • β-karotin
    4156 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    129 micro
Összesen 183 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A megtisztított és finomra reszelt répát (nagy segítség ekkora mennyiségnél a konyhai robotgép) a cukorral és 1,5 dl vízzel elkeverve 1-1,5 órán át (nagyobb) résnyire nyitott fedő alatt közepes lángon, olykor durva mozdulatokkal átkeverve főzzük, addig míg a leve elfő.
  2. Ekkor hozzáöntjük a maradék 1/2 dl vízzel elkevert keményítőt és további 1-2 perc alatt erőteljes mozdulatokkal masszává keverjük.
  3. A tüzet elzárva hozzákeverjük a darált háztartási kekszet, a durvára vágott (vagy darált) diót és az enyhén összetört vagy egész mogyorót.
  4. Hagyjuk a masszát szobahőmérsékletűre hűlni, majd kisebb diónyi nagyságú darabokat véve golyókat formázunk, amiket meghempergetünk kókuszreszelékben.
  5. A tejkrém kalapok felhelyezéséhez a golyók tetejét egy ujjunkkal enyhén benyomjuk és 1 kk-nyi kaymakot vagy kaymak-helyettesítőt* cseppentünk rájuk.
  6. A cezeryét hűtőben tároljuk fogyasztásig.
  • Receptkönyvben: 152
  • Tegnapi nézettség: 5
  • 7 napos nézettség: 15
  • Össznézettség: 20475
  • Feltöltés dátuma: 2010. szeptember 30.

Ajánló

* Tejkrém, azaz kaymak helyettesítésére egy gyors megoldás: 1 rész mascarponét simára keverünk fele annyi natúr joghurttal és némi porcukorral (ízlés szerint). Ha kedvünk tartja, a golyókat egy-egy kekszre helyezhetjük és akár fogpiszkálóval is átszúrhatjuk, hogy szépen egyben maradjon a talpával.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A Törökországban szinte minden bolban kapható cezerje (ejtsd: dzsezerje) nagyüzemi verziójához a masszát egészen sűrűre főzik, gazdagítják pisztáciával, mogyoróval vagy dióval, majd tömbökben lehűtik, felszeletelve vagy kockára vágva kókuszba forgatva csomagolják és árulják. A házi készítésű verzió receptjét pedig van szerencsém itt és most prezentálni nektek. A kaymak, vagyis egyfajta tejkrém az ízhatás tökéletesítésére szolgál, de ha úgy tetszik nyugodtan elhagyható, illetve helyettesíthető egy gyorsan elkészíthető mascarpone alapú keverékkel*. A keksz nem alaptartozék, de remek kis kiegészítő hozzá.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek