A burgonyát megmossuk, és meghámozzuk. Egy lábasba tesszük, és ráöntünk annyi vizet, hogy éppen ellepje, majd megsózzuk, és puhára főzzük 15-20 perc alatt.
Leöntjük róla a vizet, és villával vagy krumplinyomóval összetörjük.
A burgonyát összekeverjük a tojással, a liszttel, és ízlés szerinti sóval.
A masszából 30 kis gombócot formázunk, amiket lelapítunk lepényekké.
Egy serpenyőbe 2 ek olajat öntünk, és a burgonyalepények mindkét oldalát 5-10 perc alatt megsütjük benne.
elkészítés
A burgonyát megmossuk, és meghámozzuk. Egy lábasba tesszük, és ráöntünk annyi vizet, hogy éppen ellepje, majd megsózzuk, és puhára főzzük 15-20 perc alatt.
Leöntjük róla a vizet, és villával vagy krumplinyomóval összetörjük.
A burgonyát összekeverjük a tojással, a liszttel, és ízlés szerinti sóval.
A masszából 30 kis gombócot formázunk, amiket lelapítunk lepényekké.
Egy serpenyőbe 2 ek olajat öntünk, és a burgonyalepények mindkét oldalát 5-10 perc alatt megsütjük benne.
Ezt a Bácskában krumplis flutának hívjuk. Sokféle hasonló lepényke forog itt, de ez az összetétel a fluta. Tojás kell bele és a tört főtt krumpli. Ugyanez a gombóc és núdli (gnocchi) tésztája is. Amikor lepényeket sütünk,kinyújtjuk a tésztát, négyzetekre vágjuk és forró zsírban sütjük. Lehet sósan és édesen (lekvárral) is enni. Van egy titka, amikor összegyúrjuk és kinyújtottuk, vágtuk: rögtön süssük ki. Ugyanez a gombócnál is, ne álljon a deszkán azonnal főzzük, mert megváltozik az állaga.
én azt gondolom, cicelle, hogy nagyon fontos, milyen tipusú burgonyábol készíted, ehhez legalkmasabb a C kategória - a lisztes burgonya, esetleg a B-C kategória tipusú burgonya, az A tipusú vgy az A-B tipissú nem alkalmas a recepthez.
Amikor először készítettem el, isteni lett! Fel is vettem az "étlapra". Azóta azonban harmadszorra próbálkozom vele, de az egész belseje minden alkalommal nyers ízű, ragacsos-ruganyos massza marad, akármennyi ideig, akármilyen lángon sütöm (először azt hittem, túl hirtelen sütöttem, de a mai próbálkozásnál alacsony lángon, oldalanként már 10 percig sütöttem, és még így sem). Van esetleg valakinek ötlete, hogy mi lehet a baj? Mindent ugyanúgy csinálok, mint a recepteben, és mint első alkalommal, mégsem sikerül :'((( Pedig nagyon szeretném, mert gyerekkorom rég elfeledett ízeit hozta vissza!
1. Be kell tartani pontosan a receptnél az adagolást. 2. Összegyúrás után azonnal sütni kell, mert teljesen megváltozik az állaga, ha áll a tészta. 3. Ha sok benne a liszt a főtt krumplihoz képest, keményebb lesz a tészta, ha a tetejébe lisztezzük is a táblán (különben nagyon ragad), akkor az is számít. Üdv. Remélem tudtam segíteni.
No mivel senki nem válaszolt és nem segített kénytelen voltam magam kipróbálni! Marhapörköltet főztem áfonyával és mellé burgonyalepényt tálaltam. Csodálatos lett, mindenkinek ajánlom! (Végső sorban nem sok különbség van a burgonyalepény és a dödölle között!)
Bocs.. Lenne még egy kérdésem...marhapörkölt mellé köretnek elképzelhető? Marhapörköltet szeretnék főzni kb. 12 főnek, és nem hagyományos körettel kívánom tálalni. Ezért gondoltam erre, amint olvastam a receptet...
Kedves Szakácsunk!
Receptedet kiemeltük a Facebook oldalunkon! http://www.facebook.com/Nosalty
Legyél Te is ismerősünk a Facebookon!
NoSalty.hu csapata
Pici gyerekkoromtól csinál ilyent Anyukám / jó régóta én is / . Nagyon fincsi , Mi szoktuk úgy , hogy , deszkán kinyújtani és pogi . szaggatóval / nem kicsivel , közepes / A többi ugyan az . Házi barack lekvárral is isteni . / vagy más házi lekvárral a tetejére sütés után evés közbe / .
Hozzászólások (23)
A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!
Ezt a Bácskában krumplis flutának hívjuk. Sokféle hasonló lepényke forog itt, de ez az összetétel a fluta. Tojás kell bele és a tört főtt krumpli. Ugyanez a gombóc és núdli (gnocchi) tésztája is. Amikor lepényeket sütünk,kinyújtjuk a tésztát, négyzetekre vágjuk és forró zsírban sütjük. Lehet sósan és édesen (lekvárral) is enni. Van egy titka, amikor összegyúrjuk és kinyújtottuk, vágtuk: rögtön süssük ki. Ugyanez a gombócnál is, ne álljon a deszkán azonnal főzzük, mert megváltozik az állaga.
Kedves Szakácsunk!
Receptedet 2015. szeptember 2-án kiemeltük cikkünkben: A legízesebb krumpliköretek
Üdvözlettel, NoSalty
én azt gondolom, cicelle, hogy nagyon fontos, milyen tipusú burgonyábol készíted, ehhez legalkmasabb a C kategória - a lisztes burgonya, esetleg a B-C kategória tipusú burgonya, az A tipusú vgy az A-B tipissú nem alkalmas a recepthez.
Kedves Szakácsunk!
Receptedet 2015. február 6-án kiemeltük cikkünkben: A krumpli 30 arca
Üdvözlettel, NoSalty
Amikor először készítettem el, isteni lett! Fel is vettem az "étlapra". Azóta azonban harmadszorra próbálkozom vele, de az egész belseje minden alkalommal nyers ízű, ragacsos-ruganyos massza marad, akármennyi ideig, akármilyen lángon sütöm (először azt hittem, túl hirtelen sütöttem, de a mai próbálkozásnál alacsony lángon, oldalanként már 10 percig sütöttem, és még így sem). Van esetleg valakinek ötlete, hogy mi lehet a baj? Mindent ugyanúgy csinálok, mint a recepteben, és mint első alkalommal, mégsem sikerül :'((( Pedig nagyon szeretném, mert gyerekkorom rég elfeledett ízeit hozta vissza!
1. Be kell tartani pontosan a receptnél az adagolást. 2. Összegyúrás után azonnal sütni kell, mert teljesen megváltozik az állaga, ha áll a tészta. 3. Ha sok benne a liszt a főtt krumplihoz képest, keményebb lesz a tészta, ha a tetejébe lisztezzük is a táblán (különben nagyon ragad), akkor az is számít. Üdv. Remélem tudtam segíteni.
No mivel senki nem válaszolt és nem segített kénytelen voltam magam kipróbálni! Marhapörköltet főztem áfonyával és mellé burgonyalepényt tálaltam. Csodálatos lett, mindenkinek ajánlom! (Végső sorban nem sok különbség van a burgonyalepény és a dödölle között!)
Bocs.. Lenne még egy kérdésem...marhapörkölt mellé köretnek elképzelhető? Marhapörköltet szeretnék főzni kb. 12 főnek, és nem hagyományos körettel kívánom tálalni. Ezért gondoltam erre, amint olvastam a receptet...
Finomnak látszik. De nem hasonló a dödölléhez? (tojás nélkül)
Nagyon finom lett! Még a válogatós 3 évesemnek is ízlett, tejföllel! :)
Kipróbáltam teljes kiőrlésű liszttel, úgy is működik. Egy kis chilis tejföllel öntöttem le. Köszi az alapötletet :)
Mi héjában főtt krumpliból csináljuk. Olaj helyett egy kis zsírral is nagyon finom.
Mi is hasonlót szoktunk sütni - sütőben pogiként. Bableveshez nagyon finom.
Hááát lekvárral még nem próbáltam....
csinálhatom ezt héjában főtt krumpliból is?
Igen.
Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2013.05.31. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu
Kedves Szakácsunk!
Receptedet kiemeltük a Facebook oldalunkon!
http://www.facebook.com/Nosalty
Legyél Te is ismerősünk a Facebookon!
NoSalty.hu csapata
Pici gyerekkoromtól csinál ilyent Anyukám / jó régóta én is / . Nagyon fincsi , Mi szoktuk úgy , hogy , deszkán kinyújtani és pogi . szaggatóval / nem kicsivel , közepes / A többi ugyan az . Házi barack lekvárral is isteni . / vagy más házi lekvárral a tetejére sütés után evés közbe / .
Jó kis recept...Az én receptemet május 18-án raktam fel és még azóta sem került ki....:(:(
Kedves crazygirl26!
Meg tudnád írni, hogy milyen receptről van szó, hogy utána tudjunk nézni a dolognak?
Köszi!
r.kata
NoSalty
Tényleg nem érdemes idegeskedni, biztosan kiteszik a receptedet. Mindenkiét kiteszik.
Változó, hogy mikor rakják ki. Van, hogy nekem is két hetet kell várni. Ne aggódj, biztosan nemsokára felrakják :)
Jól hangzik, ki fogom próbálni!!!!