Burgonyapelyhes kockapogácsa -Krumplis pogácsa 6. recept

Burgonyapelyhes kockapogácsa -Krumplis pogácsa 6.
Burgonyapelyhes kockapogácsa -Krumplis pogácsa 6.
55 perc / előkészület: 20 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (14)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az élesztőt nem kell előre felfuttatni a szokott módon.
Én a kenyérsütőm dagasztási programját szoktam segítségül hívni, ott tudom keleszteni is megfelelő hőmérsékleten.

hozzávalók / 4 adag

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, szilveszter
diéta: cukormentes
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: tízórai, ebéd, uzsonna
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre

egyéb elnevezések

pogácsa burgonyapehellyel, egyszerű krumplis pogácsa
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet összemorzsoljuk a vajjal és az élesztővel.
  2. A tojássárgát hozzáadjuk, sózzuk, és gyúrni kezdjük.
  3. Közben apránként belegyúrjuk a tejfölt és a burgonyapelyhet.
  4. Lisztezett deszkára rakjuk, és fél órát letakarva pihentetjük.
  5. Elnyújtjuk  kb. 1/2 cm vastagságúra és hajtogatjuk. Először a baloldalát behajtjuk, tovább érjen, mint a fele, majd rá a jobb oldalt, majd a fenti és a lenti részt is ráhajtjuk.  A sorrend mindig azonos legyen. Pihentetés következik kb. 15-20 perc. A nyújtás-hajtogatás-pihentetést még megismételjük 2x. Tehát így összesen háromszor lett hajtogatva.
  6. A 3.hajtogatás után nyújtjuk újra kb.1,5 cm vastagra  és derelyevágóval kb. 3x3 cm-es kockákra vágjuk.
  7. Tetejét megszórjuk reszelt sajttal.
  8. Előmelegített sütőbe rakjuk, és világosra sütjük.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 26 573
elküldve: 2
receptkönyvben: 221
elkészítve: 2/6
Facebookon megjelent: -

szakács

Juditka

Mióta szakács: 2008.09.22.
9 recept
hirdetés

Hozzászólások (14)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Nagy Évi
Nagy Évi szo, 2012-03-31 21:59

Kedves Juditka!
A burgonyapehellyel kapcsolatban lenne kérdésem (nem használok ilyesmit) : olyan kell bele amiből "műkrumplipürét" lehet csinálni, vagy a natúr pehely amit a bioboltokban lehet kapni?
Évi

ensingmosing
ensingmosing k, 2010-09-28 08:57

Köszi a gyors választ!
Végül elkészültem tegnap, és ugyanolyan lett. Egyáltalán nem kelt meg, és ilyen porhanyós lett, nem foszlós. Mondjuk nekem még így is bejön... :-P
Asszem még az elsőt én is kenyérgéppel csináltam, de nekem ez eleve fura, hogy ilyen sok vaj van benne. Az egész tészta olyan nehéz tőle, összeáll, jól kezelhető, de az alászórt lisztet egy az egybe felissza, és réteges se lett.
Lehet több élesztővel kéne próbálkoznom? Vagy kelesszem meg előtte? Vagy a 3 deka burgonyapehely a kevés?Lehet inkább feladom.. :-(

Juditka
Juditka / Juditka k, 2010-09-28 11:09

Ez nekem sem olyan foszlós, mint a normál pogik, de ebben pont ez a lényeg. Ez egy ilyen pogi. Van olyan is ami nem is foszlós nem is porhanyós, hanem olyan "gumis". Kinek mi jön be.
Én is szivesebben sütöm a hagyományos pogikat, de ezt is szokták kérni a gyerekeim. Nekem a hagyományos poginak is ugyanez a hajtogatása és mindig szép "réteges". Minden nyújtás-hajtogatás után várok kb. 20 percet és ha megint megkell a tésztája akkor megismétlem.
Próbáld növelni az élesztőt. plusz egy dkg-val. Nincs huzatba mikor keleszted? Nálam elég meleg a konyha ,ideális kelesztésre, de azért a kenyérsütőgépre bízom mindig. Mert ott nem "zavarja " semmi.
Ha nem jön össze próbálkozz másik pogi recepttel vagy ezt variáld át. Egy recept sem szentírás.
Üdvözlettel:Judit

ensingmosing
ensingmosing h, 2010-09-27 22:06

Hahó!
Én most próbálkozom ezzel a pogival másodszor. Első alkalommal szinte egyáltalán nem kelt meg, nem is lett olyan réteges, mint amilyen a hajtogatott pogácsáim szoktak lenni, olyan volt mint azok az előre csomagolt száraz tálcás pogácsák a tescoban, vagy egyéb hipermarketben. Ennek ellenére nekem még így is tetszett, csak kínálni nem mertem senkinek.
Amit nem értek több is van. Nem kell bele egyáltalán cukor? Még egy evőkanálnyi se? Anélkül hogy kel meg az élesztő? Az élesztő nem kevés ennyi liszthez? Mellesleg ha nem kelesztjük az élesztőt nem nyírja ki a só a gombákat?
A képen olyan gusztának könnyűnek, rétegesnek tűnik, ezért szeretném ha sikerülne, csak nem tudom mit csinálok rosszul, de így a hasjtogatás végén sztem ez is olyan lesz mint az előző adag...

Juditka
Juditka / Juditka k, 2010-09-28 08:22

Szia!
Tényleg nem futtattam fel az élesztőt, de mint írtam a story-ban a kenyérsütőnek a dagasztó programjával készítettem. Ha van kenyérsütőd, akkor biztos Te is úgy csinálod, hogy a folyékony alapanyagok vannak alul a sütőedénybe és a szárazak vannak felül.(-a sót a liszttel keverem el-) Amikor beleraktam az összes hozzávalót, akkor a tetejére morzsoltam az élesztőt. És beindítottam a gépet. Így a sóval közvetlen nem érintkezett, ezért nem "nyírta" ki. Ha keveseled az élesztőt, növeld meg nyugodtan tudásod szerint( nem fog történni semmi rossz). Nekem az a tapasztalatom, amikor kenyeret is sütök, hogy kb. 50 dkg liszthez elég az 1dkg élesztő, (ott sem futtatom fel külön) itt a poginál meg csak 35 dkg lisztet használok. A cukor észrevétel jogos. Egy icipici van benne, de nekem már olyan egyértelmű volt, hogy el is felejtettem kiírni.
Ha van még kérdésed szivesen segítek.

Juditka
Juditka / Juditka k, 2010-09-28 08:21

Szia!
Tényleg nem futtattam fel az élesztőt, de mint írtam a story-ban a kenyérsütőnek a dagasztó programjával készítettem. Ha van kenyérsütőd, akkor biztos Te is úgy csinálod, hogy a folyékony alapanyagok vannak alul a sütőedénybe és a szárazak vannak felül.(-a sót a liszttel keverem el-) Amikor beleraktam az összes hozzávalót, akkor a tetejére morzsoltam az élesztőt. És beindítottam a gépet. Így a sóval közvetlen nem érintkezett, ezért nem "nyírta" ki. Ha keveseled az élesztőt, növeld meg nyugodtan tudásod szerint( nem fog történni semmi rossz). Nekem az a tapasztalatom, amikor kenyeret is sütök, hogy kb. 50 dkg liszthez elég az 1dkg élesztő, (ott sem futtatom fel külön) itt a poginál meg csak 35 dkg lisztet használok. A cukor észrevétel jogos. Egy icipici van benne, de nekem már olyan egyértelmű volt, hogy el is felejtettem kiírni.
Ha van még kérdésed szivesen segítek.

Gargoyle
P. / Gargoyle k, 2010-04-27 21:13

Kiszúrtam azt a babát a fényképeiden. Olyan jó. Mint egy védjegy. :-D

Juditka
Juditka / Juditka k, 2010-04-27 23:29

A baba a "képlenyúlás" ellen van, bár úgy is elviszik, ha akarják és magukénak tüntetik fel a recepttel együtt. Sok ilyen van a sütigyáron és a mindmegettén. De ilyen babám akkor is csak nekem van.

873